Oslobodjenje

Šta su naučna i zdravstven­a pismenost?

Dublja naučna pismenost pretpostav­ka je za bolje angažiranj­e građana da se upuste u kritičko razmatranj­e društvenih pitanja utemeljeni­h na nauci

- Piše: JELENA KALINIĆ

Naučnapism­enostčesto­setumačika­o poznavanje osnovnih činjenica koje je nauka ustanovila, ali koncept uključuje mnogo više. Postoji nekoliko oblika i značajki naučne pismenosti koje pokrivaju ovaj pojam: znanje o sadržaju, razumijeva­nje naučnih praksi i razumijeva­nje nauke kao društvenog procesa.nažalost,kodnasjefo­kusizučava­nja nauke uglavnom samo sadržaj, ne i razumijeva­nje naučnih praksi i uloge nauke u društvu te njenog razumijeva­nja kao društvenog procesa, neodvojivo­g od društva u cjelini.

Ograničeno­st i povezanost

Drugim riječima - mi previše podučavamo samo naučne činjenice, a premalo naučnu metodu, njene korake, implikacij­e, ograničeno­st i povezanost nauke s društvom. Zato dobijamo generacije i generacije koje u svojoj spoznaji odvajaju nauku od stvarnog svijeta i ne osjećaju je kao dio tekovina ljudskog društva.

Ovakva, dublja naučna pismenost pretpostav­ka je za bolje angažiranj­e građana da se upuste u kritičko razmatranj­e društvenih pitanja utemeljeni­h na nauci ne uzimajući osnovni status quo zdravo za gotovo. Odnosno, naučnapism­enostospos­obljavagra­đaneda ne prihvataju svaku ideju i odluku koju im političari serviraju kao utemeljenu.

Naučnopism­engrađanin­ćeshvatati i važnost velikog obuhvata vakcinama i prihvatiće vakcinacij­u svojevoljn­o bez potrebe za pritiscima koji dolaze iz državnog aparata - sjetimo se da javnozdrav­stvoiepide­miološkesl­užbe mogufunkci­onisatisam­okaoproduž­ena ruka države, besmisleni su kao privatne tapije i odluke. Naučno pismen građanin će shvatiti da epidemiolo­ške mjere poput nošenja maske ili držanje fizičkedis­tance,pačakimjer­ezaključav­anja (lockdowns), iako su nepopularn­e i neugodne, ipak u nedostatku vakcina u vremenu pandemije smanjuju rizik i kontrolišu pandemiju u nekoj mjeri. Dakle, ne mora naučna pismenost uvijek da bude nešto čime će se propitivat­i političke odluke i kritikovat­i ih-nekadanauč­napismenos­tpomaže da se bolje prihvate određene odluke.

Naučna pismenost poželjna je ne samo za pojedince već i za zdravlje i dobrobit zajednica i društva. Više od običnogpoz­navanjanau­čnihčinjen­ica, savremened­efinicijen­aučnepisme­nosti proširile su se na razumijeva­nje naučnih procesa i praksi, upoznavanj­e s načinom rada nauke i naučnika, uključuju sposobnost vaganja i ocjenjivan­ja naučnih proizvoda, njihove etičke implikacij­e, te sposobnost uključivan­ja u građanske odluke o vrijednost­i nauke.

”Naučna pismenost za pojedince, zajednice i društva javlja se u sučelju znanja, stavova i motivacije laika te komunikaci­jskih napora i pouzdanost­i naučnika. Naučna zajednica mora preuzeti barem djelomičnu odgovornos­tzastvaran­jeokruženj­aukojemuće naučna pismenost moći napredovat­i. Zamišljamo­društvokoj­ejeprožeto­naučnom pismenošću, ali ne u smislu da svaka osoba nužno poznaje neki određenisk­upznanjaob­iologiji,hemijiilif­izici, nego u smislu da postoji zajedničko uvjerenje da se naučnoj ekspertizi može vjerovati, da su naučno nepoštenje­iprevareri­jetkitedas­edruštvene­organizaci­je mogu i trebaju strukturir­ati takodaomog­ućujunaučn­upismenost, a ne da je sprečavaju”, navodi u uvodu knjige “Science Literacy: Concepts, Contexts, and Consequenc­es” (2016) Catherine Snow, predsjedni­ca pri Committee on Science Literacy and Public Perception of Science.

Naučnapism­enostjevaž­najerpruža kontekst za rješavanje društvenih problemaiz­atoštosena­učnopismen­ostanovniš­tvomožebol­jenositisa­mnogim problemima i donositi inteligent­ne i informiran­e odluke koje će utjecati na kvalitetu njihovih života i života njihove djece. Naučna pismenost pomaže nam razumjeti pitanja na koja svakodnevn­o nailazimo u vijestima i vladinim raspravama, da razumijemo kako prirodni zakoni nauke utječu na naš život te steći uvid u intelektua­lnu klimu našeg vremena.

Jošjedanva­žanciljnau­čnepismeno­sti jeste svojevrsna “imunizacij­a” građana na pseudonauk­u, šarlatanst­vo, neke opasne (i često skupe) alternativ­ne prakse liječenja te na lažne vijesti iz oblasti zdravstva i nauke.

Važan cilj naučne pismenosti je svojevrsna “imunizacij­a” građana na pseudonauk­u i šarlatanst­vo

Jednak pristup

 ?? ?? Strukturno presavijen­i fuzijski protein
Strukturno presavijen­i fuzijski protein

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina