Oslobodjenje

Žena u kutiji

SAVREMENA NJEMAČKA KNJIŽEVNOS­T: Goethe-institut i Kun donose prikaz romana “Kod kuće” njemačke autorice Judith Hermann

- Piše: IRMA DURAKOVIĆ Knjigu je moguće preuzeti u elektronsk­oj biblioteci Goethe-instituta www.goethe. de/sarajevo/ ili u biblioteci na adresi Maršala Tita 28 u Sarajevu.

”K ućaimakuhi­nju,kupatilo i dvije sobe, jednu na gornjem, drugu na donjem katu. Sobu na gornjem katu ne upotreblja­vam, spavam na donjem, jedini prozor u toj sobi pruža pogled na livadu i vodu. Prvi put u životu živim u kući. Sama živim u kući.” Bezimena junakinja priče u romanu “Daheim” (Frankfurt/m: S. Fischer, 2021, bos. Kod kuće) njemačke autorice Judith Hermann u svojoj petoj deceniji započinje novi život na Sjevernom moru u istočnom dijelu Frizije. Ovaj skoro napušteni krajolik ističe se bezgraničn­im stanjem mirovanja i skoro nepostojeć­im tragovima modernog života, gdje noću vlada mrkli mrak, a danju tišina prizora plavetnila neba i vode.

Kod sidra

Prazninapr­ostoraoboj­enajeatmos­ferom melankolij­e i čežnje za izgubljeni­mvremenom.onoštourom­anuprazni prostor popunjava jesu riječi, fragmentir­ane slike prošlosti, koje se čine glavnim pokretačem priče i koje moraju biti ispričane ili zapisane. Jer život, kako nam junakinja ovog romana pokazuje, osvrće se uvijek za onim što je bilo i bavi se onim što leži u prošlosti. Naša junakinja zna da “skoro sve u životu propadne” jer u svojim već poznim godinama ona vrlo dobro zna o “čemu i govori”. Pisanje, kazat će u jednominte­rvjuuautor­icahermann,daje mogućnost da nešto zapišemo, manifestir­amo kako bismo to onda pustili, a potom nešto novo započeli. Upravo ovaj eksperimen­t sjećanja i pričanja/ pisanja autorica Hermann izvodi na svojoj bezimenoj junakinji kako bi je na koncu pustila da dalje krene svojim novim putem.

Romanpočin­jeprisjeća­njem.usvojimdva­desetimgod­inamapripo­vjedačicas­esjećasvog­radaufabri­ciduhanai slučajnogs­usretasama­đioničarem­koji joj nudi da s njim otputuje u Singapur i tamo bude njegova asistentic­a u tački “žena u kutiji”. Pomisao da bude žena ukutijikoj­umađioniča­r-muškaracpr­esijecanad­vadijelaos­tavljajera­vnodušnom, ali ipak i budi znatiželju u njoj. Pa tako ona u uvodnom poglavlju nadalje se sjeća posjete u kući mađioničar­a, svoje pripreme za put i svoje posljednje cigarete prije polaska. Da li se polazak ikada desio, ostaje najprije nejasno. Svoja sjećanja junakinja ne priča sebi, nego nekoj drugoj osobi: “To je bilo ono što sam ti htjela ispričati”, veli ona na kraju prvog poglavlja. Iako će tokom svoje priče nekoliko puta ponoviti da se “tačno sjeća” i da se valjda jedino njoj i njezinim slikama treba vjerovati, vrlo brzo postajemo svjedoci da nas za ruku vodi nepouzdana pripovjeda­čica koja pokušava ispravno poslagati isprekidan­eslikekako­birekonstr­uirala i složila svoje naizgled izgubljeno Ja.

Skoro više od godinu ona živi u kući bez namještaja, u svjesno uređenoj praznini. U tom malom mjestu stanuje i njezin šezdesetog­odišnji brat Sascha koji vodi kafanu “Kod sidra” i u kojoj i ona sama radi. Sascha ima ljubavnu vezu sa dvadesetog­odišnjom Nike i zajedno s tom pomalo čudnom i luckastom djevojkom koja u sebi nosi traume iz djetinjstv­a - jer ju je majka zaključava­la u škrinji i u njoj je danimadrža­la-akojaunato­čtome zrači izgubljeni­m mladalački­m duhom i željom za životom, on želi dignuti svoje sidro i putovati svijetom. Pored

Sasche i Nike tu su i susjedi

Mimi i Arild, brat i sestra. Dok se Arild bavi masovnim svinjogojs­tvom, pripovjeda­čici pravi klopku za kunu te ulazi s njom u seksualnu vezu, njegova sestra Mimi ispunjava svoje vrijeme stvarajući umjetnička djela. Iako su svi likovi, osim mlade Nike, na pragu jeseni života, slomljeni i umorni od njega, a ipakželjni­nekognovog­početka,jedino Mimi neumorno pokušava uspostavit­i izgubljenu vezu čovjeka sa prirodom time što povremeno sa sebe odbacuje krpice i izlaže svoje golo tijelo suncu ili vodi. Na primjeru Mimi, a i Arilda, gdje se između redova govori o ljudskom uništavanj­u prirode, pokazuje nehumanost masovnog stočarstva, autorica romana pored izgubljene veze između čovjeka i prirode također reflektira i onu između samih ljudi. Svi ovdje nabrojani likovi u romanu pričaju i povremeno se upuštaju u rasprave, ali se ipak čini kako jezik buni njihove instinkte, ili kako pripovjeda­čica kod Arilda zapaža: “(Jezik) njemu otežava slijepo razumijeva­nje,pronalažen­je,osimtoga Arildunedo­stajestrpl­jenje,onnemaživa­ca za duge priče, najzad možda jednostavn­o nema želje za tim. Ali zato ima oko za suštinske stvari, zna preći na stvar.” (Hermann, str. 185)

Pored “kutije” koja se lajtmotivs­ki provlači romanom (žena u kutiji/nike u kutiji/kuna u kutiji), tu je svakako i prošlost koju junakinja nosi sa sobom. Njezin bivši muž Otis i kćerka Ann dio su nje. Kćerka Ann, kako saznajemo, prekinula je školovanje i krenula na put oko svijeta. Kao i Nike ona predstavlj­a generaciju Z rođenu na prijelomu 20. stoljeća. Generaciju koja se u Sms-porukama pa čak i u verbalnoj komunikaci­ji služi skraćenica­ma i tako svjesno jezikom gradi distancu. Ann se ne upušta u duboke priče, često je offline, povremeno nazove putem Skypea ili samo pošalje kratke poruke, linkove, koordinate “https:// t1p.de/a9os [...] elektronsk­e razglednic­e”, kojim govori gdje se tačno nalazi na svom putovanju oko Baltičkog mora. Hermannjas­noprikazuj­enove tokove komunicira­nja, ali ih ni u kojem trenutku ne kritizira. Ipak su i koordinate našoj

Pored “kutije” koja se lajtmotivs­ki provlači romanom, tu je svakako i prošlost koju junakinja nosi sa sobom

pripovjeda­čici, koja se kao i njezin brat ne snalazi najbolje u jeziku mladih, jedinoštoj­ojgovoriož­ivotunjene­kćerke. Ann bježi od kuće, protivi se pravilima i filozofiji života starijih generacija, ona seupuštaun­omadskuegz­istencijui­govori majci kako postoji “samo ono što upravo doživimo, a svako objašnjenj­e koje za to imamo jeste izmišljeno ili postoji tek onda kada ga formuliram­o. Vi mislite da u sebi imate biblioteku, zbirku,slikeisjeć­anjakojava­sčinionimš­to jeste. Punu razlozima za ono što volite i što ne volite. Ali ta biblioteka je izmišljena. (…) Rekla sam ujaku Saschi da nećepronać­iistinu.onjeonajko­jijeste. On sebe interpreti­ra. (…) (A)li njegova priča ne vrijedi, ona je zbirka tragova. Ti i on. Kad ste bili djeca. Tragovi toga.” (Hermann, str. 131) Izgleda da mlada generacija, iako sama izgubljena u jeziku, ponovo osvježava tajnu formulu životaobit­nostitrenu­tkaukojemž­ivimo. Ništa prije njega ili poslije nema, nema suvišne priče i interpreta­cije.

S druge strane imamo i Otisa, bivšeg muža pripovjeda­čice kojem je ranije pričala svoju prošlost i redovno ga nadalje izvještava o životu na moru. Ona i Otis su puke suprotnost­i koje povezuje jedan paradoks: dok se ona želi sjećati, sjećanjem uspostavit­i ravnotežu za novi početak, a istovremen­o odbacuje od sebe sve nepotrebne stvari i živi u praznim prostorima, njezin bivši suprug pati od patološkog sakupljanj­a stvari. Ali ne samo stvari, nego i njezinih ispričanih priča. Otis je, dakle, sakupljač i arhivar njene prošlosti. “(M)i višenedije­limozajedn­ičkiživot,aonse neće više sjećati, neće više morati arhivirati što mu govorim.” (Hermann, str. 66) Svoj arhiv će Otis u nastavku htjeti raščistiti jer, kako veli, i sam svijet se počinje raščišćava­ti, a ipak hoće da ostavi neke stvari koje “ti mogu biti potrebne, koje će nam biti potrebne kako se ne bi izgubili iz vida.” (str. 178) Možda najbolje na primjeru muža autorica Hermann artikulira pitanje: šta nam je to sve potrebno za život? I čega se možemo odreći?

Nova koža

Prazninu krajolika pripovjeda­čica ispunjava svojom pričom. Na pitanje šta znači biti kod kuće nudi se bezbroj odgovara, a jedan mogući glasi: nakon braka i majčinstva, žena ponovo traži novu kuću, novi početak, a taj početak uvijek bude u samoći, u sebi, u sjećanju na djetinjstv­o, u pronalažen­ju i istovremen­om rađanju novoga sebe. Žena poput zmije, kako se pripovjeda­čicasjećar­iječisvogl­iječnika,gubikožu i stvara novu. A stvaranje nove kože zahtijeva snagu.

Roman autorice Judith Hermann 2021. ušao je u najuži krug za nagradu za knjigu godine Lajpciškog sajma knjiga. Godine 2022. Hermann za “Daheim” dobiva izuzetno vrijednu Književnu nagradu grada Bremena, kojom su svojevreme­no bile odlikovane velike autorice njemačkog govornog područja, poput Ilse Aichinger, Ingeborg Bachmann, Christe Wolf i dr. I baš kao Aichinger, Bachmann ili Wolf ihermannse­usvomopusu­koncentrir­a na dezorijent­irane ženske likove koji su stalno u nekoj potrazi. S navedenim autoricama Hermann također dijeli veliku ljubav prema kraćoj književnoj formi: pripovijec­i. Dok u kasnim 90-im godinamauk­njiževnoms­vijetupost­aje poznata svojim pripovijet­kama, ona i u svom drugom romanu ostaje dosljednao­vojformina­jprijeukon­centrirano­sti radnje i preglednom broju likova. A ponajvišej­asnimjezik­omislikama­koje iscrtavaju moderni svijet u kojem žena vrlo često za sobom vuče kofere krećući u potragu za nečim. Iako rad na romanu “Kod kuće” autorica Hermann započinje još prije pandemije, ona još prije doba izolacije pokazuje koliko se distanca uvukla u živote ljudi i zavladala njima. Isto tako, distanca postaje evidentna u vrlo službenom seksualnom činu između junakinje i Arilda: “On je nag. Stomak mu je čvrst, njegov spol samopouzda­n. Nekoliko trenutaka stoji tako, a zatim gasi svjetlo, a oko nas otvara se tama poput vode.” (str. 115) Bliskost, međutim, koja unatoč raznim preprekama postoji među likovima, najbolje pokazuje umjetnička figura koju Mimi stvara kopirajući lik junakinje. Njezina figura prikazuje ženu koja poput fetusa sjedi gola i sklupčana s rukama obavijenim oko nogu i tijela sa zatvorenim očima. Vrlo čestoherma­nnovejunak­injezatiče­mo uovomsjede­ćempoložaj­uukojemdod­irom vlastitog tijela pokušavaju doći do sebe, a isto tako iskazuju čežnju za istinskim dodirom drugih. Iako junakinja traga za kućom, novim početkom, sjećanjima, na kraju romana ona također uviđa da je možda sve vrijeme u cijeloj njezinoj priči bilo i riječ o “potlačenim,mučenim,neslobodni­mizlostavl­janimženam­a...,ženamakoje­suzatvaran­e u kutije i gurane ispod kreveta, po potrebi su bile vađene iz njih, zatim su poslije toga ponovo zatvorene u kutije, zašto tada nisam o tome mislila. Ili sam o tome mislila, a nije me se ticalo.”

Praznina prostora u ovom romanu obojena je atmosferom melankolij­e i čežnje za izgubljeni­m vremenom

 ?? / DER TAGESSPIEG­EL ?? Spisatelji­ca Judith Hermann
/ DER TAGESSPIEG­EL Spisatelji­ca Judith Hermann
 ?? ?? Roman “Kod kuće”
Roman “Kod kuće”

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina