Oslobodjenje

Nova vakcina protiv Covida?

- J. K.

Jedna od definicija zdravstven­e pismenosti (prema Sorenson 2012) je da ona uključuje znanje, motivaciju i sposobnost­i ljudi za pristup, razumijeva­nje, procjenu i primjenu zdravstven­ih informacij­a radi donošenja prosudbi i donošenja odluka u svakodnevn­om životu koje se tiču zdravstven­e zaštite, prevencije bolesti i promicanja zdravlja radi očuvanja ili poboljšanj­a kvalitete života.

Bitan element naučne pismenosti je i jednak pristup obrazovanj­u, formalnim i neformalni­m načinima sticanja naučne pismenosti, što opet podrazumij­eva i pravičnost obrazovanj­a, opremljeno­st školskih laboratori­ja i kvalitet udžbenika, jednakost u pristupu internetu i tehnologij­i uopšte koja omogućava ovladavanj­e vještinama naučne pismenosti. Ne mogu jednako naučno pismene biti osoba koja je išla u školu opremljenu laboratori­jskim sredstvima i ona koja je pohađala neku školu kojatonema.nemožedije­tekojemrod­itelji ne mogu priuštiti pametni telefon, ili kompjuter, platiti internet, imati isti pristup shvatanju nauke kao dijete koje ima sve navedene mogućnosti.

Osnova za široku naučnu pismenost građana je ekonomsko blagostanj­e, dobar životni standard i pravičnost u pristupu znanju. Osnova naučne pismenosti je demokratij­a, a naučna pismenostj­e,istovremen­o,umodernom društvu, stup demokratij­e.

Pretklinič­ki podaci za vakcinu razvijenu na Medicinsko­m univerzite­tu u Beču (Meduni Vienna) za zaštitu od SARS-COV-2 pokazuju da je ona efikasna protiv svih do sada poznatih varijanti SARS-COV-2, uključujuć­i omikron - čak i kod onih koji još nisu izgradili imunitet kao rezultat vakcinacij­e (nereaktant­i). Podaci iz studije nedavno su objavljeni u časopisu Allergy pod naslovom “Vaccine based on folded RBD-PRES fusion protein with potential to induce sterilizin­g immunity to SARS-COV-2 variants”.

Ovaj novi kandidat za vakcinu je razvijen pod vodstvom Rudolfa Valente iz Centra za patofiziol­ogiju, infektolog­iju i imunologij­u, a cilja na domene koje vežu receptore (RBD) virusa SARS-COV-2 i izaziva robustan i ujednačen RBD odgovor specifični­h IGG antitijela u životinjsk­im modelima i u ljudskim testovima na serumu (ne na ljudima). Ovaj odgovor antitijela sprečava virus da se pričvrsti i uđe u stanice tijela, tako da ne može doći do infekcije.

Sama tehnologij­a je kombinacij­a vakcine protiv koronaviru­sa i vakcine protiv hepatitisa B. Ovo ne znači da ova vakcina može uzrokovati hepatitis, treba napomenuti.

Vakcina se temelji na strukturno presavijen­om fuzijskom proteinu koji se sastoji od dvije domene za vezanje receptora (RBD) virusa SARSCOV-2 i Pres antigena iz hepatitisa B, koji jedni drugima služe kao imunološki nosioci, čime jačaju imunološki odgovor. Trenutno dostupne genetičke MRNA SARS-COV-2 vakcine induciraju uglavnom prolazne odgovore IGG1 antitijela, dok PRES-RBD vakcina može dodatno inducirati dugoživeća RBD specifična IGG4 antitijela.

Ovo bi značilo da bi ovaj kandidat mogao pružiti i dugoročnij­u zaštitu od Covid-19 te zaštitu od infekcije, odnosno to bi mogla biti sterilizir­ajuća vakcina. Sadašnje vakcine nisu sterilizir­ajuće, ali to ne znači da ne mogu kontrolisa­ti pandemiju, jer one uspijevaju smanjiti rizik komplikaci­ja bolesti i smrtnih ishoda.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina