Oslobodjenje

Dodiku smeta CIKB a Šaroviću sam Dod

- Piše: Goran Dakić

Centralna izborna komisija BIH očigledno pokušava da bude na jednoj strani, a da se svi učesnici političkog procesa prema tome ravnaju, kaže lider SNSD-A

U Banjoj Luci je juče održan sastanak vladajuće koalicije, odnosno SNSD-A, Socijalist­ičke partije, NDP-A, Ujedinjene Srpske, NPS-A i DEMOS-A. Predsjedni­k Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj nema problema u strateškom opredjelje­nju kako da nastupa na izborima i očuva stabilnost Srpske u svakom smislu.

Složene okolnosti

- Možemo s pravom da sumnjamo da je Centralna izborna komisija podređena određenim političkim interesima Bošnjaka u Sarajevu i dijelu međunarodn­e zajednice koja to podržava. Ta Centralna izborna komisija očigledno pokušava da bude na jednoj strani, a da se svi učesnici političkog procesa prema tome ravnaju i to onako kako oni očekuju da se to desi, istakao je nakon sastanka koalicije predsjedni­k SNSD-A Milorad Dodik.

Dodik je istakao da nema ozbiljne zemlje na svijetu gdje učesnici političkog života, pogotovo izbora, ne usaglašava­ju izborne standarde. On podsjeća da nije bilo javnog konkursa niti je provedena odluka komisije Predstavni­čkog doma koja je to trebala da uradi.

- Nije bilo zakonom propisane procedure. Sud BIH će biti pokriće za te nezakonite očigledne odluke, kao što je to kod Centralne izborne komisije. Izbori će se provesti u veoma složenim okolnostim­a. To su međunarodn­e okolnosti, ali i okolnosti u Bosni i Hercegovin­i, kazao je Dodik.

Predsjedni­k SDS-A Mirko Šarović rekao je da je jučerašnje raspisivan­je opštih izbora za oktobar ove godine najvažnija vijest za građane BIH u ovoj sedmici. On je istakao da je jedan član Centralne izborne komisije BIH glasao protiv održavanja opštih izbora i dodao da to možda nije slučajno.

- To može da implicira određene događaje koji mogu dovesti u pitanje održavanje izbora. Ipak, mi se pripremamo kao da će izbori biti održani. Glasanje putem pošte, posmatrači, glasačka kutija – to su dijelovi izbornog dana, gdje je najviše manipulaci­ja i mi to moramo da spriječimo, naglasio je Šarović.

 ?? ??
 ?? ?? Mirko Šarović: Uskoro imena kandidata
Mirko Šarović: Uskoro imena kandidata
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina