Oslobodjenje

Dodatak jelima

-

Brali smo suncokrete u poljima iza NK Dalja, nosili ih kući i u avlijama perušali. Potom smo u zagrijane tave ubacivali sjemenke u nadi da ćemo pokrenuti sopstvenu manufaktur­u ili da ćemo bar sačuvati poneku paru za novi plovak ili nove udice. Ali, avaj, nije išlo! Sjemenke su ostajale malene i mekane, ni nalik onima koje smo danima, nedjeljama i mjesecima tamanili kao mahniti. Za pržene bundevine sjemenke, ma koliko zdrave bile, nismo davali ni pô lije luka.

Na izlasku iz škole otvarali smo novu kesicu. Gledali smo da kući ne idemo ni odveć brzo ni isuviše sporo. Korake smo određivali prema količini sjemenki koje smo trebali stamaniti do kuće. Ukoliko bi poneka preostala, zastajali bismo na ćošku i u tišini grickali preostali kapital. Ako bismo ostali kratki za sjemenku ili dvije, lizali smo slane prste prebirajuć­i po džepovima u nadi da se bar jedna negdje zaturila.

Vraćao sam se suncokreto­vim sjemenkama u tami banjolučki­h bioskopski­h sala, ali to nije dugo trajalo. Meni su za taj posao trebali drugari koje sam ostavio na Dunavu, a i vlasnici bioskopa su uskoro shvatili da sjemenke nisu rentabilne: njihova cijena je bila ništavna, a razvodnici su nakon projekcija gubili i po pola sata čisteći i usisavajuć­i podove koji su bili prekriveni crnim ljuskama.

Nijema avantura

Uz čokoladni smoki i slanu plazmu danas se mogu kupiti i oljuštene suncokreto­ve sjemenke u različitim pakovanjim­a. Probao sam i to čudo u nekoliko navrata, ali zalud. Bilo je nekakve magije u onom izvlačenju sjemenki iz malih plastičnih kesa i rafalnom grickanju sa drugarima na bedemu pored škole. To je bila nijema avantura nalik subotnjem odlasku na pecanje ili trodnevnom logorovanj­u na Vitanovoj bari podno ciglane.

Sad grickam sve što mi dođe pod ruku. Bademe (pržene i usoljene), lješnik (oguljeni i sa korom), kikiriki (u čauri i očišćen), indijske orase, pistacije, brusnicu (uglavnom sušenu), čips, smoki, štapiće, perece, gumene bombone (isključivo s ukusom limuna i kiselije jabuke). Jedino bježim od suvih grožđica koje očima ne mogu da vidim i od suncokreto­vih sjemenki od kojih postajem odveć sentimenta­lan.

 ?? ?? Grickalice
Grickalice

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina