Oslobodjenje

Johnson izgubio čak i Westminste­r

Prvi rezultati lokalnih izbora pokazali su da su birači kaznili konzervati­vce zbog ekonomske krize i premijerov­ih koronaskan­dala

-

Konzervati­vna stranka britanskog premijerab­orisajohns­onaizgubil­ajekontrol­u nad tradiciona­lnim uporištima u Londonu i doživjela neuspjehe na drugim mjestima, čime su birači kaznilinje­govuvladuz­bognizaska­ndala.

Pokazuju to u petak prvi rezultati lokalnih izbora održanih u četvrtak. Kako su rani rezultati ukazivali na to da je Johnson, bivši gradonačel­nik Londona, gubio podršku i u jugoistočn­oj Engleskoj, njegove pristalice su, prenosi Fena, odmah poručile da nije vrijeme za svrgavanje lidera koji “još može uraditi puno stvari da bi pomogao ekonomiji”.

Starner oduševljen

Konzervati­vci su izgubili Wandsworth, svoje uporište od 1978, što je dio trenda u britanskoj prijestoln­ici gdje su birači koristili izbore da izraze bijes zbog rasta troškova života i kazne Johnsona zbog kršenja vlastitog lockdowna u jeku pandemije virusa korona.

Prvi put je opoziciona Laburistič­ka partija pobijedila i u vijeću

Westminste­ra, okruga u kojem se nalazi većina vladinih institucij­a. Konzervati­vci su izgubili i kontrolu nad općinom Barnet, koju su od 1964. držali na svim izborima osim na dva.

- Fantastiča­n rezultat, apsolutno fantastiča­n. Vjerujte mi, ovo je velika prekretnic­a za nas, rekao je lider laburista Keir Starmer pristalica­ma u Londonu.

Ukupni rezultati ponudit će najvažniji pregled javnog mnijenja otkako je 2019. Johnson na nacionalni­m izborima osvojio najveću većinu Konzervati­vne stranke u više od 30 godina.

Centralna Engleska

Međutim, već nakon prvih rezultata procjene su bile da će gubitak većine u ključnim općinskim vijećima u Londonu, gdje su konzervati­vci gotovo eliminisan­i, povećati pritisak na Johnsona, koji se mjesecima bori za politički opstanak.

To, međutim, zavisi i od rezultata konzervati­vaca u centralnoj i sjevernoj Engleskoj, gdje je bila najsnažnij­a podrška Brexitu 2016. Prve procjene kažu da su tamo konzervati­vci zadržali vlast, pa i Johnsonovi protivnici misle da će, ako je to tačno, teško skupiti stranačku većinu za njegovu smjenu.

S ne manjom pažnjom očekuje se i rezultat izbora za pokrajinsk­i parlament u Sjevernoj Irskoj koji treba pokazati koliko su tu ojačale pristalice odvajanja od Velike Britanije i pripajanja Republici Irskoj.

Dvoje mrtvih kod Roterdama

Nizozemska policija saopćila je u petak da su dvije osobe ubijene, a dvije teško ranjene u pucnjavi na farmi na kojoj se nalazi dom za radnu terapiju u Molensinge­lu kod Roterdama, javlja Anadolija. Policija je objavila da je osumnjičen­i uhapšen. Nizozemski mediji su objavili da su na mjestu događaja bile ekipe prve pomoći i nekoliko helikopter­a. U domu su smješteni mladi i odrasli koji pokušavaju da vrate svoje živote na pravi put, navodi Rijnmond TV. Na farmi rade djeca, omladina i osobe sa invalidite­tom.

Ubijen deveti novinar

U Meksiku je ubijen deveti novinar od početka ove godine. Anadolija prenosi da je tužiteljic­a Sinaloe Sara Quinonez potvrdila da se radi o 59-godišnjem Luisu Enriqueu Ramirezu, koji je radio kao kolumnista u lokalnim novinama u gradu Culiacan. Reporteri bez granica u Meksiku navode da je Ramirezovo tijelo pronađeno umotano u plastiku. Glasnogovo­rnik vlade Jesus Ramirez rekao je da s lokalnim vlastima rade na rasvjetlja­vanju događaja i da on neće proći nekažnjeno. Prema podacima Reportera bez granica, od 2000. su u Meksiku ubijena 152 novinara.

Konzervati­vci su izgubili Wandsworth, svoje uporište od 1978, što je dio trenda u britanskoj prijestoln­ici

 ?? / EPA ?? Da li je rezultat konzervati­vaca zaista toliko fantastiča­n za laburiste?
/ EPA Da li je rezultat konzervati­vaca zaista toliko fantastiča­n za laburiste?
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina