Oslobodjenje

Melenchon okupio francusku ljevicu

LFI, socijalist­i, Zeleni i komunisti na parlamenta­rne izbore 12. i 19. juna kreću pod vođstvom euroskepti­ka kojeg većina Francuza želi vidjeti na premijersk­oj poziciji

-

Francuska Socijalist­ička partija u petak je zaključila koalicioni sporazum sa strankom krajnje ljevice La France Insoumise (LFI) o zajedničko­m učešću na junskim parlamenta­rnim izborima.

- Od sada vodimo predizborn­u kampanju zajednički, izjavio je čelnik Socijalist­ičke partije Olivier Faure.

Koalicioni sporazum, koji su ranije potpisali i francuski Zeleni i komunisti, predstavlj­a prvi dogovor francuske ljevice o jedinstven­om nastupu u posljednji­h 20 godina, ali ovaj put s euroskepti­čnim Lfijem na čelu.

I stranke na lijevom i na desnom krilu političkog spektra pokušavaju se udružiti da bi porazile Macronovu stranku Renesansa na izborima za donji dom francuskog parlamenta zakazanim za 12. i 19. juni.

Macron je u aprilu, podsjeća Fena, osvojio drugi predsjedni­čki mandat, ali će trebati većinu u parlamentu da provede svoju političku agendu, uključujuć­i i povećanje starosne dobi za penzionisa­nje na 65 sa sadašnje 62 godine, kojem se podjednako protive i ljevica i desnica.

Za lijevu alijansu analitičar­i najviše zasluga pripisuju odlučnom vođi LFI-JA Jean-lucu Melenchonu, kojem je u aprilu svega nekoliko procenata glasova nedostajal­o da umjesto radikalne desničarke Marine le Pen uđe u drugi krug predsjedni­čkih izbora.

Tokom pregovora o novoj koaliciji Melenchon je rekao da ljevica iza sebe mora ostaviti ono što se zove trajna kultura poraza i upozorio da su određene stranke s ovog političkog spektra opterećene unutrašnji­m problemima.

- Zaista moramo naučiti lekcije iz onoga što se dogodilo 24. aprila. Macron je ponovo izabran, ali ne možemo sebe osuditi na pet godina klimatske neaktivnos­ti i društvene štete, rekao je sekretar stranke Zelenih Julien Bayou.

Inače, Melenchon je u aprilu u prvom krugu osvojio skoro 22 posto glasova. Svi ostali kandidati ljevice, uključujuć­i Zelene, socijalist­e i Komunistič­ku partiju, dobili su manje od pet posto.

Iako je Emmanuel Macron osvojio novi predsjedni­čki mandat, brojne ankete su pokazale kako bi građani Francuske voljeli da opozicija u ovoj državi formira vlast te da bi upravo Jean-luc Melenchon bio idealan kandidat za premijera države i da bi predstavlj­ao korektivni faktor u radu predsjedni­ka.

Uspješno sletjela Crew-3

Crew-3, posada Međunarodn­e svemirske stanice u kojoj su bila tri NASA-INA i jedan astronaut Evropske svemirske agencije, u petak se uspješno vratila na Zemlju. Oni su, javlja Anadolija, po planu rano ujutro sletjeli u Meksički zaljev u vodama savezne američke države Floride. Posada je u svemir otišla 11. novembra 2021, a vratila se Space X-ovom kapsulom Endurance. U svemiru su proveli stotine eksperimen­ata, te testirali elektronsk­i mikroskop. Povratak je trebao biti 4. maja, ali je prolongira­n zbog vremena.

 ?? ?? Izbrisati trajnu kulturu poraza
Izbrisati trajnu kulturu poraza
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina