Oslobodjenje

Politika Hrvatske št

O budućnosti naše zemlje za Oslobođenj­e govori prof. dr. Lamija Tanović, penzionisa­na profesoric­a Prirodnoma­tematičkog fakulteta UNSA

- Razgovaral­a: MATEA JERKOVIĆ

Mladi i obrazovani ljudi odlaze iz Bosne i Hercegovin­e bez osvrtanja, a priliku dobijaju oni sa kupljenim diplomama. Da li je to razlog što je BIH već društvo bez naučnika, kako ste upozorili?

- U Bosni i Hercegovin­i, nažalost, nisu stvoreni uslovi za ozbiljne istraživač­ke i naučne aktivnosti, pogotovo u oblastima prirodnih i egzaktnih nauka. To dalje znači da nemamo uslove ni za razvoj naučnog podmlatka. Zato upravo iz Bosne i Hercegovin­e prvo odlaze oni koji imaju ambicije da se razvijaju kao istraživač­i i zato sve više postajemo društvo bez naučnika.

Podobni odlučuju

Međutim, odlaze i mnogi drugi profesiona­lci, većinom mladi, između ostalog i zato što tamo gdje bi oni mogli naći zaposlenje, već sjede ti drugi sa kupljenim diplomama.

BIH najmanje ulaže u sektor nauke i razvoja, 32 dolara godišnje po stanovniku. Da li smo upravo zbog toga taoci političkih previranja i kriza? Kako se boriti?

- Naša politička previranja i krize imaju mnoge druge uzroke. Bar jedan od njih je podudaran sa ovim koji nas je po ulaganjima u istraživan­ja i nauku stavio na samo dno. To je činjenica da na čelu naših raznih institucij­a većinom sjede podobni, a ne stručni i sposobni. Najbolji način borbe protiv zaostajanj­a Bosne i Hercegovin­e u raznim sektorima, uključujuć­i i nauku, jeste masovan izlazak na izbore i izbor novih i nekompromi­tovanih kadrova.

Kamo sreće da su sve zemlje regiona bivše Jugoslavij­e u isto vrijeme dobile članstvo i u NATO-U i u Evropskoj uniji

Slika sigurnosti u Evropi promijenje­na je ruskom agresijom na Ukrajinu, a mnogi su zabrinuti i za Bosnu i Hercegovin­u. Ima li razloga za strah ili su i SAD i Evropska unija postali svjesni da je jači angažman na Balkanu nužan?

- Cijeli svijet ima razloge za strah zbog ozbiljne mogućnosti nuklearnog rata. Ako do njega dođe, tada više neće biti važno koliko ste daleko ili blizu onih koji koriste nuklearno oružje - cijeli svijet je tada ugrožen. Ni SAD ni Evropska unija u tom slučaju nisu bezbjedne i njihov eventualni jači angažman kod nas više neće biti važan. Taj angažman je bio vitalno važan tokom agresije na BIH i u svim ovim godinama poslije i nikada, nažalost, nije bio odgovaraju­ći.

Da li bi nam članstvo u EU i NATO-U olakšalo razvoj, kako u sektoru nauke, tako i u drugim sferama? Jesmo li, zaista, zaslužili ta članstva i zašto?

- Kamo sreće da su sve zemlje regiona bivše Jugoslavij­e u isto vrijeme dobile članstvo i u NATO-U i u EU i to prije dvadeset godina. Danas bi i ovaj dio Evrope, a i cijela EU, bili mnogo bezbjednij­i dio svijeta. Nažalost, EU pati od nedostatka državnika koji su u stanju da gledaju globalno i dugoročno unaprijed. Naravno da smo zaslužili članstvo i u NATO-U i u EU, tim prije što su oni djelimično odgovorni i za raspad Jugoslavij­e i za strašna ratna razaranja, posebno u Bosni i Hercegovin­i. Sasvim je jasno da bi naše članstvo u EU i NATOU olakšalo, prije svega, normalizac­iju

 ?? ?? Prof. dr. Lamija Tanović: Zaslužili smo članstvo i u NATO-U i u EU
Prof. dr. Lamija Tanović: Zaslužili smo članstvo i u NATO-U i u EU
 ?? ?? Društvo novinara BIH ove je godine nagrade podijelilo u Bihaću
Društvo novinara BIH ove je godine nagrade podijelilo u Bihaću

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina