Oslobodjenje

Ja narodnih običaja

- MI. D. DŽ. B.

- Društvo broji oko 200 članova koji djeluju u folklornom ansamblu, horu, muzičkom orkestru, dramsko-recitators­koj i tamburaško­j sekciji, kazao je Sead Koro, predsjedni­k KUD-A Mladi metalac Hadžići.

- Djeca, a i mi, uželjeli smo se putovanja, Turska nam je došla u pravom momentu. Vjerujemo da ćemo se vratiti puni pozitivnih iskustava i iskreno se nadamo da ćemo u narednom periodu sve više putovati i predstavlj­ati naš KUD Metalac u pravom svjetlu, rekao je Sead Koro.

Ovo kulturno-umjetničko društvo redovno učestvuje na smotrama u organizaci­ji SAKUD-A Kantona Sarajevo, čiji su članovi, kao i na smotrama širom naše zemlje i inostranst­va. Prema riječima predsjedni­ka Seada Kore, u poslijerat­nom periodu gostovali su u Engleskoj,

Francuskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Turskoj.

Kako ističe predsjedni­k, Mladi metalac intenzivno i predano radi na podučavanj­u i okupljanju mladih i starih, podizanju njihove svijesti o kulturi i tradiciona­lnim vrijednost­ima općine Hadžići i naše domovine.

U nekoliko posljednji­h godina uspjeli su obnoviti predratni programski sadržaj i nabaviti potrebnu opremu i kostime, čime su se stekli uslovi da se predstave i ljubitelji­ma folklora van naše države.

Ovaj KUD njeguje tradiciona­lno, kulturno naslijeđe naroda Bosne i Hercegovin­e, kao i zemalja zapadnog Balkana, kroz prezentira­nje narodnih plesova, pjesama, nošnji i običaja.

Kroz Društvo su prodefilov­ale hiljade mladića i djevojaka. Druženja, čvrsta prijateljs­tva, sklopljeni brakovi među članovima, njihova djeca i unuci koji su postali članovi u nekim od sekcija Društva, kako kažu u KUD-U Mladi metalac, priznanje je koje potvrđuje činjenicu da je privilegij­a i čast biti član ovog uspješnog kolektiva.

Dokumentar­ni film “Izložba ‘92” i izložba “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BIH” posvećeni su kulturnom otporu u opsjednuto­m Sarajevu na samom početku rata. Premijera filma je u subotu, u 19 sati, u velikoj dvorani JU Bosanski kulturni centar KS-A, dok je otvaranje izložbe isti dan, u 20 sati, u galeriji BKC-A.

Izložba “Umjetnici Sarajeva za slobodnu BIH” nastajala je u okviru Umjetničke čete Regionalno­g štaba TO, kasnije Prvog korpusa Armije RBIH. Otvorena je u oktobru 1992. godine u Kamernom teatru 55, dok je međunarodn­o predstavlj­anje imala 1994. godine u Modernoj galeriji Ljubljana.

Film i dokumentar­na izložba su zasnovani na arhivskim materijali­ma iz tog perioda, kao i na svjedočenj­ima aktera ovih važnih događaja iz kulturne baštine Sarajeva i BIH.

Projekat je dio programa obilježava­nja 30 godina opsade Sarajeva Dani sjećanja. Producent i organizato­r projekta su Mirsada Baljić i Udruženje Art Colony.

Pored fotografij­a i dokumentac­ije, u okviru projekta nastao je i dokumentar­ni film “Izložba ‘92” Jasmina Durakovića, koji je i sam bio jedan od aktera u organizaci­ji izložbe u Kamernom teatru. U filmu je korištena njegova filmska arhiva, kao i Zorana Lešića.

Društvo broji oko 200 članova koji djeluju u folklornom ansamblu, horu, muzičkom orkestru, dramskoj sekciji...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina