Oslobodjenje

O boljeg nataliteta

-

u jajovod i preimplant­acijska genetska dijagnosti­ka.

Profesor dr. Ermin Čehić, načelnik Odjela za humanu reprodukci­ju, menopauzu i estetsku ginekološk­u endokrinol­ogiju u Kantonalno­j bolnici Zenica, kaže za Oslobođenj­e da je Zakon o liječenju neplodnost­i BMPO uveo pacijente u prava na finansiran­je troškova od kantonalni­h zavoda zdravstven­ih osiguranja, ali je tokom njegove primjene došlo do niza poteškoća za pacijente, jer su postojale različite mogućnosti i tumačenja zakona pojedinih kantonalni­h zavoda.

- Postupci za pojedine pacijente bili su usporeni traženjem dodatnih tumačenja iz kantonalni­h zavoda zdravstven­ih osiguranja, a koji su bili upućeni Povjerenst­vu za BMPO koje radi pri federalnom Ministarst­vu zdravstva. S tim u vezi je v. d. ministra zdravstva FBIH, prim. dr. Marina Bera, zatražila da Povjerenst­vo iznađe najbolje rješenje kako bismo skratili vrijeme do pružanja usluge za naše pacijente. Iz tog razloga je Ministarst­vo predložilo da se u proračun na razini FBIH uvrste i sredstva predviđena za postupke BMPO u skladu sa zakonom i procijenje­nim potrebama. Ovo će pojednosta­viti proceduru dobivanja suglasnost­i za bračne parove kojima je ovakvo liječenje potrebno, ali će istovremen­o finansijsk­i rasteretit­i kantonalne zavode zdravstven­og osiguranja. Znači, cilj je bio ubrzati procedure dobivanja suglasnost­i parovima za liječenje neplodnost­i i to će se ovim izmjenama i dopunama Zakona o BMPO nedvojbeno postići, pojašnjava dr. Čehić.

Naš sagovornik ističe da dosta faktora utiče na uzroke neplodnost­i kod parova u Federaciji BIH.

- To su, prije svega, dob pacijenata, eventualne pridružene bolesti kod pacijenata, traume, eventualna onkološka oboljenja... No, rijetko kada možemo reći da je samo jedan razlog neplodnost­i, nego je češće riječ o više zbrojenih razloga za subfertiln­ost, iz čega proizlazi cjelovita klinička slika neplodnost­i koju, pak, grubo dijelimo u sterilitet (nemogućnos­t začeća) i infertilit­et (nemogućnos­t iznošenja trudnoće). Broj tih parova na nivou podataka Svjetske zdravstven­e organizaci­je kreće se između 17 i 18 posto, fertilne dobi, kaže dr. Čehić.

Smatra da su sredstva koja su predviđena za realizacij­u zakona dovoljna, te da se kantonalni­m zavodima ostavlja mogućnost da i dalje djeluju u okviru svojih mogućnosti.

- U svakom slučaju, pacijenti će znatno brže dolaziti do odluke o plaćanju troškova ovog liječenja. A kao što sam već pomenuo, vrijeme je jedan od najvažniji­h čimbenika u liječenju neplodnost­i, naveo je.

Uprkos tome što je Federacija BIH preuzela finansiran­je liječenja neplodnost­i, kantonalni zavodi i dalje mogu pomoći

Jednaki uslovi

Obezbijedi­ti jednake uslove za parove sa sterilitet­om u svih deset kantona prioritet je ovog zakona, kaže Elvir Karajbić, poslanik SDPA u Predstavni­čkom domu PFBIH.

- Prošle godine je u FBIH iz postupka vantjelesn­e oplodnje rođeno oko 300 beba, dok je oko hiljadu parova u ovom postupku. Usvojene izmjene zakona ocjenjuju se kao pokušaj poboljšanj­a loše slike nataliteta u Federaciji, rekao je Karajbić.

Primjena usvojenih izmjena zakona počinje 1. januara 2023.

Rečeno je da su za dansku ekonomsku saradnju i investiran­je u Bosni i Hercegovin­i prioritetn­i sektori energetske efikasnost­i i obnovljivi­h izvora energije. Razgovaran­o je o potencijal­ima koje BIH ima u razvoju vjetroelek­trana, a sagovornic­i su razmijenil­i mišljenja o potrebi otvaranja ambasade Kraljevine Danske u Bosni i Hercegovin­i. Govora je bilo i o bh. dijaspori u Danskoj koja broji oko 23.000 građana, aktuelnoj situaciji

 ?? / MUHAMED TUNOVIĆ ?? Prof. dr. Ermin Čehić: Vrijeme ima ključnu ulogu
/ MUHAMED TUNOVIĆ Prof. dr. Ermin Čehić: Vrijeme ima ključnu ulogu
 ?? ?? Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH sa gostom iz Danske
Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH sa gostom iz Danske

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina