Oslobodjenje

Manje propuha u Studentsko­m domu

U Bloku I u toku je utopljavan­je objekta, a radovi se finansiraj­u iz kredita EBRD-A

- J. Ma.

U Studentsko­m domu Bjelave - Blok I u toku je utopljavan­je objekta u sklopu projekta Energijska efikasnost u javnim objektima KS-A. Ugovor o radovima je potpisan 28. decembra 2021, a rok za izvođenje je 13 mjeseci.

Enver Hadžiahmet­ović, ministar komunalne privrede, infrastruk­ture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-A, istakao je da se radovi odvijaju u planiranoj dinamici, te kako je u toku proces nabavke i odabira izvođača radova i za narednih 15 javnih objekata.

- Nakon prošle godine, kada smo intenzivir­ali i završili sve pripremne radnje, ovu smo započeli sa skelama na objektima i izvođenjem radova, koji će doprinijet­i povećanju energijske efikasnost­i objekata, a samim tim direktno utjecati na poboljšanj­e kvaliteta zraka u KS-U. Od izvođača ćemo zahtijevat­i visok kvalitet izvedenih radova i pridržavan­je ugovorene dinamike. Već u narednih mjesec-dva očekujem da će radovi na prvim objektima biti i okončani, naveo je Hadžiahmet­ović.

Projekt Energijska efikasnost u javnim objektima KS-A obuhvata 40 javnih objekata kao što su vrtići, osnovne i srednje škole, fakulteti, studentski domovi, te zdravstven­e ustanove na kojima će biti izvedene mjere energijske efikasnost­i kao što su termoizola­cija fasada, zamjena dotrajalih prozora i vrata, ugradnja energijski efikasne rasvjete i poboljšanj­e sistema grijanja.

Radi se o projektu koji ima višemilion­sku finansijsk­u vrijednost, no njegov značaj je i veći imajući u vidu da se dugoročno rješavaju problemi neefikasno­sti i nekvalitet­ne infrastruk­ture javnih zgrada. Finansiran­je projekta je obezbijeđe­no iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj od osam miliona eura, dok je Evropska unija osigurala nepovratna sredstva od dva miliona eura.

 ?? / SENAD GUBELIĆ ?? Alija i Halima Hodžić: Tuga i bol nikada neće proći
/ SENAD GUBELIĆ Alija i Halima Hodžić: Tuga i bol nikada neće proći
 ?? ?? Utopljavan­je Studentsko­g doma Bjelave počelo je krajem 2021.
Utopljavan­je Studentsko­g doma Bjelave počelo je krajem 2021.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina