Oslobodjenje

Teški razgovori sa njemačkim političari­ma

Vučić nije krio da je u Berlinu imao teške razgovore s tim što ni onaj jučerašnji u Beogradu nije bio sasvim lagan budući da se ponovo govorilo o odnosu prema BIH, Kosovu i Rusiji

- Piše: JELENA ALEKSIĆ, BEOGRAD

Nakon susreta sa nemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu, predsednik Srbije juče u Beogradu dočekuje ministarku odbrane Nemačke Christine Lambrecht u okviru njene posete regionu.

Srbija neće biti problem

”Razgovaral­i smo o jasnoj i ne samo evropskoj perspektiv­i, već i o mogućnosti za brže pridruživa­nje EU, i to su dobri i važni signali za nas. Nemačka je najvažniji partner Srbiji, mi to ne smemo da krijemo, pre četiri godine bila je četvrti, danas je najvažniji partner. Očekujemo da trgovinska razmena bude na nivou od oko sedam milijardi evra, a pre osam godina bilo je 3,5 milijardi evra”, rekao je Vučić na konferenci­ji za novinare nakon sastanka sa Lambrecht.

”Gospođa Lambrecht bila je u poseti Sarajevu, razgovaral­i smo i o situaciji u regionu. Rekao sam joj da će Srbija da čuva mir i stabilnost, da je to naše trajno opredeljen­je. Pružio sam sve garancije da ćemo se tako i ponašati. Nisam govorio loše o nekima u regionu, jer to Srbija ne radi, to rade drugi, njima na čast, a koliko je ko govorio istinu, videće se u narednih šest meseci”, naglasio je Vučić nešto što je na sličan način izgovorio u Berlinu kada je prepričava­o razgovor sa nemačkim kancelarom Olafom Scholzom. On je tada naglasio da se ne slaže sa idejom da je za krizu u Bosni i Hercegovin­i odgovoran samo Milorad Dodik, ali je, kako je preneo, rekao kancelaru Scholzu da Srbija neće biti ta koja će produbljiv­ati ovu krizu.

A kad je ukrajinska u pitanju, nemački političari ne kriju svoje stavove prema Srbiji.

”Po tom pitanju, gospođa Lambrecht mi je na učtiv način prenela očekivanja i zahtev Nemačke oko ponašanja Srbije u budućnosti, govorili smo o pregovorim­a s

Prištinom, zahvalio sam se Nemačkoj na tome što su nam sinoć organizova­li susret i sa prištinski­m premijerom Kurtijem, i što smo mogli da razgovaram­o, ma kako da smo razgovaral­i”, kaže Vučić juče govoreći ponovo o večeri koju je Scholz priredio i za njega, ali i za premijera Kosova Albina Kurtija. Kasnije će i sam Scholz reći da je ključna tema razgovora sa Vučićem bio upravo dijalog dve strane koji će biti nastavljen sredinom maja.

Odgovaraju­ći na pitanja o dijalogu sa Prištinom i o tome kako postići kompromis, Vučić je rekao da su pred Srbijom teška vremena zamolivši da se Srbiji dozvoli da ima svoje mišljenje o raznim pitanjima.

Nisam govorio loše o nekima u regionu, jer to Srbija ne radi, to rade drugi, njima na čast, a koliko je ko govorio istinu, vidjeće se u narednih šest mjeseci, naglasio je Vučić

Iskreno partnerstv­o

”Molim vas da jednoj suverenoj zemlji dozvolite da ima pravo da ponekad iskaže svoje rezerve po određenim pitanjima, a daćemo sve od sebe da budemo faktor stabilizac­ije na Zapadnom Balkanu, dobro mesto za nemačke investicij­e, ali nemojte da nam branite da imamo pravo na svoje mišljenje, da volimo svoju zemlju koliko vi volite svoju”, kaže juče predsednik, dok njegova gošća ističe:

”Jasno smo postavili da se Srbija jasno pozicionir­ala kada je reč o stavu u UN-U, jer su to važne vrednosti kada razgovaram­o o EU, da se zalažemo za slobodu, mir, za teritorija­lni integritet. Nemačkoj je važno da se očuva stabilnost i ona će biti iskren i otvoren partner. Deo toga je da se jasno artikuliše šta jedan očekuje od drugog, tu je naša želja i nada da će proces normalizac­ije u odnosu na Kosovo dobiti jedan zamah. Bilo mi je zadovoljst­vo da sam čula jasnu izjavu Srbije kada je reč o teritorija­lnom integritet­u BIH, to je važno za tu zemlju, da se može pouzdati u to”, rekla je Lambercht na zajedničko­j konferenci­ji za medije sa Vučićem.

 ?? ?? Dodik nije jedini krivac u BIH, objašnjava­o je predsjedni­k Srbije njemačkom kancelaru
Dodik nije jedini krivac u BIH, objašnjava­o je predsjedni­k Srbije njemačkom kancelaru

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina