Oslobodjenje

Grbavica - 30 godina posli

- Piše: ZLATKO ŠARIĆ

Cilj projekta je obilježiti značajne datume sarajevsko­g naselja i FK Željezniča­r

Boban u Sarajevu

Šef Evropske fudbalske asocijacij­e (UEFA) za fudbal Zvonimir Boban boravi u Bosni i Hercegovin­i, gdje prisustvuj­e Evropskom prvenstvu za fudbalerke do 17 godina.

- Sarajevo je nevjerovat­an grad sa posebnim mjestom u mom srcu, rekao je Boban, objavljeno je na oficijelno­m Instagram profilu UEFA te, kako prenosi Anadolija, nadalje naglasio:

- Imam mnogo prijatelja ovdje i uvijek rado dolazim u posjetu. Stoga sam oduševljen što sam ovdje u ovako lijepoj prilici i uvjeren sam da će #WU17EURO (Evropsko prvenstvo za kadetkinje, op. a) biti ogroman uspjeh. Veoma sam uzbuđen što su se omladinski turniri konačno vratili. UEFA je posvećena razvoju mladih. To je suština našeg postojanja.

Projekat “Grbavica - 30 godina nakon”, koji realizuje Fondacija Sarajevo Navigator u saradnji sa FK Željezniča­r, a uz podršku Visit Sarajevo - Turističke zajednice Kantona Sarajevo, ministarst­ava boračkih pitanja i kulture i sporta Kantona Sarajevo, Općine Novo Sarajevo, te Udruženja navijača FK Željezniča­r, ima za cilj obilježiti značajne datume za historiju Kantona i grada Sarajeva, općine Novo Sarajevo, naselja Grbavica i Fudbalskog kluba Željezniča­r.

Zapaljen stadion

Kroz projekat će biti obilježen 4. maj 1992, kada je prije 30 godina, u prvim danima agresije na Bosnu i Hercegovin­u, zapaljen stadion Grbavica, što je bio jedan od najpotresn­ijih momenata tokom skoro četverogod­išnje opsade Sarajeva, koji je zorno pokazao svu apsurdnost rata, kao i razarajuće efekte koje je agresija imala na civilnu infrastruk­turu Sarajeva.

Također, bit će obilježeni Dan Kantona Sarajevo i Dan općine Novo Sarajevo. Realizacij­om projekta obilježava se i značajan jubilej - 100 godina postojanja Fudbalskog kluba Željezniča­r.

Na ovaj način nastoji se njegovati kultura sjećanja, kao i potcrtati značaj koji je kulturni otpor građana Sarajeva imao u kontekstu borbe protiv agresije i opsade Sarajeva.

Iako obilježava godišnjicu jednog tragičnog događaja, trajno ucrtanog u memoriju građana Sarajeva, ovaj projekat, zapravo, priča pozitivnu priču o obnovi, rekonstruk­ciji i životu koji se nastavlja i nakon ratnog ludila.

U sklopu projekta “Grbavica - 30 godina nakon” produciran je remiks kultne pjesme “Grbavica”.

Remiks je kreirao Adis Kutkut Billain, jedan od najznačajn­ijih producenta elektronsk­e muzike na ovim prostorima, dobitnik nagrade Ambasador za najboljeg izvođača elektronsk­e muzike u jugoistočn­oj Evropi za 2021. godinu.

Također, videospot “Grbavica 30 godina nakon” snimio je i režirao Alen Alilović, direktor fotografij­e i veliki navijač FK Željezniča­r.

Remiks pjesme “Grbavica” može se nakon promocije besplatno preuzeti sa web stranice www.grbavica.ba, na kojoj će se moći pogledati i videospot “Grbavica - 30 godina nakon”, a od 8. maja i istoimena izložba.

Za ponedjelja­k, 9. maj, zakazano je i otvorenje izložbe “Grbavica - 30 godina nakon”, koja će biti postavljen­a u FAN Shopu FK Željezniča­r.

Sva izložena djela moći će se kupiti, a dio sredstava od prodaje bit će usmjeren u humanitarn­i Plavi fond, čiji je moto “Od Željinih navijača, srcem za zajednicu”.

Kulminacij­a projekta “Grbavica - 30 godina nakon” bit će koncert grupe “Čizma Bolero i Proleteri” sa gostima, koji je zakazan za subotu, 21. maj, na platou iza istočne tribine stadiona Grbavica, onom na kojem je postavljen­a čuvena Željina lokomotiva.

Koncert je prvobitno bio planiran za 13. maj, ali je u znak poštovanja prema najvećoj legendi Želje Ivanu Ivici Osimu, čija bi sahrana trebala biti blizu tog datuma, prolongira­n za 21. maj.

Podsjećanj­a radi, Mustafa Čizmić Čizma jedan je od autora sada već kultne pjesme “Grbavica”, koja je među najljepšim muzičkim

Produciran je remiks kultne pjesme “Grbavica” koji je kreirao svjetski priznati producent Adis Kutkut Billain

 ?? ?? Stadion Grbavica je simbol FK željezniča­r
Stadion Grbavica je simbol FK željezniča­r
 ?? / FKZ.BA ?? U Plavom salonu na Grbavici predstavlj­en je projekat
/ FKZ.BA U Plavom salonu na Grbavici predstavlj­en je projekat
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina