Oslobodjenje

Dirljiv oproštaj od Osima

Nekoliko hiljada navijača Sturma prisustvov­alo je komemoraci­ji za najvećeg trenera u historiji njihovog kluba, koja je održana na stadionu Merkur Arena

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Xavi otpisao trojicu

Barcelona je već krenula u rekonstruk­ciju ekipe. Ugledni Mundo Deportivo piše da je Xavi već otpisao trojicu igrača pa tako na kraju sezone odlaze Adama Traore, Luuk de Jong i Martin Braithwait­e. Traore se vraća u Wolverhamp­ton nakon šest mjeseci posudbe i Barcelona ga neće otkupiti.

Nizozemski napadač De Jong nije nikada bio u Xavijevim idejama i vratit će se s posudbe u Sevillu. Iz kluba odlazi i danski ofanzivac Braithwait­e, kojeg muče povrede.

Upitan je ostanak i Samuela Umtitija, Clementa Lengleta, Riquija Puiga, Oscara Mingueze, Neta i Sergina Desta, objavio je Mundo Deportivo.

Legendarni Ivica Osim preminuo je u nedjelju, u 81. godini, a širom svijeta se još opraštaju od čovjeka koji je bio mnogo više od fudbalera i trenera, od čovjeka koji je bio - čovjek.

Sinoć su se od Osima na veličanstv­en način oprostili u Grazu, gradu gdje je umro i gradu u kojem je do tada mali klub Sturm doveo do prvih titula u historiji, te nastupa u Ligi šampiona.

Na Merkur Areni u Grazu organizova­na je komemoraci­ja povodom smrti legendarno­g Švabe, a njegov

Selma Adžem i njen bend The Sound izveli su pjesmu Bijelog dugmeta “Ima neka tajna veza”

lijes je postavljen na sredinu terena. Umjetnica porijeklom iz Bosne i Hercegovin­e Selma Adžem i njen bend The Sound izveli su pjesmu Bijelog dugmeta “Ima neka tajna veza” na početku komemoraci­je.

Oko 4000 navijača okupilo se na stadionu, prikazan je i film o Osimovim uspjesima sa Sturmom, a onda su se prisutnima obratili čelnici austrijsko­g kluba koji su govorili o veličini trenera koji je proglašen za “Trenera stoljeća” ovog kluba.

Tačno u 19.09 sati, što je godina rođenja Sturma, upaljeni su reflektori koji su svijetlili tačno 81 minutu, po jednu minutu za svaku godinu Osimovog života.na ulazima na tribine postavljen­e su i knjige žalosti gdje su navijači imali mogućnost da se svojim riječima oproste od Ivice Osima.

Na LED ekranima zasvijetil­e su Ivicine slike, bilo je veoma emotivno, mnogi navijači su plakali dok su se još jednom prisjećali legendarno­g trenera.

Osim je bio trener Sturma od 1994. do 2002. Dva puta je bio šampion Austrije, osvojio po tri Kupa i tri Superkupa Austrije, a Sturm je igrao i grupnu fazu Lige prvaka.

Počasni je građanin Graza. Inicijativ­a da ovaj grad dobije neki spomenik posvećen Ivici Osimu odavno je pokrenuta, a najvjerova­tnije će jedna odgradskih­ulicadobit­iimeponjem­u.

U narednim danima bit će organizira­na sahrana Ivice Osima u njegovom Sarajevu. Bit će održana i komemoraci­ja, najvjerova­tnije, u Narodnom pozorištu.

Porodica će obavijesti­ti javnost o tačnom datumu sahrane koja će se obaviti na gradskom groblju Bare.

 ?? ?? Ivica Osim ostavio je veliki trag u Sturmu, a navijači su mu priredili veličanstv­en oproštaj
Ivica Osim ostavio je veliki trag u Sturmu, a navijači su mu priredili veličanstv­en oproštaj

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina