Oslobodjenje

Izgubljen kontakt sa branitelji­ma Mariupolja

Moskva ponovo prijeti članicama NATO-A zbog dopreme oružja Ukrajini, a Evropska unija zabranjuje uvoz sirove nafte i derivata iz Rusije

-

Gradonačel­nik Mariupolja Vadym Biochenko kazao je jučer poslijepod­ne da se još vode borbe oko tvornice Azovstal, gdje su stotine civila zatočene zajedno sa posljednji­m ukrajinski­m vojnicima u tom gradu, prenio je CNN. Boichenko je za ukrajinsku nacionalnu televiziju kazao kako je još 30 djece zatočeno u tvornici dok čekaju spasioce.

- Danas smo mogli vidjeti teške borbe na teritoriji tvornice Azovstal, rekao je Biochenko, ali dodao i da je kontakt sa ukrajinski­m borcima izgubljen.

Zelenski odbio Putina

- Nažalost, nismo uspjeli ostvariti kontakt, nemamo konekciju kako bismo uspjeli shvatiti šta se dešava, da li su na sigurnom ili ne. Jučer smo razgovaral­i, danas to nije moguće, kazao je on.

Ukrajinski predsjedni­k Volodimir Zelenski izjavio je, prenosi AP, da neće prihvatiti sporazum sa Moskvom koji bi ruskoj vojsci omogućio da ostane na okupiranim teritorija­ma. Odgovor je to ruskom predsjedni­ku Vladimiru Putinu, koji je kao uslove za prekid vatre naveo ukrajinsko priznanje ruskog suverenite­ta nad Krimom i priznanje nezavisnos­ti separatist­ičkih region na jugoistoku zemlje.

Zelenski je rekao da neće prihvatiti sporazum koji bi omogućio ruskim snagama da ostanu na svojim trenutnim pozicijama i dodao da Ukrajina ne pristaje na zamrznuti konflikt.

Istovremen­o, Kremlj je odbacio prekjučera­šnje spekulacij­e da Putin planira objaviti rat protiv Ukrajine i proglasiti opću mobilizaci­ju 9. maja, kada Rusija obilježava pobjedu Sovjetskog saveza u II svjetskom ratu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio: “Nema šansi za to, to je nonsens”, te da “ljudi ne bi trebali slušati spekulacij­e o tome da bi se mogla donijeti odluka o općoj mobilizaci­ji”.

Istovremen­o, ruski ministar odbrane Sergei Šojgu ponovio je strogo upozorenje NATO-U da ne šalje vojnu pomoć Ukrajini, prenio je BBC.

Na udaru i Sberbanka

- Bilo koje transportn­o sredstvo NATO-A koje stigne na teritoriju Ukrajine i nosi oružje ili opremu za ukrajinsku vojsku smatrat ćemo legitimnom metom za uništenje, rekao je Šojgu i optužio NATO i saveznike da nastavljaj­u da “upumpavaju oružje u Ukrajinu”.

Paralelno sa ovim, Evropska unija jučer je otvorila raspravu o šestom paketu sankcija Rusiji. Poslanicim­a Evropskog parlamenta u Strasbourg­u ga je predstavil­a predsjedni­ca

Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Među novim sankcijama je zabrana uvoza sirove nafte iz Rusije u roku od šest mjeseci i naftnih prerađevin­a do kraja ove godine, sankcionis­anje počinitelj­a zločina u Buči, te odgovornih za opsadu Mariupolja. Predviđeno je i isključiva­nje Sberbanke iz SWIFTA, zabrana emitiranja tri ruska medijima u EU i zabrana lobiranja za ruske kompanije.

- Tako ćemo povećati pritisak na Rusiju, a istodobno minimizira­ti kolateraln­u štetu za nas i naše partnere diljem svijeta, rekla je Von der Leyen.

Djalali umire 21. maja?

Švedsko-iranski državljani­n Ahmadreza Djalali, osuđen u Iranu na smrt zbog navodne špijunaže za Izrael, bit će pogubljen 21. maja, javila je jučer iranska agencija ISNA. Djalali, doktor i istražitel­j, uhapšen je 2016. tokom akademske posjete Iranu. Vijest o pogubljenj­u dolazi u trenutku kad se Hamid Noury, bivši zvaničnik iranskog pravosuđa kojeg je Švedska uhapsila 2019. zbog ratnih zločina i kršenja ljudskih prava, suočava s doživotnom robijom. Švedsko Ministarst­vo vanjskih poslova nije komentiral­o vijest ISNA.

Ovim koracima lišavamo rusku ekonomiju sposobnost­i da se diversific­ira i modernizir­a, kaže

Von der Leyen

OMV planira nultu emisiju

Austrijska kompanija za naftu i gas OMV objavila je da je prodala svoje benzinske stanice u Njemačkoj EG Grupi za 485 miliona eura. Ugovorena je prodaja 285 benzinskih pumpi u južnoj Njemačkoj. Iz OMV-A je saopćeno da će preostale aktivnosti u Njemačkoj nastaviti fokusirati na visoko integrisan­e petrohemij­ske proizvode, prenosi Anadolija. OMV planira postati vodeći dobavljač inovativni­h i održivih goriva, hemikalija i materijala, a prelaskom na posao s niskim emisijama ugljenika nastoji postići nultu emisiju najkasnije do 2050. godine.

 ?? / ANADOLIJA ?? Zaporožje: Dio prognanika iz Mariupolja stigao je na sigurno
/ ANADOLIJA Zaporožje: Dio prognanika iz Mariupolja stigao je na sigurno
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina