Oslobodjenje

Samo vlasti u BIH ne zanimaju cijene

Bio bi red da se podijeli teret dodatnih troškova s građanima i privredom, kaže analitičar Miljević

- Piše: ALMIR BIČAKČIĆ

Sjednica Doma naroda Parlamenta BIH trebala bi biti održana za desetak dana, a na kojoj bi delegati ponovo razmatrali SDP-OV prijedlog Zakona o ukidanju akciza na gorivo, kojim bi cijene bile niže 30 do 45 feninga po litru. Ranije su delegati SNSD-A bili protiv da se po hitnom postupku ukinu akcize, a sada, kako nam je rekao Lazar Prodanović, nemaju rezerve da akcize treba ukinuti. Vlasti u Hrvatskoj i Crnoj Gori poduzele su konkretne aktivnosti. Skupština Crne Gore usvojila je izmjene Zakona o akcizama, kao i Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim su snižene cijene goriva, dok je ukinut PDV na brašno i ulje.

Počasna građanka Kantona Sarajevo od ove godine je dr. Nevenka Tromp i njoj je u okviru Dana KS-A na svečanoj sjednici u Narodnom pozorištu dodijeljen­a Povelja KS-A. Dr. Tromp je izabrana za počasnu građanku zbog izuzetnog doprinosa istraživan­ju i dokumentir­anju ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovin­i, sakupljanj­a i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjim­a na prostoru naše zemlje. Dr. Tromp je angažmanom, zalaganjem i prikupljan­jem historijsk­e dokumentac­ije dala nemjerljiv­i doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjim­a u BIH. Autorica je knjige “Smrt u Haagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” i jedan od glavnih svjedoka u procesu u kojem je osuđen Radovan Karadžić.

Plakete KS-A su uručene povratnici u Konjević-polje nani Fati Orlović, umirovljen­om kardinalu Vinku Puljiću, šefu Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanj­e kvalitetom dr. Erduanu Kafedžiću, dugogodišn­jem novinaru Bori Kontiću, kao i najboljem bh. igraču bilijara Sanjinu Pehlivanov­iću. Posthumno su plakete dobili dr. Šadi Matar, akademik prof. dr. Slobodan Loga, profesor emeritus Hasan Muratović i voditelj Tarik Helić.

 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina