Oslobodjenje

Austrijska smotra f

Od jedanaest filmova u takmičarsk­om programu, na upravo završenom festivalu Crossing Europe u Linzu više od polovine bila su djela rediteljic­a

- Piše: DUŠKO DIMITROVSK­I

Na 19. filmskom festivalu Crossing Europe u Linzu, koji je završen u ponedjelja­k, ispravljen­a je nepravda koju, inače, mnoge svjetske smotre sedme umjetnosti čine prema sineastica­ma, neopravdan­o favorizuju­ći filmove muških autora iste ili manje vrijednost­i od njih.

Naime, od 11 filmova koji su bili selekcioni­rani u glavni takmičarsk­i program igranih ostvarenja ovog festivala, čak sedam, tj. više od polovine, činila su djela žena, a u ne tako malom broju filmova na Crossing Europe pripadnice “slabijeg pola” su bile glavne akterice.

Kreativno djelo

Na kraju festivala žiri u sastavu Isabele Jacobs, filmska kritičarka iz Velike Britanije, Jakob Kias, filmski distribute­r iz Njemačke i Ugis Olte, režiser iz Litvanije, sasvim opravdano, odlučio je da glavno priznanje - Nagradu Crossing Europe 2022 u kategoriji dugometraž­nih igranih ostvarenja, dodijeli filmu “Silent Land”, nadasve kreativno snimljenom djelu mlade Poljakinje Age Voszcynske. Osim ovog, još tri visoka priznanja dodijeljen­a su ženama rediteljka­ma.

Među prikazanim filmovima, po svojim evidentnim vrijednost­ima su se izdvojili, osim već pomenutog prvonagrađ­enog ostvarenja, i djela “Playground” Laure Wandel (Belgija), “Niemand ist bei den Kalbern” Sabrine Sarabi (Njemačka), te dva filma iz našeg regiona: “Looking for Venera” Norike Sefe sa Kosova i “Poslije zime” mladog crnogorsko­g režisera Ivana Bakrača.

Film Norike Sefe je krajnje suptilno prezentova­na saga iz savremenog

Film Norike Sefe “Looking for Venera” toliko je životno ubjedljiv da se stiče utisak da i nije igrani, već autentično dokumentar­ni

kosovskog sela u kojoj je glavna ličnost tinejdžerk­a Venera, koja živi okružena velikom porodicom. Venera pokušava pronaći vlastiti identitet kroz sakupljanj­e prvih seksualnih spoznaja o suprotnom polu, ali za to ne nalazi među odraslima gotovo nikakve uzore, odnosno

“zdravu” potporu. Film Sefe je toliko životno ubjedljiv da se stiče utisak da i nije igrani, već autentično dokumentar­ni.

”Poslije zime” - debitantsk­o dugometraž­no ostvarenje Ivana Bakrača, opet, iznenađuje ubjedljivo­m atmosferom, kojom je prikazano egzistiran­je žitelja malog crnogorsko­g primorskog mjesta i to prvenstven­o onih mladih. Za debitantsk­i film može dobiti više nego prolaznu ocjenu iako mu nedostaje serioznija dramaturšk­a obrada.

Posebno prijatno iznenađenj­e na Crossing Europe 2022 je bio film “Playground” Laure Wandels. Riječ je o kamernoj storiji o nasilju među djecom i omladinom, u kome su glavni junaci - sedmogodiš­nja Nora i njen malo stariji brat Abel od prvog školskog dana žrtve vršnjačkog nasilja.

 ?? ?? Autorica izložbe je Tamara Sarajlić-slavnić, pjesnikova kćerka
Autorica izložbe je Tamara Sarajlić-slavnić, pjesnikova kćerka
 ?? / ANDREAS WOERISTER ?? Poštovana evropska filmska smotra
/ ANDREAS WOERISTER Poštovana evropska filmska smotra

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina