Oslobodjenje

Vijesti iz nauke Pterosauri su bili šareni

- J. K.

Izvanredan fosil otkriva da su pterosauri, leteći gmazovi koji nisu bili dinosauri, mogli biti prekriveni perjem jarkih boja. Već znamo da su dinosauri imali perje, i to vjerovatno isto obojeno, ali ovaj dokaz postojanja perja jarkih boja kod pterosaura daje novu dimenziju ovim bićima.

Izuzetno očuvan fosil vrste Tupandacty­lus imperator pokazuje meka tkiva grba životinje i strukture vlakana koje sugerišu da je imala pravo perje. Fosil također čuva melanosome: sićušne organele koje sadrže melanin i u njima su pigmenti za veći dio boja u perju i koži. Naučnici su pronašli različite vrste melanosoma, što sugeriše da je ova vrsta imala različite boje - i da njihovo perje nije tu samo da bi ih grijalo. Perje im je služilo i za kamuflažu, ali moguće i za komunikaci­ju.

Rad je objavljen u Nature u aprilu pod naslovom “Pterosaur melanosome­s support signalling functions for early feathers”.

Prethodne studije melanosoma kod pterosaura su pronalazil­e samo melanosome jednake veličine i boje, što bi značilo da su ti pterosauri bili uniformne boje. Ovaj novi nalaz sugeriše da su bar neki pterosauri­si rane krede bili šareni.

Također, vezano za perje, postojala je rasprava da li se radilo o pravom perju ili strukturam­a nalik na perje, više kao paperje, ali naučnici kažu da nema sumnje ako se u slučaju Tupandacyl­us imperator radilo o pravom perju.

Fosil je vraćen u Brazil u februaru 2022. nakon što se pojavio pod misteriozn­im okolnostim­a u Belgiji (neovlašten­i lov na fosile u Brazilu je ilegalan već 80 godina).

Na krijumčare­nje fosila se u naučnoj zajednici više ne gleda kroz prste - u ovom slučaju su naučnici naglasili nepoznato porijeklo fosila i načina na koji je dospio u Belgiju, poučeni slučajem iz 2020. kada je jedan rad o melanosomi­ma kod perja dinosaura povučen nakon što se pojavila informacij­a da je fosil vjerovatno prokrijumč­aren iz Brazila.

 ?? ?? Naučna pismenost za pojedince, zajednice i društva
Naučna pismenost za pojedince, zajednice i društva
 ?? ?? Izuzetno je očuvan fosil
Izuzetno je očuvan fosil

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina