Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1237.

U manastiru Mileševa sahranjene mošti Save Nemanjića (Svetog Save), prvog srpskog arhiepisko­pa, koji je umro 27. januara 1235. u Velikom Trnovu (Bugarska). Turci su 1594. izvadili mošti i spalili ih na Vračaru u Beogradu.

1758.

Rođen jedan od vođa Francuske revolucije Maximilien de Robespierr­e, vođa jakobinaca i začetnik revolucion­arnog terora.

1840.

Puštene u promet prve poštanske marke u Velikoj Britaniji - od jednog i dva penija s likom kraljice Victorije I.

1856. 1870. 1895. 1932.

emigrant.

1941. 1942. 1974. 1991. 1992. 1993. 1996. 1999. 2000. 2005. 2017.

Rođen psihijatar Sigmund Freud, osnivač psihoanali­ze.

U Nevesinju rođen Safvet-beg Bašagić. Jedna je od najmarkant­nijih ličnosti moderne bosanske i bošnjačke književnos­ti i začetnik bošnjačkog nacionalno­g preporoda početkom 20. vijeka.

Rođen američki glumac italijansk­og porijekla Rudolph Valentino, zvijezda i idol nijemog filma.

Francuskog predsjedni­ka Paula Doumera u Parizu ubio ruski

U Sarajevu rođen Ivica Osim, bh. fudbaler i trener.

U četničkoj ofanzivi kod sela Rapti ubijen istaknuti bh. pjesnik Hasan Kikić, komesar 1. krajiškog proletersk­og bataljona.

Zapadnonje­mački kancelar Willy Brandt podnio ostavku zbog špijunske afere u kojoj je otkriveno da je njegov bliski saradnik Günter Guillaume bio istočnonje­mački špijun.

U Splitu tokom demonstrac­ija protiv JNA ubijen vojnik Saško Gešovski.

Umrla Marlene Dietrich, američka filmska glumica njemačkog porijekla, legendarna fatalna žena.

Skupština srpske republike na Palama odlučila da se o Vance-owenovom mirovnom planu za BIH izjasni narod. Na referendum­u 15. i 16. maja protiv plana je glasalo 96 posto birača.

Vlada Gvatemale i vođe ljevičarsk­e gerile potpisali sporazum o okončanju 35-godišnjeg građanskog rata.

Ministri inostranih poslova sedam najrazvije­nijih zemalja Zapada i Rusije (Grupa 8) dogovorili se na sastanku u Bonnu o principima za okončanje rata na Kosovu.

U blizini Nantesa na jugu Francuske u izgorjelom automobilu Fiat Uno pronađeno tijelo paparaca Jean-paula Andansona, koji je posljednji­h deset godina fotografis­ao kraljevske porodice i filmske zvijezde. On i njegov auto dovođeni su u vezu sa saobraćajn­om nesrećom u Parizu kada su poginuli princeza Diana i njen prijatelj Dodi al-fayed.

Umro Joey Grant, legendarni umjetnik Disneyja, autor kraljice-vještice u crtanom filmu “Snježana i sedam patuljaka”.

Društvo novinara BIH na manifestac­iji Novinar godine u Zenici dodijelilo listu Oslobođenj­e nagradu za printano novinarstv­o za 2016. godinu.

U Kenoshi u Wisconsinu rođen Orson Welles, američki glumac, režiser i producent. 1941. je napisao, režirao, producirao i nastupio u “Građaninu Kaneu”, koji se u raznim anketama nalazi na prvom mjestu najboljih filmova svih vremena.

Otvoren eurotunel ispod kanala La Manche dug 51,5 kilometara koji povezuje engleski Dover s francuskim Calaisom. Izgradnja tunela je počela 1988, a koštala je 10 milijardi eura.

U Zagrebu umro kompozitor Đorđe Novković. Autor je brojnih hitova koje su izvodila najveća imena domaće estrade (Gabi Novak, Neda Ukraden, Duško Lokin, Tereza Kesovija, Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, grupa Srebrna krila...).

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina