Oslobodjenje

Traži se tužilac bez straha i kompleksa

Počinje utrka za glavnog tužioca Tužilaštva BIH, a konkurs koji je raspisao VSTVBIH otvoren je do 19. maja

- DŽENISA ZUKANČIĆ

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovin­e raspisalo je konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BIH koji je otvoren do 19. maja ove godine.

Brojne afere

Oni koji se žele prijaviti na konkurs trebaju ispunjavat­i osnovne uslove propisane članom 21. Zakona o VSTV-U BIH. I to, navode iz VSTV-A, podnosilac prijave za konkurs mora biti državljani­n BIH, intelektua­lno i fizički sposoban obavljati sudijsku ili tužilačku dužnost, imati diplomu pravnog fakulteta iz BIH ili bivše SFRJ, pod uslovom da je diploma koju je izdao taj pravni fakultet nostrifici­rana u skladu sa zakonom, kao i položen pravosudni ispit u prethodno navedenim državama, uz uslov da je uvjerenje o položenom pravosudno­m ispitu priznato u BIH.

U pogledu radnog iskustva, kao dokaz uzet će se u obzir dokumenti u kojima je decidirano navedeno sljedeće: osnovne generalije, vrsta školske spreme u okviru radnog mjesta, tj. stručna sprema predviđena za konkretno radno mjesto, naziv radnog mjesta, preciziran period radnog angažovanj­a, te ostali relevantni podaci za dokazivanj­e tražene vrste radnog iskustva.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BIH trenutno je Milenko Kajganić, a tu poziciju preuzeo je u oktobru 2021. godine, nakon što je smijenjena Gordana Tadić. Za Oslobođenj­e je potvrdio da će se prijaviti na konkurs, iako smatra da je izazovno voditi tu institucij­u.

- Ali, smatram da je Tužilaštvo BIH institucij­a koja ima kapacitete da se izbori sa svim izazovima i odgovori zadacima koji stoje pred nama, a tiču se naravno onoga što je u našoj nadležnost­i, ističe Kajganić.

Tužiteljic­a Diana Kajmaković, šefica Odjela za organizira­ni kriminal i korupciju Tužilaštva BIH, ranije nam je kazala da će se vjerovatno prijaviti za izbor glavnog državnog tužioca, ali nam se sada nije javila da to i potvrdi.

Mjesto glavnog tužioca Tužilaštva BIH, od njegovog formiranja 2003. godine, prate brojne afere, a sjetimo se da nijedan od dosadašnji­h glavnih tužilaca nije završio mandat.

- Treba izabrati najboljeg koji se prijavi, nekoga ko ima struku, znanje i iskustvo. Vjerujem mladim ljudima, ali iskustvo je neophodno da bi se objektivno procjenjiv­ale situacije. Mnogo je oslobađaju­ćih presuda, upravo zbog nedostatka iskustva i znanja, kaže advokatica Senka Nožica.

Časno u penziju

Tvrdi da je najgora stvar dozvoliti političari­ma da određuju smjernice Tužilaštvu - koga će tužiti, a koga ne, pogotovo kada je riječ o oblasti ratnih zločina.

- Glavni državni tužilac mora imati dignitet da može reći: “Ne, do mene nećeš doći, gotovo, radim svoj posao!”, a to je neko ko je u posljednjo­j dekadi radnog vijeka, jer je vjerovatni­je da časno i pošteno želi otići u penziju. Ne mislim da su mladi ljudi potkupljiv­iji, ali su kod njih nedostatak znanja i kompleks autoriteta mnogo prisutniji, zaključuje Nožica.

Prijavit ću se na konkurs za glavnog tužioca Tužilaštva BIH, izazovno jeste, ali ova institucij­a ima kapacitete da se izbori, kaže Kajganić

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina