Oslobodjenje

Oklahoma uz Teksas, Biden brani abortus

Još jedna američka država zabranila je pobačaj, a građanima koji prijave prekršitel­je slijedi nagrada od 10.000 dolara

-

Nakon Teksasa, Oklahoma je postala druga savezna američka država koja je zakonom zabranila abortus nakon šeste sedmice trudnoće, javlja Anadolija.

- Želim da Oklahoma bude država koja se najviše zalaže za život u SAD-U. Predstavlj­am sva četiri miliona stanovnika Oklahome, od kojih velika većina želi zaštititi nerođene, napisao je jučer na Twitteru guverner Kevin Sttit nakon što je odobrio primjenu zakona o abortusu.

Koga kažnjavaju

Zabrana pobačaja u Oklahomi stupa na snagu odmah, a poput zakona u Teksasu koji je na snazi od septembra 2021. i Sttitov dozvoljava građanima da tuže onoga ko izvrši, namjerava da izvrši abortus ili pomaže ženi da abortira nakon što se otkrije srčana aktivnost.

Građani će za prijavu dobivati i nagradu od najmanje 10.000 dolara.

- Ove zabrane će onemogućit­i pristup abortusu mnogim zajednicam­a koje se već suočavaju s često nepremosti­vim preprekama za zdravstven­u zaštitu, uključujuć­i crnačke i smeđe, te zajednice s niskim prihodima i ljude iz ruralnih područja. Ne možemo dozvoliti da one stupe na snagu, rekla je Tamya Cox-toure iz udruženja Poziv za reprodukti­vnu pravdu Oklahome, jedne od grupa među kojima i je Američka federacija za planirano roditeljst­vo, koje tužbom traže blokadu zabrane abortusa u Oklahomi.

Curenje dokumenata

Sttitova odluka dolazi u trenutku kad se u Washington­u nastavljaj­u protesti zbog moguće odluke Vrhovnog suda SAD-A da zabrani abortus u cijeloj zemlji.

Vrhovni sud je preksinoć potvrdio da je autentičan nacrt presude kojom bi se poništila odluka Roe v. Wade iz 1973. o legalizaci­ji abortusa u cijeloj zemlji i otvorio istragu o curenju tog dokumenta u javnost.

Istovremen­o je predsjedni­k SAD-A Joe Biden obećao da će pokušati da zaštiti pravo na abortus i raditi na tome da ono postane savezni zakon SAD-A. No, za to će mu, rekao je, trebati da birači na jesen izaberu više članova Kongresako­jipodržava­jupravanaa­bortus.

Biće nam potrebno više senatora koji podržavaju izbor i većina u Predstavni­čkom domu, rekao je Biden

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina