Oslobodjenje

Rano buđenje mališana

Kao što ste naučili dijete da slijedi rutinu pri odlasku na spavanje, možete mu pomoći da se ne budi rano

-

Na satu nije još ni pet sati, a vi čujete svog mališana da vas doziva iz susjedne sobe. Pomislite da je u pitanju samo ružan san, ali ne, njegovo uporno dozivanje uništava vam sve nade da ćete makar jedno jutro da spavate malo duže. Iako ste spremni da mu ponudite sve od vode, preko kratkog maženja pa sve do njegove omiljene igračke, ubrzo shvatate da nema svrhe i započinjet­e još jedan dan prije svitanja. Međutim, stručnjaci za odgoj i razvoj djece tvrde da je ovaj problem - rješiv.

Oni predlažu da posegnete za jutarnjim treningom spavanja. Kao što ste naučili dijete da slijedi dosljedno rutinu pri odlasku na spavanju, na sličan način mu možete pomoći da se ne budi rano.

Jutarnji trening spavanja je nešto što roditelji mogu da razmotre tek kad imaju solidnu rutinu noćnog spavanja. Večernja dosljednos­t je ono što će dovesti do dosljednos­ti u vrijeme buđenja. Ako je vrijeme za spavanje dosljedno, a po preporuci bi trebalo da bude u 19 sati, njega će slijediti dosljedno vrijeme buđenja. I većina mališana koja odlazi na spavanje u 19 sati, budi se nakon 11-12 sati sna, što je oko 7 sati ujutro. Svi oni koji zaspu u 19 sati, a bude se prije 5 sati, mogu da započnu sa jutarnjim treningom spavanja.

Stručnjaci predlažu da koristite sat. Pravilo koje dijete mora da slijedi odnosi se na ostajanje u krevetu dok se sat ne oglasi. To može da bude sat sa svjetlosni­m i zvučnim efektima koji će se djeci svidjeti. Ako se dijete probudi prije nego što sat zazvoni, zasvijetli ili zasvira, ono mora da spusti glavu na jastuk i pokuša da još malo spava. U cijelu priču možete da uključite i motivacion­e zvjezdice koje sakupljene u dovoljnom broju obezbjeđuj­u nagradu po želji djeteta.

Uzrast od tri godine je savršen za ovaj jutarnji trening, jer mališani u tom dobu žele da udovolje svojim roditeljim­a, ali vole i da budu nagrađeni. Prvih nekoliko dana ćete morati da podsjetite svog mališana na dogovor koji imate. Također, prvi put kada ispoštuje dogovor, ne ustručavaj­te se da ga pohvalite i nagradite. Pokušajte da ostanete fleksibiln­i. Ako se i pored sata vaše dijete i dalje rano budi, ali ostaje u krevetu, ne doziva vas i tiho se igra sa plišanom igračkom, smatrajte to pobjedom.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina