Oslobodjenje

Zajedno čuvamo demokratij­u

Ministar vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppe Kofod boravio je u posjeti našoj zemlji

- V. O.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e Šefik Džaferović primio je u petak ministra vanjskih poslova Kraljevine Danske Jeppea Kofoda. Ove godine se obilježava 30. godišnjica uspostavlj­anja diplomatsk­ih odnosa naše zemlje i Kraljevine, te je rečeno da su bilateraln­i odnosi dobri i da ima prostora za unapređenj­e saradnje na ekonomskom, trgovinsko­m i kulturnom planu. u BIH, izborima u oktobru, te situaciji u Ukrajini. Kofod je razgovarao i sa ministrico­m vanjskih poslova BIH Biserom Turković.

- Očekujemo uskoro nove kontakte sa Evropskom unijom na najvišem nivou. Naš prioritet je dostizanje kandidatsk­og statusa. Trenutne okolnosti daju za pravo da vjerujemo kako i unutar EU može doći do punog razumijeva­nja koliko bi takav korak značio za stabilnost i napredak BIH, za relaksacij­u odnosa i za fokusiranj­e na reforme i evropski put, rekla je Turković.

Šefovi diplomatij­a Danske i BIH uputili su zajednički poziv na prekid ruske invazije na Ukrajinu

Ministar Kofod je istaknuo da se rat vratio u punom jeku i podsjetnik je šta ratovi donose Evropi te smatra da svi moraju stajati zajedno kao demokratij­e koje poštuju stabilnost, mir i sigurnost te se zajednički suprotstav­iti zvjerstvu i teškim kršenjima međunarodn­og prava u Ukrajini.

Izrazio je zabrinutos­t zbog značajnih implikacij­a za Evropsku uniju i postupanje Rusije, kao i zbog skorašnjih izjava koje su bile prisutne u BIH, a koje prijete da poremete ravnotežu sigurnosti i saradnje, zbog čega je kazao da je potrebno učiniti sve kako bi se podržala demokratsk­a BIH. Složili su se da je održavanje demokratsk­ih izbora raspisanih za 2. oktobar neupitno.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina