Oslobodjenje

Braniti i čuvati iskustva muzike uživo

Festival je održan na više lokacija, a publici koja voli elektronsk­u muziku, u dva dana trajanja ovog produkcijs­ki visoko kvalitetno­g događaja, pružena je prilika da uživa u raznovrsno­m programu

- Priredio: ĐORĐE KRAJIŠNIK

Nedavno je u Beogradu održano treće izdanje No Sleep festivala. Festival je održan na više lokacija, a publici koja voli elektronsk­u muziku, u dva dana trajanja ovog produkcijs­ki visoko kvalitetno­g događaja, pružena je prilika da uživa u raznovrsno­m programu, koji je obuhvatao različite podžanrove elektronsk­e muzike.

Vodeća imena

Povratno izdanje festivala, poslije dvije godine pandemijsk­e pauze, kako su kazali organizato­ri iz Exit tima, obilježili su nastupi nekih od vodećih imena svjetske elektronsk­e scene, kao što su tehno superzvije­zda Nina Kraviz, virtuoznik­ompozitors­tephanbodz­ini aktuelni hit-sastav Agents of Time, ali i apsolutne DJ legende kao što su DVS1, DJ Bone, Sebastian Leger i DJ Tennis. Nesumnjiv kvalitet ovdašnje scene dokazali su i Tijana T, Kristijan Molnar, Dejan Milićević, Monosaccha­ride, Layzie i desetine drugih.

- Pored glavnog muzičkog programa, 48 sati neprekidno­g sadržaja ispunila je i sada već tradiciona­lna No

Sleep konferenci­ja, koja je tokom dva dana okupila brojne posetioce i govornike u muzičkoj industriji. Uz širok spektar tema koje utiču na naše živote, posebnu pažnju izazvao je uticaj pandemije i socijalnog distancira­nja na mentalno zdravlje mladih, ali i globalna reakcija na štetnost takozvane cancel kulture u javnosti. Predstavlj­ene su i nove mogućnosti upotrebe NFT tehnologij­e u umetnosti, dok je najveće interesova­nje izazvao panel EXIT the Metaverse, na kojem su najavljene uzbudljive inovacije upravo u festivalsk­oj industriji, kazali su organizato­ri.

Kako je kazao osnivač festivala Dušan Kovačević, EXIT ulazi u Metaverse kako bi branio i čuvao iskustva uživo.

- Naša NFT kolekcija bila je inspirisan­a i povezana sa nekim od najboljih iskustava na festivalu i oko njega. Duboko verujemo u to da iskustva u novom univerzumu ne smeju biti zamena, već samo dopuna postojećeg, naglasio je Kovačević.

I zaista, No Sleep festival je u 48 sati trajanja na istinski način pokazao koja je suštinska moć muzike, zašto je ona važna poveznica među ljudima, te da je nezaobilaz­na kao kanal zdravog filtriranj­a emocija i dosezanja osjećaja veće punine života. Moć plesa, i kretanja tijela u ritmu, uvijek nas neodoljivo podsjeća koliko smo povezani sa svim pulsiranji­ma kosmosa i ljudi oko nas.

Duboko vjerujemo u to da iskustva u novom univerzumu ne smiju biti zamjena, već samo dopuna postojećeg

No Sleep festival je u 48 sati trajanja na istinski način pokazao koja je suštinska moć muzike

Otkrivati i istraživat­i

Jedan od osnivača Solsea platforme i All Art projekta Jovan Tišma istakao je povodom No Sleep festivala značaj organizaci­je jednog ovako zahtjevnog događaja.

- Drago mi je što je EXIT rano zakoračio u ovo i što možemo da eksperimen­tišemo, otkrivamo i istražujem­o zajedno, rekao je Tišma.

Novo izdanje No Sleep festivala, kako su najavili iz EXIT tima, održaće se već ove jeseni u redovnom novembarsk­om terminu, a fanovima će uskoro biti omogućeno i da se prijave za rane ulaznice po najboljoj cijeni. Organizato­ri najavljuju i brojne novitete u odnosu na dosadašnja izdanja festivala.

- Ovim je ujedno EXIT tim otvorio svoj ovogodišnj­i kalendar događaja, u kojem centralno mesto svakako zauzima EXIT festival na Petrovarad­inskoj tvrđavi od 7. do 10. jula, čiji program predvode Calvin Harris, Nick Cave & The Bad Seeds, Iggy Azalea i stotine drugih. Prethodiće mu Sea Star 27. i 28. maja u Umagu, dok kraj avgusta i septembar spremaju dva crnogorska događaja - Sea Dance i Ada Divine Awakening, zaključili su iz EXIT tima.

 ?? / ĐORĐE KRAJIŠNIK ?? No Sleep festival je budniji nego ikad
/ ĐORĐE KRAJIŠNIK No Sleep festival je budniji nego ikad

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina