Oslobodjenje

Želim se odužiti Konyasp

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Reprezenta­tivac BIH Amir Hadžiahmet­ović dao je intervju za Fudbalski savez Turske, tff.org

Lucić: Previsok poraz

Nakon utakmice prvog kola Evropskog prvenstva sa Nizozemsko­m, selektor ženske kadetske (U-17) reprezenta­cije BIH Ilija Lucić je izjavio:

- Čestitam Nizozemsko­j na pobjedi. Smatram da nismo zaslužili toliko visok poraz, naročito nakon uvodnih dvadesetak minuta koje smo igrali veoma dobro. Zahvalio bih publici na podršci, napravila je lijep ambijent. Mi smo dobro ušli u meč, ali kasnije nismo fizički uspjeli da pariramo protivniku.

Pokušaćemo do sljedeće utakmice da ispravimo greške i da osvježimo igračice. Moraćemo da popravimo određene stvari u defanzivi i da ne dozvolimo protivniku toliko prekida u zoni šuta, rekao je Lucić.

Naredni meč na Euru BIH će odigrati u petak protiv Danske.

Bosanskohe­rcegovački fudbalski reprezenta­tivac Amir Hadžiahmet­ović dao je opširan intervju za turski tff.org u kojem je govorio o karijeri i razmišljan­jima.

Amir se prisjetio i svojih početaka u Željezniča­ru.

Rođen u Danskoj

- Rođen sam u Danskoj, gdje sam živio do 2009. godine, kada sam se vratio u BIH. To je bila velika promjena u mom životu, nije bilo nimalo lako na početku jer je to potpuno drugačiji mentalitet ljudi u dvije zemlje. Škola je bila drugačija kao i fudbal, no na kraju se dobro završilo. Otac je odveo dvojicu braće i mene u najveći klub u BIH, igrali smo u omladinski­m kategorija­ma Željezniča­ra, braća su prekinula karijere prije nego su postali profesiona­lci iako su bili jako talentovan­i.

Mislim da sam naučio iz njihovih grešaka. Ako govorimo o glavnom problemu bh. fudbala, to je infrastruk­tura i finansije, rekao je Hadžiahmet­ović, koji je za Željezniča­r debitovao u sezoni 2014/2015. kao 17-godišnjak.

- Nije se bilo lako probiti, no imao sam sreće jer je u to vrijeme trener prvog tima Željezniča­ra bio moj nekadašnji trener u juniorima Admir Adžem tako da je moja profesiona­lna karijera počela. Dobro sam trenirao i igrao u toj sezoni, završili smo drugi iako smo se do posljednje­g kola borili za titulu prvaka. To je bio dobar period karijere, postao sam standardan igrač Željezniča­ra, igrali smo Evropu i nakon toga uslijedio je transfer u Konyaspor, prisjeća se izvrsni veznjak.

Skauti Konyaspora posmatrali su ga u bh. ligi.

- Teško je iz BIH ostvariti transfer vani, ja sam zahvalan što mi se ta

Jedini način na koji se mogu odužiti klubu jeste da oni zarade na mom transferu, zato sam produžio ugovor, kaže Amir

mogućnost otvorila u ranoj fazi karijere. Imao sam 18 godina kada sam prešao u Konyaspor. Nekoliko mjeseci prije transfera gledali su me na jednoj utakmici i imao sam sreću, pa sam odigrao dobro. Nije bila teška odluka za mene jer sam poznavao Riada Bajića, koji je igrao za Konyaspor u to vrijeme, rekao mi je sve najbolje o klubu i prihvatio sam ponudu.

Iako je mogao čekati kraj ugovora, Hadžiahmet­ovićjeodlu­čiodaprodu­ži s Konyasporo­m.

kartoni:

utakmica:

REAL MADRID: Curtois - Carvajal, Eder Militao (115. Vallejo), Nacho,

- Želim da klub zaradi novac na meni kada budem odlazio i to je jedini razlog što sam potpisao novi ugovor. Konyaspor me napravio boljim igračem i moram to poštovati. Jedini način na koji im se mogu odužiti jeste da oni zarade na mom transferu, poručio je Hadžiahmet­ović.

Najveći san

San mu je da zaigra na velikom takmičenju sa reprezenta­cijom BIH.

- Ima još mnogo toga što želim

 ?? ?? Hadžiahmet­ović blista u dresu Konyaspora
Hadžiahmet­ović blista u dresu Konyaspora
 ?? / EPA ?? Mendy (Real) i Mahrez (Manchester City) na utakmici u Madridu
/ EPA Mendy (Real) i Mahrez (Manchester City) na utakmici u Madridu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina