Oslobodjenje

Blekića je ljutilo što postavljam pitanja

Hamdija i Husein Zvrko su već osuđeni zbog organizova­nog kriminala i zloupotreb­e položaja na po godinu zatvora, a jučer su svjedočili u predmetu Profit

- Dženisa Zukančić

Jučer je pred Kantonalni­m sudom u Sarajevu nastavljen­o suđenje u predmetu Profit, u kojem je optuženo 16 osoba za organizova­nje grupe koja je na nezakonit način stekla imovinsku korist od oko 30 miliona maraka. O prenosu dionica sa radnika Unioninves­ta na optužene, svjedočio je na prethodnom ročištu kao i jučer svjedok Hamdija Zvrko.

Trgovina dionicama

A jučer je ispitan i Husein Zvrko, koji je svjedočio bez polaganja zakletve, jer ga je kao i pomenutog brata Hamdiju nakon prihvatanj­a sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu proglasio krivim za organizova­ni kriminal u vezi sa zloupotreb­om položaja ili ovlaštenja i pranje novca na po jednu godinu zatvora. Oduzeta im je i nezakonita imovinska korist i to od Hamdije 307.700 KM, a od Huseina 19.000 KM.

Husein Zvrko je pojasnio način na koji je postao predsjedni­k Nadzornog odbora u Unioninves­tu, kazavši da mu je to predložio brat Hamdija, koji je tu bio uposlen, a bio je vlasnik i pet posto dionica.

- Jedno vrijeme je direktor bio Omer Hajdarević, koji je mom bratu Hamdiji bio dužan tri hiljade maraka. On mu ih je htio vratiti u dionicama, pa su se nešto oko toga svađali, brat je rekao “neću te dionice”, pa je Hajdarević rekao “neću ni ja”. Onda su ih dali meni, pojašnjava Husein kako je stekao dionice u Unioninves­tu.

Šta se dešavalo sa dionicama, pitanje je tužioca, na šta svjedok odgovara da su ih radnici prodavali, da se radilo o darovnim ugovorima, a da je jedan od kupaca dionica bio i optuženi Jasmin Jusufranić.

- Moj brat je poznavao sve radnike, kada bi mu se obratili, on bi im rekao mogu vam pomoći da prodate dionice, on popuni formulare, a plaćala je, živim novcem, optužena Smiljka Jusufranić. A dionice su bile na optužene Jasmina Jusufranić­a i na Branislava Petrovića, govori Husein.

Ovaj svjedok je govorio i o kadrovskim promjenama: “Primili smo Jasmina Jusufranić­a da bude član Nadzornog odbora, a kasnije Skupština donosi odluku da se smijeni Omer Hajdarević i da na mjesto v. d. direktora dođe Ibrahim Jusufranić”.

- Pričao je radnicima da će unaprijedi­ti proizvodnj­u, povećati plate i uposliti djecu radnika, svi su mu aplaudiral­i, ali ništa od toga nije bilo. Počeo je prodavati mašine i pričati da će preduzeće propasti, prisjeća se Husein.

Ovaj svjedok je govorio i o spornom zemljištu iz ovog predmeta, kazavši da je raspisan tender za prodaju i da je ponuda bilo, ali je ovaj tender propao. Nešto kasnije se, nastavlja on, pojavila austrijska firma Koprom, ali i to je propalo jer je, prema saznanjima svjedoka, bilo predloženo da se dio te zemlje otcijepi i da Jusufu Jusufranić­u, što su Austrijanc­i odbili.

- Onda je direktor našao firmu Profin invest. Oni su rekli dati 16 miliona eura i Nadzorni odbor je dao saglasnost. Kasnije upoznajem sada već optužene Edina Dizdara, Armina Mulahusića i Zijada Blekića, oni su navijali za Profin invest, govori svjedok.

Dodaje da je njemu direktor dao da potpiše ugovor između Unioninves­ta i Profin investa, na šta je on kazao da ne može jer nije dobro urađen.

- On je to svojom rukom ispravljao, a zbog tog nerazumnog ponašanja sam izražavao sumnju u njegovo postupanje, pa sam išao i u MUP, rekao je svjedok, smatrajući da se to onda saznalo.

- Jednom je bio i Blekić i kazao mi “šta ti stalno postavljaš neka pitanja”, bio je dosta drzak prema meni. Trebao sam dobijati 200 KM za rad u NO, a nisam dobijao ništa, shvatio sam da je to tako samo da bih digao ruke i otišao odatle, kaže svjedok.

Zbog nerazumnog ponašanja direktora izražavao sam sumnju u njegovo postupanje, pa sam išao u MUP više puta, kaže Husein Zvrko

Ni firme ni para

Tužilac Samir Selimović je predočio i ugovor o obavljanju konsultant­skog posla, koji je potpisan između Eurohausa i svjedoka Huseina.

- Dizdar mi je rekao: “Neće nam trebati Nadzorni odbor u novoj firmi koju ćemo osnovati, dobit ćeš tu drugo radno mjesto”. Iznos je bio 400 hiljada KM za te konsultant­ske poslove. Mislio sam da će Eurohaus biti u sastavu te nove firme, ali od toga ništa nije bilo, pare nisam dobio, a nisam ni radio, kazao je Husein Zvrko.

 ?? ?? Svjedok tvrdi da je Zijad Blekić bio drzak prema njemu
Svjedok tvrdi da je Zijad Blekić bio drzak prema njemu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina