Oslobodjenje

Duga tradicija uzgajanja konja u ergeli Lipik

Priču o konjima u Lipiku nazvanu “Lipicanci” možete gledati u nedjelju, 8. maja, u 20.10 sati na Prvom programu HTV-A

-

Pitoma glava, male uši, skladan i lijep vrat, lijepo tijelo i elegantan stav - to je lipicanac. Ta pametna, elegantna i privržena pasmina konja tokom povijesti bila je namijenjen­a paradnom i zaprežnom jahanju. Priču o njima nazvanu “Lipicanci” možete gledati u nedjelju, 8. maja, u 20.10 sati na Prvom programu HTV-A.

Ratni put

Ergela u Lipici nastala je 1580. i ta se godina bilježi kao godina početka uzgoja lipicanaca. Uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj počinje krajem 18. stoljeća, kada prvi lipicanci iz slovenske Lipice dolaze u već postojeću ergelu grofova Janković u tadašnjem Terezovcu. Ubrzo se uzgoj širi po grofovskim ergelama u Đakovu, na ergeli grofa Eltza u Vukovaru te u Lipiku.

Zanimljivo je, inače, da je Lipik poznat po stoljetnom uzgoju konja, a na osnovu duge tradicije i ljubavi, Lipik i danas ima čast da uzgaja nove naraštaje plemićkih konja. Republika Hrvatska je ovu vrstu proglasila kulturnim nematerija­lnim dobrom.

Ova pasmina poznata je po plemenitoj i čvrstoj tjelesnoj građi, otpornosti, skromnosti u smještaju i hranidbi, velikoj sposobnost­i učenja i volji za radom i vrlo je privržen čovjeku, blage i izrazito strpljive i dobre naravi.

U klasičnom smislu elegantan je i plemenit konj, srednjeg okvira, u formatu položenog pravokutni­ka, skladne tjelesne građe, pravilnih i izdašnih hodova, koji je podesan za izvođenje elemenata klasične dresure kao i za sve konjičke discipline pod sedlom i u zaprezi.

Za vrijeme rata u Hrvatskoj ergela u Lipiku je bila potpuno uništena, a konji ubijeni i odvezeni u Bosnu, pa u Srbiju. Trebalo je proći dugih 16 godina da se ti konji i njihove matične knjige napokon 2007. vrate u Lipik.

- Svjedoci krvavog puta naših lipicanaca i nakon 30 godina pamte ekshumacij­u ubijenih konja, izgladnjel­e raseljene konje i suze u očima Lipičana te noći kad su napokon vraćeni, saopćila je ekipa emisije.

Nova zgrada

U međuvremen­u su privatizir­ane zgrade ergele. Njihov će trajni dom uskoro biti nova ergela, mjesto topline i sigurnosti koju su ove toplokrvne životinje zaslužile.

Rediteljic­a i scenaristi­ca filma je Tanja Kanceljak. Snimatelj je Dražen Lipka, montažerka Anita Jovanov, a skladatelj Matej Meštrović. Izvršna producenti­ca je Sanja Knez.

 ?? ?? Na snimanju filma
Na snimanju filma
 ?? ?? Elegantna pasmina konja
Elegantna pasmina konja
 ?? ?? Gosti emisije
Gosti emisije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina