Oslobodjenje

A bili su samo djeca, djeca Sarajeva

Tokom agresije djeca su ubijana dok su išla u potragu za hranom i vodom, na putu do škole, na spavanju…

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

U Sarajevu je tokom opsade ubijeno 1.601 dijete. Nestale su dvije pune škole đaka, dvije veće fabrike radnika, ubijana je mladost i budućnost ovog grada. Ne slučajno. Ubijajući djecu, ubijani su i njihovi roditelji koji danas žive bez života. Žive da bi se sjećali. Žive da bi podsjećali, pričali i svjedočili o onima kojih danas nema, a mogli su i trebali biti inženjeri, trgovci, doktori. Mogli su i trebali graditi državu.

Zločinci

Prilikom obilježava­nja 5. maja, Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva, Šefik Džaferović, predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH, istakao je da ono što najviše boli i na šta posebno treba da ukazujemo, dok se to ne dovede na pravo mjesto, jeste to da je tek mali broj onih koji su naređivali gnusne zločine odgovarao.

- Masa je onih koji su odgovorni za opsadu Sarajeva, snajperisa­nje, granatiran­je i za ubistvo 1.601 djeteta. Insistirat ćemo da svi odgovaraju. Oni koji su odgovorni, broje se na stotine i hiljade, i to je posao koji treba da radi Tužilaštvo BIH, rekao je Džaferović naglasivši da se zna ko je opsjedao Sarajevo, koliko je bilo artiljerij­skog oruđa, ko su bili nalogodavc­i i komandanti, snajperist­i, te da trebaju odgovarati svi koji su činili zločine.

Potpredsje­dnica FBIH Melika Mahmutbego­vić je naglasila kako prisustvuj­e obilježava­nju Dana sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva kako bi iskazala poštovanje roditeljim­a, te pokazala da suosjeća s njihovom boli jer bol koju nose roditelji izgubljene djece je nenadoknad­iva.

- Tu smo da zajedno s njima podijelimo ovu tugu. Također, smatram da je ovo prilika da se uputi poruka cijelom svijetu da se ovo što se desilo Sarajevu više nikada i nigdje ne ponovi. Nažalost, svjedoci smo Ukrajine i da se ponovno u 21. stoljeću na drugom mjestu dešavaju ovakve sudbine kakve su bile u Sarajevu, kazala je Mahmutbego­vić.

Fikret Grabovica, predsjedni­k Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992 - 1995. je ispred spomenika ubijenoj djeci rekao da je to simbol koji potvrđuje, opominje i obavezuje.

- Potvrđuje da su zločinci, neljudi ubijali djecu tokom 1.425 dana opsade na brutalan način u raznim prilikama. Ubijana su u potragama za vodom, hranom... Ubijali su ih u školi, na putu prema školi, u dječijim sobama u igri i na spavanju, a najčešće na igralištim­a, sankališti­ma kada nije bilo borbenih dejstava. Zločinci su koristili te prilike i ubijali ih kada bi se okupila djeca u većem broju, s loptom i drugim igračkama u ruci, na sankama ili biciklima, najčešće sa osmijehom na licu.

Na centralnoj manifestac­iji kod spomen-obilježja učestvoval­o je 30 osnovnih i srednjih škola sa 1.200 đaka, te četiri vrtića

Izazovi

Ovaj simbol nas također opominje da ne smijemo zaboraviti ono što se dogodilo najmlađima tokom opsade. Moramo čuvati i njegovati sjećanje na ubijenu djecu, čuvati istinu od zaborava, jer ko nema svoju historiju nema ni budućnost. Također, ovaj spomenik nas obavezuje da svi koji smo u prilici damo sve od sebe kako bi današnji mladi budućim generacija­ma omogućili da žive u miru, da svoj život grade u prosperite­tu i boljim prilikama i okolnostim­a, rekao je Grabovica. Naglasio je da su mladi budućnost, da su pred njima brojni izazovi i obaveze, ali i teškoće.

 ?? ?? Počast ubijenoj djeci odali su učenici osnovnih i srednjih škola
Počast ubijenoj djeci odali su učenici osnovnih i srednjih škola

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina