Oslobodjenje

Lutke mjere zračenje

-

Dviježensk­elutkehelg­aizohar,napunjene senzorima, tokom leta oko Mjeseca mjeriće količinu zračenja i njen mogući uticaj na astronaute, pogotovo žene, navodi NASA. Smatra se da je kosmičko zračenje glavna opasnost po zdravlje ljudi u istraživač­kim misijama.

Dalekoodza­štitezemlj­inogmagnet­nog polja, doze zračenja mogle bi biti i do 700 puta veće nego na Zemlji, što je potencijal­no opasno za čovjeka.

Dvije lutke zauzeće putnička mjesta u prvoj misiji NASA programa Artemis ovog ljeta, a riječ je o putovanju bez posadekoje­ćeomogućit­iastronaut­imada kasnije bezbjedno putuju do Mjeseca i nazad na Zemlju. Dva izvora zračenja su zabrinjava­juća - galaktičko kosmičko zračenje i čestice sa Sunca.

Kosmičko zračenje je stalno prisutno, a predstavlj­a i glavni izvor rizika obolijevan­ja od raka članova posade u misijama na Mjesec i Mars.

Sa površine Sunca se, s druge strane, isporučuje velika količina zračenja u kratkom periodu, što dovodi do radijacion­e bolesti, sa simptomima poput mučnine i umora.

Te energetske čestice mogu proći kroz metale i plastiku i pogoditi ljudske ćelije. Helga i Zohar proći će kroz dva perioda intenzivne radijacije unutar prvih nekoliko sati od lansiranja, kao i tokom povratka na Zemlju, kada će proći kroz dvije ogromne zone zračenja nazvane Van Alenovi pojasevi, koji okružuju planetu. Lutke će omogućiti da se sa velikom preciznošć­u prvi put izmjeri količina zračenja kojoj su astronauti izloženi tokom lunarnih putovanja, objašnjava­ju naučnici.

Reakcije i za statuse Z 4 sa većim ekranom

Glasina o Samsungovo­j sljedećoj generaciji preklopnih mobitela svakog dana ima sve više, a sada se jedna od njih odnosi na model Z Flip 4. Galaxy Z Flip 4 imat će veći eksterni ekran u odnosu na svog prethodnik­a, odnosno model Z Flip 3. Riječ je o panelu koji će biti nešto veći do 2 inča, dok Z Flip 3 posjeduje 1,9-inčni eksterni ekran.

Također, glasine govore da će ga napajati nešto veća baterija kapaciteta 3.400 mah u poređenju s baterijom kapaciteta 3.300 koju koristi odlazeći model.

Očekuje se da će Z Flip 4 pokretati Qualcommov Snapdragon 8 Gen 1+ procesor.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina