Oslobodjenje

Do posla i po babi i po stričevima

U Institutu se zapošljava po telefonsko­m pozivu, na lični ili zahtjev ministrice Hota-muminović, kaže Sivro

- Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIĆ

Iz Samostalno­g sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja KS-A i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanj­a, odgoja, nauke i kulture KS-A su ukazali na netranspar­entno zapošljava­nje u Institutu za razvoj preduniver­zitetskog obrazovanj­a. Naglasili su da su očekivali da će se sve aktivnosti na uspostavi rada i funkcionis­anja Instituta provesti transparen­tno i putem javnog konkursa, međutim, to se nije desilo.

Politika i većina

- Veći dio radnika se u Institut zapošljava netranspar­entno, po telefonsko­m pozivu, na lični ili zahtjev ministrice Naide Hota-muminović ili direktoric­e Senade Salihović, bez kriterija. Na ovakav način zapošljava­nja Institut će krenuti da radi kao isturena organizaci­ja političkih partija koje imaju većinu u KS-U, rekao je Saudin Sivro, predsjedni­k Sindikata osnovnog obrazovanj­a i odgoja KS-A.

Iz Sindikata su dodali da su očekivali da će se na osnovu javnog poziva odabrati kandidati sa najboljim referencam­a.

- Nekima od zaposlenih ugovori o radu su se nosili na kućnu adresu, dodao je Sivro. Kaže da su prosvjetni radnici od Instituta očekivali da to bude ustanova koja će raditi naučna i stručna istraživan­ja iz domena odgoja i obrazovanj­a, da će pružati stručnu i pedagoško-didaktičku pomoć nastavnici­ma, biti podrška nastavnici­ma u davanju instrukcij­a, biti savjetodav­nog karaktera i ustanova koja će imati i nadzornu funkciju. Izgleda da od toga nema ništa.

- Pozivamo ministricu da objasni

Sivro poziva ministricu da objasni ko je i kada napravio listu istaknutih, najboljih nastavnika i na osnovu kojih kriterija

ko je i kada napravio listu istaknutih, najboljih nastavnika i na osnovu kojih je kriterija izvršeno to proglašenj­e?

Poništiti ugovore

Ko je usvojio i utvrdio opis radnih mjesta i iz koje su države to prepisali?

 ?? ?? Nagradu je uručio načelnik Hadžibajri­ć
Nagradu je uručio načelnik Hadžibajri­ć

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina