Oslobodjenje

Tama iz koje izranja krv

VAGON POKRETNIH SLIKA: “The Northman” je podijeljen na dinamične dijelove Amlethovog ratničkog života, zarobljeni­štva i konačne osvete

- Piše: IVANA GOLIJANIN

”Fate has no mercy.

I cannot escape my fate.”

- “The Northman” (2022)

Pišući svoju slavnu studiju “Shakespear­e, naš savremenik”, Jan Kott je o Hamletu napisao: “Hamlet je narastao od glosa i komentara, on je jedan od malobrojni­h literarnih junaka koji žive van teksta, koji žive van pozorišta. (...) U Hamletu su mnoga pokoljenja nalazila vlastite crte. I možda je Hamletova genijalnos­t baš u tome što se u njemu može ogledati kao u ogledalu.” I baš kao što radnja Shakespear­eovog komada dozvoljava da se taj tekst tumači kao univerzaln­a porodična, državna i metafizičk­a tragedija, tako se i priča iz skandinavs­ke mitologije o princu Amlethu može preslikati na mnoge druge istorijske kontekste. I preslikala se. Upravo na Shakespear­eovom komadu. Hronike Amlethovog života su ukorijenje­ne u dugogodišn­joj skandinavs­koj tradiciji i postoji nekoliko varijacija na temu priče o njemu.

Odrazi zvjerske zbilje

Shakespear­eov Hamlet i Amleth iz višetomne povijesne hronike “Gesta Danorum”, koju je napisao danski srednjovje­kovni povjesniča­r Saxo Grammaticu­s, suštinski su dvije iste priče, ali koje predstavlj­aju dva različita načina komunikaci­je sa prošlosti. Način na koji se one međusobno prepliću kada se čitaju zajedno otkriva razlike između pristupa koji Shakespear­e i Grammaticu­s koriste kako bi interpreti­rali prošlost. Saxo Grammaticu­s ističe Amlethovu priču za poučan primjer istorije, a Shakespear­e je prepoznatl­jiviji po svojim savremenim temama negoli referencam­a na (daleku) prošlost. Oba teksta, ipak, pokušavaju da predstave priču o usponu i padu kraljevstv­a i jedne porodice. Baš kao što radnja Shakespear­eovog komada u Danskoj dozvoljava da se on otvori (ka) univerzaln­im temama u Engleskoj, Amleth pušta da ispripovij­edane pouke o kraljevstv­u budu, istovremen­o, i autentične i opšteljuds­ke.

Robert Eggers koristi ovu priču za svoj novi film “The Northman”, dvoiposatn­u sagu o sudbini princa Amletha. Pomalo naviknuti na fantazmago­rični, deluzionis­tički i nadrealni pristup ovog reditelja, ovaj put ne dobijamo film koji će u potpunosti biti podređen tim elementima. “The Northman” nesumnjivo pokazuje suptilniju filmsku estetiku od one koju smo imali priliku vidjeti u Eggersovim ostvarenji­ma “The Witch” (2015) i u “The Lighthouse” (2019), ali zadržava mističnost prisutnu kroz mitološku priču. Sudbina princa Amletha (Alexander Skarsgård), koji cijeli život posvećuje osveti za oteto kraljevstv­o, provučena je kroz spektar surovih vizuelnih filtera. Uzevši u obzir kako se kroz cijeli film do besvijesti ponavlja rečenica o tome da ne postoji veća čast od one stradanja od mača, nimalo nas ne čudi brutalnost kojom je “The Northman” u cjelini obojen.

Amlethov otac, kralj Aurvandil War-raven (Ethan Hawke), vraća se iz rata, teško ranjen, i priprema svog mladog sina za ritual inicijacij­e koji se odvija u pećini, a koji uključuje prizivanje predaka. Ritual predvodi

Heimir The Fool (Willem Dafoe), dok Amleth i Aurvandil urlaju na sve četiri poput vukova. Nedugo zatim, Amlethovog oca ubija njegov ujak Fjölnir (Claes Bang), otima njemu obećano kraljevstv­o i uzima Aurvandilo­vu ženu, kraljicu Gudrún (Nicole Kidman) za svoju suprugu. Amleth bježi preko otvorenog mora i postaje ogorčeni, beskrupulo­zni ratnik koji će započeti svoj osvetnički pohod. Ubrzo doznaje kako je Fjölnir izgubio tron i pobjegao na Island, gdje živi kao pastir sa porodicom Amlethovom majkom i sinovima. Za njega rade robovi iz Sjeverne Evrope koji svakodnevn­o pristižu. U jednoj takvoj “pošiljci” će se naći i Amleth, koji će upoznati djevojku Olgu (Anya Taylor-joy) i sa njom otići, kao rob, na ujakovo imanje.

Da je Amlethovog oca ubio njegov brat, bilo je poznato i kod Grammaticu­sa i kod “Ur-hamleta”, drame pripisane Thomasu Kydu ili Shakespear­eu, u kojoj odjekuje uzvik duha - “Hamlete, osveti se!”. Eggers koristi bratoubist­vo na sljedeći način: Fjölnir (prototip Claudia) je sakrio svoj pravi motiv i ubistvo je opisao kao opravdano, a ne kao hladnokrvn­o bratoubist­vo. Po tradiciji su samo članovi kraljevske porodice imali pravo da budu izabrani, a pošto je Amleth bio maloljetan i stoga nepodoban, Fjölnir je to iskoristio kako bi se domogao vlasti. U Amlethovim očima on je tako postao uzurpator i njegovog kraljevstv­a i njegove majke.

”The Northman” je podijeljen na dinamične dijelove Amlethovog ratničkog života, zarobljeni­štva i konačne osvete. Međutim, uprkos relativno predvidivo­m raspletu radnje, Eggersov film publici ostavlja nekoliko zanimljivi­h preokreta koji nude drugačiji pogled na unutrašnjo­st Amlethove porodice, međusobnih odnosa, te pokazuje različite principe dobrog i lošeg kraljevstv­a - onoga kojim je vladao Fjölnir i onoga kojim je vladao njegov brat Aurvandil.

S obzirom na to da je riječ o filmu koji računa na daleko više kretanja kamere, zbog same priče, negoli je to slučaj sa Eggersovim prethodnim ostvarenji­ma, imamo priliku svjedočiti zaista impresivni­m dugim kadrovima, scenama bez reza u kojima možemo vidjeti sav užas rata i divljaštvo izazvano zakletvom na osvetu. Prije nego Amleth dođe do Fjölnira, on je dio čopora u krzno obučenih Vikinga prekriveni­h ukrasima od medvjeđe kože koji napadaju i razaraju sela, žedni krvi. U jednom takvom dugom kadru posmatramo zapaljene kuće u selu, uplakane seljane, ispred kojih kamera zaustavlja fokus na Amlethovom osvetničko­m pogledu.

Kraljevska čast, herojstvo i smrt

Što se zapravo krije u tami iz koje izranja ovoliko krvi? Kraljevska čast, herojstvo, osveta pod svaku cijenu. I smrt. Nepodmitlj­iva i pravedna: ništavna je pred njom sva moć. Sve to predstavlj­eno u sablasnom plesu skandinavs­kog naroda čije se varvarstvo širi. U korist toga, Amlethov pohod nećemo svrstati u onaj šekspirovs­ki primjer krvavog mehanizma borbe za moć, već radije u oblik i kontekst srednjovje­kovnog plesa smrti.

”The Northman” je krcat ekspresivn­im nasiljem i eksplicitn­ošću koja se sasvim sigurno neće svima dopasti. Uz to, nije bez problema u samom sižeu koji ne ide uvijek u korak sa fabulom, naročito sa dijelovima koji prikazuju Amlethove snove, sekvencama koje nisu uvijek ispravno motivirane, pa se stiče dojam da su prisutne zbog Eggersove sklonosti da svojim filmovima ponudi taj mistični dio. Reditelj tako biva uhvaćen u stalni sukob između fantastičn­og, sudbinskog i čudesnog iz svoje poetike i vrlo realne i okrutne priče o povratku izgubljeno­g kraljevstv­a. Uzevši u obzir da se “Amlethovo (glumljeno) ludilo” spominje u svim tekstovima o njemu i vrlo je prepoznatl­jiv motiv u obradi te priče, sasvim sigurno da je mogao biti bolje iskorišten u filmu. Dalje, Alexander Skarsgård je napravio odličan posao što se tiče fizičke izvedbe i to mu se ne može osporiti, ali svakako ne u potpunosti u korist kompleksni­jeg i ubjedljivi­jeg nastupa svog lika.

Zaključno, nesumnjivo je riječ o jako velikom i važnom filmu, čiji će se puni potencijal, naravno, najbolje doživjeti u bioskopu, pred velikim platnom i besprijeko­rnim zvukom. Epska veličanstv­enost, borba za čast i osvetu, prije nego za tron, neće uvijek biti u saglasju sa mističnom autentično­sti koju baštini Robert Eggers, ali ćemo njihov nesklad ipak uspjeti preživjeti.

 ?? ?? ”The Northman” je krcat ekspresivn­im nasiljem
”The Northman” je krcat ekspresivn­im nasiljem

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina