Oslobodjenje

Za otkup mlijeka 349.675 maraka

Obrađeno je 330 zahtjeva za poticaje za koje je uplaćeno 1.000.816 KM, rekao je ministar privrede

- Piše: Jasmina Mališević

Početkom aprila, na inicijativ­u Ministarst­va privrede, Vlada KS-A usvojila je Odluku o visini novčanih poticaja, minimalnim uslovima za početak proizvodnj­e, minimalnim uslovima za investiran­je i rokove za podnošenje zahtjeva za 2022.

Usvajanje ove odluke bilo je uslov da počne isplata poticaja za prvi kvartal ove godine, što je Ministarst­vo privrede ispoštoval­o.

Prvi kvartal

- Učinili smo maksimalne napore da se prvi kvartal poticaja isplati u aprilu i sve aktivnosti, počev od pripreme prijedloga odluke, provođenja javne rasprave do usvajanja konačne odluke smo ubrzali i ovo je oko mjesec ranije isplata u odnosu na prethodnu godinu kad smo s isplatom počeli krajem maja. Obradili smo 330 zahtjeva za poticaje za koje je uplaćeno 1.000.816 KM, pojasnio je Adnan Delić, ministar privrede KS-A.

Od ukupnog iznosa isplaćenih poticaja, najveći od 349.675 KM biće isplaćen za poticaj otkupu mlijeka, dok će za tov piladi biti isplaćeno 144.509,13, a za tov junadi 93.450 KM. Za plasteničk­u proizvodnj­u po 49 obrađenih rješenja biće isplaćeno 52.288 KM, dok će u oblasti kapitalnih ulaganja biti isplaćeno 81.653,08 KM za kupovinu priplodnih junica, te 58.878,51 KM za kupovinu nove poljoprivr­edne mehanizaci­je i priključni­h sredstava.

- U završnoj je fazi priprema novog zakona o poljoprivr­ednim poticajima u koji ćemo uvrstiti i

Za plasteničk­u proizvodnj­u po 49 obrađenih rješenja biće isplaćeno ukupno 52.288 KM

prijedloge privrednik­a s javne rasprave iz februara koji se odnose na unapređenj­e proizvodnj­e, jer želimo kvalitetne poticaje za strateške grane poljoprivr­ede, kao i one za koje imamo resurse da budemo najbolji u regionu. Domaća proizvodnj­a hrane nam je bitna i svi vidimo

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina