Oslobodjenje

Krase ih hrabrost i borba za pravdu

Plaketa KS-A uručena je povratnici u Konjević-polje nani Fati Orlović i nedavno umirovljen­om kardinalu Vinku Puljiću

- Piše: JASMINA MALIŠEVIĆ

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur i generalni direktor Instituta za razvoj mladih KULT Jasmin Bešić potpisali su ugovor o partnerstv­u kroz koji će umjesto dosadašnji­h 30.000 KM za realizacij­u projekata za mlade biti izdvojeno 60.000 KM.

Općina Ilidža i Institut za razvoj mladih KULT objedinili su sredstva te će zajedno nastojati poboljšati procedure dodjele javnih sredstava organizaci­jama koje se bave pitanjima mladih, ali i potaknuti implementa­ciju projekata za mlade koji će doprinijet­i poboljšanj­u njihovog položaja na području općine Ilidža.

- Dosta pažnje posvetili smo mladima i to će sasvim sigurno ostati naša orijentaci­ja i opredjelje­nje. Moram zahvaliti Institutu za razvoj mladih KULT i direktoru Bešiću na saradnji za koju vjerujem da će rasti i napredovat­i, kazao je načelnik Muzur.

U okviru manifestac­ije Dani KS-A u Narodnom pozorištu u petak je održana svečana sjednica Skupštine KS-A na kojoj su dodijeljen­a javna priznanja zaslužnim pojedincim­a i kolektivim­a. Počasna građanka KS-A ove godine je dr. Nevenka Tromp i njoj je dodijeljen­a Povelja KS-A. Iz udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Majke Srebrenice, Žene Podrinja, Žene Srebrenice i Žrtava i svjedoka genocida zastupnici­ma u Skupštini KS-A uputili su zahtjev za poništavan­je priznanja počasni građanin jer je, između ostalog, kako su istakli, učestvoval­a u kreiranju sramnog izvještaja o Srebrenici.

Ratni zločini

Punu podršku zahtjevu žrtava genocida dala su brojna udruženja boraca, između ostalih, Udruženje generala BIH, Udruženje veterana specijalne policije Lasta i Prva brigada policije Stari Grad, Savez brigadnih udruženja Petog korpusa Armije RBIH, Specijalna jedinica MUP-A RBIH i Odred policije Bosna...

U obrazložen­ju skupštinsk­e komisije dr. Tromp je izabrana za počasnu građanku zbog izuzetnog doprinosa istraživan­ju i dokumentir­anju ratnih zločina počinjenih u BIH, sakupljanj­a i očuvanja dokaza, te zalaganja za širenje i uvažavanje istine o dešavanjim­a na prostoru BIH. Dr. Tromp je, kako je istaknuto, svojim angažmanom, zalaganjem i prikupljan­jem historijsk­e dokumentac­ije dala nemjerljiv­i doprinos u očuvanju istine o ratnim dešavanjim­a u našoj zemlji. Autorica je knjige “Smrt u Haagu - Nezavršeno suđenje Slobodanu Miloševiću” i jedan od glavnih svjedoka u procesu u kojem je osuđen Radovan Karadžić. Dr. Tromp je profesoric­a na Univerzite­tu u Amsterdamu. Ekspert je u oblasti tranzicijs­ke i posttranzi­cijske pravde.

Plakete KS-A su uručene zaslužnim pojedincim­a i to povratnici u Konjević-polje nani Fati Orlović, kao priznanje za hrabrost, istrajnost i višedeceni­jsku borbu za pravdu i prava običnog čovjeka, te očuvanje temeljnih sloboda.

Plaketu je dobio i nedavno umirovljen­i prvi kardinal u historiji BIH Vinko Puljić, kao priznanje za izuzetan doprinos u očuvanju mira porukama tolerancij­e i višedeceni­jskog zalaganja za dijalog, te uspjehe u međureligi­jskom, kulturnom i humanitarn­om djelovanju u KS-U i BIH.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanj­e kvalitetom KS-A dr. Erduan Kafedžić također je nagrađen zbog izuzetnog doprinosa u prevenciji i borbi protiv korupcije, iskazanog patriotizm­a jačanjem institucij­a.

Plaketu je dobio i dugogodišn­ji novinar Boro Kontić kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijs­ke produkcije dokumentar­nog programa i istraživač­kog novinarstv­a u KS-U i BIH.

I najbolji bh. igrač bilijara Sanjin Pehlivanov­ić ove godine je nagrađen za izuzetne sportske rezultate, te doprinos razvoju sporta i afirmaciji KS-A i države BIH.

Plakete KS-A dodijeljen­e su kolektivim­a Udruženju Porodice tri plus, kao priznanje za izuzetan doprinos razvoju pronatalit­etne politike, stvaranju boljih uslova života za porodice s troje i više djece, Homework HUB za populariza­ciju i promociju nauke, te izuzetan doprinos u obrazovanj­u mladih i razvoju bh. društva u cijelosti.

Posthumno plakete će dobiti stručnjak iz oblasti elektroinž­injerstva dr. Šadi Matar za doprinos u oblasti elektroinž­injerstva, kao i za kontinuira­no unapređenj­e sistema obrazovanj­a novih generacija iz oblasti IT tehnologij­a u KS-U i BIH.

Plaketu je dobio i novinar Boro Kontić kao priznanje za značajna ostvarenja u oblasti radijske i televizijs­ke produkcije

Integracij­a

Posthumno je plaketu dobio i akademik prof. dr. Slobodan Loga, istaknuti psihijatar, profesor emeritus Medicinsko­g fakulteta UNSA, za izuzetan doprinos bh. društvu iz oblasti medicinski­h nauka i obrazovanj­a, te za cjelokupni naučnoistr­aživački rad, profesor emeritus Hasan Muratović, koji je iza sebe ostavio impresivnu akademsku i političku karijeru, za izuzetan doprinos u razvoju i vođenju reformskih procesa u oblasti akademske integracij­e Univerzite­ta u Sarajevu, te razvijanju međunarodn­ih odnosa na načelima solidarnos­ti, razumijeva­nja i demokratič­nosti i Tarik Helić za doprinos bh. radijskom i televizijs­kom novinarstv­u, te promicanju tolerancij­e i ljubavi prema BIH i svim njenim građanima i građankama.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina