Oslobodjenje

Gladuje čak 193 miliona ljudi

Nesigurnos­t hrane uvećana je zbog ruske agresije na Ukrajinu, u odnosu na prošlu godinu broj ugroženih je povećan za petinu, a na udaru su posebno Somalija, Kongo, Jemen...

-

Sukobi, ekstremni vremenski uslovi i ekonomski šokovi povećali su broj ljudi koji se suočavaju s nesigurnoš­ću hrane za petinu, na 193 miliona proše godine i ta perspektiv­a će se pogoršati bez urgentne akcije u velikom obimu, saopćila je humanitarn­a agencija Globalna mreža protiv krize s hranom, GNAFC, koju su uspostavil­e Ujedinjene nacije i Evropska unija.

Nesigurnos­t hrane definirana je kao “bilo kakav manjak hrane koji prijeti ljudskim životima, izvorima prihoda ili i jednom i drugom”. Nesiguran pristup hrani skoro se udvostruči­o tokom proteklih šest godina.

- Ako se ne učini više u podršci ruralnim zajednicam­a, obim razaranja u smislu gladi i izgubljeni­h prihoda za život bit će zapanjujuć­i. Potrebna je urgentna i masovna humanitarn­a akcija kako bi se to spriječilo, navodi GNAFC.

Prema izvještaju, ruska invazija na Ukrajinu, a obje zemlje su veliki proizvođač­i hrane, predstavlj­a ozbiljan rizik za globalnu sigurnost hrane u zemljama kao što su Afganistan, Etiopija, Haiti, Somalija, Južni

Sudan, Sirija i Jemen. Tokom 2021. Somalija je, prenosi Reuters, više od 90 posto svojih zaliha brašna dobila od Rusije i Ukrajine, Kongo 80 posto, a Madagaskar 70 posto svojih potreba za hranom.

- Zemlje koje se već suočavaju s visokim nivoima akutne gladi posebno su ranjive zbog njihove velike ovisnosti o uvozu i njihovih slabosti prema šokovima na svjetskom tržištu hrane, navodi se u izvještaju.

U tom kontekstu treba posmatrati i riječi predsjedni­ka Francuske Emmanuela Macrona upućene ruskom kolegi Vladimiru Putinu u utorak da je spreman sarađivati s međunarodn­im organizaci­jama kako bi pomogli ukidanju ruske blokade ukrajinsko­g izvoza hrane kroz Crno more s obzirom na posljedice na svjetsku sigurnost hrane.

OECD suočen s inflacijom

Potrošačke cijene u zoni Evropske organizaci­je za ekonomsku saradnju i razvoj OECD porasle su u martu za 8,8 posto na godišnjem nivou, što je najveći rast od oktobra 1988, pokazali su zvanični podaci objavljeni jučer. Anadolija prenosi da je inflacija u zemljama OECD-A u februaru ove iznosila 7,8, a u martu prošle godine 2,4 posto. Oko jedne petine zemalja OECD-A zabilježil­e su dvocifrenu inflaciju. Cijena energije porasla je u martu za 33,7 posto, što je najveća stopa od maja 1980. godine.

 ?? ?? Ukrajina i Rusija su veliki proizvođač­i hrane i svijet trpi zbog sukoba
Ukrajina i Rusija su veliki proizvođač­i hrane i svijet trpi zbog sukoba
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina