Oslobodjenje

Orban ne želi da se odrekne ruske nafte

Pregovori o šestom evropskom paketu sankcija Rusiji su nastavljen­i, ali Mađarskoj su i dalje sporni rokovi

-

Predstavni­ci zemalja članica EU u petak su nastavili pregovore o šestom paketu sankcija za Moskvu zbog agresije na Ukrajinu, saopšteno je iz francuskog predsjedav­anja Vijećem EU.

Predsjedni­ca Evropske komisije Ursula von der Leyen predstavil­a je paket u srijedu i najavila da će još tri ruske banke biti isključene iz SWIFT-A, kao i da će sva ruska nafta u narednih šest mjeseci biti izbačena iz upotrebe. Upravo je embargo na naftu sporan nekim članicama.

Produženi rokovi

Zato je Evropska komisija predložila izmjene, javio je Reuters, pozivajući se na tri neimenovan­a izvora iz EU. Po izmijenjen­om prijedlogu, Mađarska i Slovačkabi­mogledakup­ujuruskuna­ftukojased­ostavljana­ftovodimad­okraja 2024, a Češka do juna 2024. ukoliko ranije ne dobije naftu iz južne Evrope.

- Uvjerena sam da ćemo ovaj paket ostvariti. Ukoliko treba dan duže, trebat će dan duže, ali krećemo se u pravom smjeru, izjavila je u petak Von der Leyen.

Međutim, i u petak je mađarski premijer Viktor Orban ponovio da njegova zemlja ne može podržati ovaj paket jer bi to za mađarsku ekonomiju bio udar jednak atomskoj bombi.

Neće ni Kirila

Orban je za državni radio rekao da će Mađarskoj biti potrebno pet godina i da mora napraviti ogromne investicij­e u svojim rafinerija­ma i naftovodim­a da bi mogla transformi­sati sistem koji se oslanja oko 65 odsto na rusku naftu.

- Prije svega nam je potrebno pet godina da se cijeli ovaj proces završi, rekao je Orban i zapitao se da li je pametno toliko ulagati i dobiti rezultat za četiri do pet godina, budući da se rat u Ukrajini dešava sada.

Rusija tvrdi da je u aprilu njen prihod od izvoza nafte za oko dvije milijarde dolara manji od očekivanog

- Ne želim da se konfrontir­am sa EU, već da sarađujemo. Ali to je moguće samo ako uzmu u obzir naše interese, rekao je Orban, te dodao da Mađarska neće podržati ni stavljanje na crnu listu poglavara Ruske pravoslavn­e crkve patrijarha Kirila, što je također dio šestog paketa, jer je to pitanje vjerske slobode.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina