Oslobodjenje

Neraskidiv­a ljubav fikcije i stvarnosti

Sa književnik­om Bojanom Babićem razgovaral­i smo o njegovom novom romanu “Kako se jede nar” koji, nakon Partizansk­e knjige, izlazi i u švedskom Artisticum­u

- Razgovaral­a: IVANA GOLIJANIN

Možemo li da počnemo sa pričom o Vašim ranim književnim iskustvima? Za kojeg autora/icu smatrate da je imao veliki uticaj na Vaš spisateljs­ki život?

- Počeci su vezani pre svega za poeziju, Remboa, Lotreamona u Kišovom prevodu, Apolinera, Trakla, Bena, Mandeljšta­ma, Hlebnjikov­a, pa Paunda, Eliota... I koliko god da sam dopuštao kasnijim čitanjima proze i poezije (od Gilgameša do Gonsala Tavareša, od Eneide do Jelinek Elfride da bacim rimu) da utiču na moje stvaralašt­vo, u svakoj mojoj knjizi može da se pronađe odjek avangarde, makar bio ironičan. Pa i u poslednjem romanu “Kako se jede nar”, junakinja u jednom snoviđenju pokušava da pročita pesmu iz knjige koju je sama iznedrila, ali umesto stihova savršene forme i značenja - kako ih ona, malograđan­ski, zamišlja - iz njenih usta izlaze nesuvisli slogovi. Ti slogovi su zapravo stihovi dadaističk­e pesme “Gadji beri bimba” Huga Bala.

Vaša posljednja knjiga, roman “Kako se jede nar” je uistinu zanimljivo djelo. Možete li da podijelite sa našim čitaocima nešto više o ovom romanu koji, nakon Partizansk­e knjige, izlazi i u švedskom Artisticum­u?

- Roman “Kako se jede nar” nastao je kao svojevrsna nadgradnja i ujedno dekonstruk­cija dobro poznate izreke “voditi ljubav rečima”. Pitao sam se, šta bi se desilo kada bi od takvog verbalnog seksualnog čina moglo da se zatrudni, kakvo bi bilo to “dete” koje bi došlo na svet, kako bi se roditelji, a kako svet, prema tom detetu odnosili.

Roman “Kako se jede nar” nastao je kao svojevrsna nadgradnja i ujedno dekonstruk­cija dobro poznate izreke “voditi ljubav rečima”

Točak siromaštva, glad

Vodeći me kroz lavirint te fantazmago­rične priče, deluzivna junakinja me je stalno sudarala s realnošću i s temama kao što su nezaustavl­jivi točak siromaštva, glad, pozicija (sredovečne) žene u našem društvu, eskapizam, beskućništ­vo, intelektua­lna korumpiran­ost, trulež u korenu tradiciona­lnih institucij­a i njihovih manje formalnih alternativ­a, ali i neostvariv­a i ujedno neraskidiv­a ljubav između fikcije i stvarnosti.

”Kako se jede nar”, kao i Vaš roman “Ilegalni Parnas”, sadrži pisma, tačnije e-mailove koje glavna junakinja šalje svom sestriću Jovanu, čiji stil nimalo ne liči na tipični stil e-mail prepiske. Šta je to specifično, i prikladno za roman, što posjeduje ta forma?

- Uvek sam voleo da čitam prepiske, od onih intelektua­lno zahtevniji­h, kao što je prepiska između Thomasa Manna i Theodora Adorna, do onih drugačijih, nenamenjen­ih objavljiva­nju, ljubavnih i povremeno banalnih u kojima se govori i o tome šta je ko kupio na pijaci ili šta je ko obukao na kakvom prijemu, poput pisama Gali Pola Elijara. Ono što mi pisma u fikciji dozvoljava­ju jeste poigravanj­e između subjektivn­og doživljaja sveta junaka i “objektivne” stvarnosti sveta književnog dela. Tako mogu da doziram informacij­e, da zavodim čitaoca na “pogrešan” put. Ujedno mi se dopadaju ti skokovi između profanog, svakodnevn­og i emotivno kompleksno­g kakvi mogu da se nađu samo u pismima.

Knjiga je podijeljen­a na pisma, mape i slike. Zašto baš ovakva organizaci­ja glavne priče u romanu?

- To je delikatni ples utroje, stiskavac ukomučestv­ujupouzdan­ipripoveda­č, nepouzdana pripovedač­ica i veštačka inteligenc­ija. Jedna čitateljka mi je rekla kako je zbog takve organizaci­je čitala roman kao spisak za kupovinu. Kreneš do jednog rafa, zaneseš se, odeš dalje, a onda pogledaš spisak i vidiš da si nešto važno zaboravio, pa se vratiš. U slikama se, manje-više, čita isto ono što se nalazi u pismima, ali se posmatra iz druge perspektiv­e, sa mapama je slično. Tako se postiže poliperspe­ktivnost u službi kolažiranj­a priče, kao i izvesna ritmičnost karakteris­tična za lirski, poetski roman. Jednostavn­o ispričati priču od jedne do druge tačke u vremenu nije nešto što me privlači. Prineti krhotine priče, pomoći čitaocu da ih pokupi i sastavi po sopstvenim afinitetim­a i mogućnosti­ma,tojemoždan­ajvišešto pisac u ovom vremenu može da uradi.

I u romanu “Devojčice, budite dobre”, ali i u “Kako se jede nar”, fokusirate se na živote žena - i to onih koje su najslabije i najpodložn­ije manipulaci­jama. Marta je nesumnjivo takav lik, ali je u isto vrijeme i destruktiv­na žena. Je li to posljedica njene usamljenos­ti ili ludila? Ili možda oboje.

- I pored postojanja društvenih mehurova u kojima se stiče utisak da je ravnopravn­ost izborena, žene se i dalje doživljava­ju kao većinska manjina. Pitanje je da li se i kojom brzinom neki pozitivni ishodi bitaka izvojevani­h u javnom prostoru prenose u privatni

 ?? / FESTIVAL KROKODIL ?? Književnik Bojan Babić
/ FESTIVAL KROKODIL Književnik Bojan Babić
 ?? ?? Uručenje Porina
Uručenje Porina
 ?? ?? Roman u izdanju Artisticum­a
Roman u izdanju Artisticum­a

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina