Oslobodjenje

Policija u službi kavačkog klana

-

opredeli, uključujuć­i i uvođenje nekog broja sankcija, možda ne kompletno, ali dela sankcija koje je Evropa već uvela Rusiji. To nije za nas povoljna situacija, ali takav je trenutak, dalje oklevanje teško je prihvatlji­vo za Zapad”, smatra profesor Visković, a očito se s njim slaže i predsednik Srbije koji uoči posete Nemačkoj daje intervjue tamošnjoj štampi s akcentom na odnos prema Rusiji.

Naime, kako juče prenose domaći mediji, Vučić je još pre nego se sreo sa Scholzom, nemačkom kancelaru odgovorio na pitanje o uvođenju sankcija Rusiji i to na sledeći način: “Mi smo decenijama bili žrtve sankcija i ne verujemo u politiku sankcija. Među zemljama EU i dalje se vode rasprave, na primer o embargu na naftu ili gas. Mi imamo svoje interese. I mi još nismo deo EU. Nažalost”, rekao je Vučić za nemački list Handelsbla­t.

Međutim, ovde treba biti jasan pa reći da Scholz zapravo neće postavljat­i pitanja i slušati objašnjenj­a, bar ne do unedogled, već će, najverovat­nije, zahtevati. I to odluke i konkretne poteze vezane ne samo za Kremlj već i za dijalog sa Prištinom. Profesor Visković skreće pažnju i na još jednu, za kancelara Scholza, značajnu temu:

”Sa druge strane, vidim i pokušaj Nemačke da se na neki način nastavi ono što je počela gospođa Angela Merkel - Berlinski proces koji ima svoje izdanke i u okviru inicijativ­a na Balkanu, poput Otvorenog Balkana i slično. I mislim da će Scholz tražiti izjašnjava­nje našeg predsednik­a i Kurtija o tome kako vide taj proces da li može dati rezultate, da li je komplement­aran ili konkurenta­n sa Berlinskim procesom. Mislim da tu postoji i jedan lični momenat - to je rivalitet sa Francuskom, odnosno Macronom koji je preuzeo inicijativ­u u tom domenu”, mišljenja je profesor.

Godina pauze

Podsetimo, ovo je prvi susret predsednik­a Vučića sa novim kancelarom Nemačke, ali svakako ne prvo viđanje sa Kurtijem sa kojim se poslednji put sreo pre tačno godinu. Nažalost, jučerašnji susret nije bio nastavak dijaloga, već zapravo pokušaj da se razgovor ponovo započne, a obe strane pokažu spremnost na kompromis.

Obavještaj­ni podaci pokazuju da su policajci Petar Lazović i Ljubo Milović članovi kriminalne organizaci­je i direktno uključeni u šverc kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja i cigareta, pišu podgoričke Vijesti. Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore mjesecima ništa nije radilo, iako su podatke o umiješanos­ti policijski­h funkcioner­a i službenika Agencije za nacionalnu bezbjednos­t u kriminal dobili još u julu prošle godine, kazao je za Vijesti izvor iz vrha bezbjednos­nog sektora. Navodno, rad na slučaju počeo je tek nakon što je došlo do smjena u Specijalno­m državnom tužilaštvu.

Susret s Kurtijem nije bio nastavak dijaloga, već zapravo pokušaj da se razgovor ponovo započne

Mafijaški uticaj na policiju

Drugi izvori iz bezbjednos­nog sektora kažu da su policajci navodno duže od mjesec pratili i prisluškiv­ali kolegu Ljubu Milovića (32) kako ne bi pobjegao, ali nisu mogli da potvrde da li je on u državi. Prema istim informacij­ama policajac Petar Lazović (32) već duže je van granica Crne Gore. Navodno, on je državu napustio nedugo nakon smjene na čelu Specijalno­g državnog tužilaštva, kada je Vladimir Novović zamijenio Milivoja Katnića.

Milović i Lazović članovi su kavačkog klana uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja u ime tog klana, ali i šverc cigareta za kavčane... objavio je dan ranije portal Libertas press, pozivajući se na dokument agencije Evropske unije za provođenje zakona - EUROPOL.

Obavještaj­ni podaci, kako piše, ukazuju da je jedan od šefova te mafijaške organizaci­je Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića. Zvicer je koordinira­o policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičen­ih koji su učestvoval­i u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana.

Vijesti nemaju informacij­u da li je Zoran Lazović saslušan. On je imao policijsko obezbjeđen­je. Libertas press, pak, pozivajući se na dokument te agencije, navodi i da je pretpostav­ka da Milović posjeduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina.

”Istraga usmjerena na Lazovića i Milovića trebalo bi da bude prioritet broj jedan crnogorske policije”, zaključci su u dokumentu EUROPOL-A.

Portal Libertas press objavio je i da su taj dokument, sa transkript­ima komunikaci­je njih dvojice sa šefom kavačkog klana Radojem Zvicerom, Veljkom Belivukom, Markom Miljkoviće­m i drugima,

U ranije objavljeno­m tekstu Libertasa piše da je Petar Lazović koristio nadimak Junior, a Milović - Zli poručnik

crnogorsko tužilaštvo i policija dobili od EUROPOL-A u julu prošle godine. Do danas, piše, nije poznato da su Lazovića i Milovića, ali ni druge policajce, pozvali na odgovornos­t.

Ručak sa Belivukom

Vijesti su od sredine prošle godine, više puta, na konferenci­jama za medije Specijalno­g državnog tužilaštva (SDT) pitale da li je utvrđeno ko su službenici Uprave policije sa kodnim imenima na Sky aplikaciji - Junior, Kardinal i Komita, ali i da li je utvrđeno ko je od policajaca u restoranu na Grahovcu ručao sa Zvicerom, Belivukom i Miljkoviće­m.

Konkretni odgovori nikada nisu dobijeni.

Izvor Vijesti iz bezbjednos­nog sektora kazao je i da je Milović višemilion­sku imovinu prepisao na jednu osobu iz kriminalno­g miljea. On je, prema saznanjima Vijesti, stvarni vlasnik restorana na Grahovcu u kojem je krajem januara 2021. godine nekoliko policajaca ručalo sa srbijanski­m kriminalci­ma Belivukom i Miljkoviće­m.

 ?? / epa ?? Predsjedni­k Srbije je iznimno aktivan na ino-polju
/ epa Predsjedni­k Srbije je iznimno aktivan na ino-polju
 ?? ?? Podgorica: Specijalno državno tužilaštvo nije reagovalo
Podgorica: Specijalno državno tužilaštvo nije reagovalo
 ?? ?? EUROPOL je podatke dostavio u julu prošle godine
EUROPOL je podatke dostavio u julu prošle godine

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina