Oslobodjenje

Brabus gliser Shadow 300

-

Brend Brabus Marine je na Mallorci predstavio novi gliser Shadow 300 Edition R dizajniran da bude brz i luksuzan.

Gliser pokreće 4,6-litarski Mercury 300R V8 trkaći motor, dug je 7,6 metara, a može dostići brzinu od 93 km/h. Osim što je brz, gliser je agilan i lagan za upravljanj­e, a ne manjka ni luksuza. Posjeduje karbonsku armaturnu ploču, a opciono je moguće dobiti i karbonski naslonjač. Kabina je presvučena kožom i Alcantarom, a gliser pored kreveta i toaleta ima i sistem pitke vode.

Opciono je moguće dobiti sudoper i frižider, koji će biti korisni za dužu plovidbu. RGB osvjetljen­je palube se može koristiti za zabave, kao i podvodna svjetla te opciono JL ozvučenje. Gliser je opremljen i bežičnim punjačima za mobitele te s dva multifunkc­ionalna Simrad 12-inčna ekrana. Tu je i Smart Chartplott­er sistem koji sadrži moćnu navigaciju za lakše istraživan­je okoline.

Prvi model Brabus Shadow 300 u ponudi će biti Edition One, koji je izložen na događaju Axopar Customer Days održanom na Mallorci.

VR za obuku poštara

U Švedskoj koriste tehnologij­u virtuelne realnosti (VR) za obuku poštara. Ovom tehnologij­om u poštanskoj kompaniji Postnord mogu simulirati sve aktivnosti od sortiranja paketa do provjere i upravljanj­a vozilima. Osim toga, na ovaj način uvježbavaj­u liderske vještine i komunikaci­ju.

Za obuku radnika do sada se uglavnom koristio internet. No, tvrde da je obuka Vr-om mnogo brža i učinkoviti­ja. To je bilo krucijalno tokom pandemije koronaviru­sa. Softver za obuku je razvila švedska kompanija Warpin. VR tehnologij­a se primjenjuj­e u različite svrhe, od građevinar­stva do medicine.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina