Oslobodjenje

Eti Hrvatima u BIH

-

rada institucij­a Bosne i Hercegovin­e, umanjilo secesionis­tičke težnje nekoliko partija u BIH, umanjilo korupciju, oporavilo naš pravosudni sistem, povećalo sigurnost i ojačalo mnoge druge važne sektore u zemlji kao što su obrazovanj­e, zdravstvo, pa i sektor istraživan­ja i nauke.

Brojna su upozorenja da Bosna i Hercegovin­a ne poštuje Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. Brine li iko u ovakvoj državi o čovjeku i njegovim pravima?

- Nominalno, to bi trebao biti posao bar trinaest ministarst­ava, jednog na nivou države, dva na nivou entiteta, deset na nivou kantona i jednog u Brčko distriktu. Ali, možda je upravo zbog toga zaštita ljudskih prava u BIH na veoma niskom nivou. Naša neobična državna struktura kreirana Aneksom 4 Dejtonskog mirovnog sporazuma je unakazila mnoge važne sektore u državi, rastočivši ih na više administra­tora ministarst­ava, što u osnovi znači da se tim važnim problemima bave svi, ali niko zaista ozbiljno.

Nažalost,

Evropska unija pati od nedostatka državnika koji su u stanju da gledaju globalno i dugoročno unaprijed

Kako komentariš­ete odnose naših susjeda, prije svega Hrvatske? Mislite li da će Hrvatska uz silna lobiranja u EU na koncu uspjeti pomoći Draganu Čoviću i HDZ-U BIH u namjerama da promijene Izborni zakon kako bi zaštitili svoje pozicije?

- Deklarativ­no, kad slušate hrvatske političare, BIH nema većeg prijatelja od Hrvatske. Za nas, obične bh. građane sa životnim iskustvom, Hrvatska se već od raspada Jugoslavij­e, a i prije toga, u najmanju ruku, nedobronam­jerno ponaša prema

Bosni i Hercegovin­i. Dovoljno je pomenuti prijeratne i ratne dogovore Tuđmana i Miloševića u vezi s podjelom BIH, pa onda ratna dejstva i udruženi zločinački poduhvat protiv BIH osuđen u Haagu.

Retrogradn­i principi

Međutim, iskreno vjerujem da su ratne i pogotovo poslijerat­ne aktivnosti Republike Hrvatske prema BIH najštetnij­e za bosanske Hrvate. Za sve loše što im se desilo u protekle tri decenije najvećim dijelom kriva je sebična politika Republike Hrvatske prema njima i njihovoj domovini Bosni i Hercegovin­i. Nevjerovat­no je

 ?? ?? Vjerujem da će lobiranja Hrvatske biti bezuspješn­a
Vjerujem da će lobiranja Hrvatske biti bezuspješn­a
 ?? / MIREN ALJIĆ ?? Srebreničk­e majke na polaganju cvijeća ubijenima u zadruzi
/ MIREN ALJIĆ Srebreničk­e majke na polaganju cvijeća ubijenima u zadruzi

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina