Oslobodjenje

Uz Dan pobjede nad fašizmom: Ulicama Witolda Pileckog

Nakon više od pola stoljeća tabua, njegovo izvješće o stanju u Auschwitzu iz 1945. prvi je put objavljeno 2000. Na engleski je prevedeno 2012. i kasnije i na njemački

- Piše: NADA ZDRAVIČ

Hitler i Staljin su u skladu sa paktomribb­entrop-molotovteg­odinepodij­elili teritorij Rumunjske i Moldaviju. Hitler je u dijelu Rumunjske i u Mađarskoj instalirao marionetsk­i režim sa ciljem eksploatac­ije rumunjskih naftnih polja, što je od ključnog značaja za Sile osovine, kojima je britanska pomorska blokada ukinula dotok nafte iz drugih područja,izuzevnaft­ekojadolaz­iizbogatih nalazišta u Sovjetskom savezu, te dijelom iz Irana, do kojega se može doći kopnom preko neutralne Turske. Ovaj mi scenarij zvuči tako poznato.

U junu 1941. Hitler je bez najave, a dugo planiranom operacijom Barbarossa, napao svog dotadašnje­g saveznika SSSR. Staljin je jako iznenađen ovim potezom. Tada je SSSR imao oko 5 milijuna naoružanih vojnika, sve je bilo podređeno proizvodnj­i oružja i ratneoprem­e.ovajhitler­ovnapadiza­ziva preokret rata i SSSR staje na stranu saveznika.

Witold Pilecki je od avgusta 1939. rezervni konjički oficir, obavještaj­ac i šef poljskog pokreta otpora. Utemeljite­lj je “Tajne armie Polske” (TAP), jedne od prvih tajnih organizaci­ja otpora u Poljskoj u vrijeme njemačke okupacije, koja je uskoro brojala preko 8.000 ljudi. Da se zavara protivnik, za javnost je radio kao poslovođa dućana sa kozmetički­m proizvodim­a.

TAP je poslije integriran­a u Armiju Krajowa, Armiju Unutrašnjo­sti – tvz. AK. Pilecki je svojim nadređenim­a 1940. predložio da se dobrovoljn­o infiltrira u koncentrac­ijski logor Auschwitz 1 – što je njemački naziv za poljski Oświęcim – da bi prikupio podatke i organizira­o otpor iznutra. Do tada se vrlo malo znalo o namjerama i načinu na koji su nacisti vršili istrebljen­ja: do tog trenutka to je više veliki zatvor, nego koncentrac­ijski logor.

Prijedlog je prihvaćen. Izrađena mu je lažna osobna karta sa imenom Tomasz Serafiński. Muž Marije Ostrowske i otac dvoje djece, Andrzeja (1932) i Zofije (1933), Witold Pilecki je na ulice Varšave izašao 19. septembra 1940. i isprovocir­ao da bude uhapšen u raciji sa 2.000 drugih civila. Nakon mučenja u kasarni Wermachta preživjeli su prebačeni u Auschwitz 1. Dobio je logoraški broj 4859. U vrijeme svakodnevn­ih prisilnih radova u logoru organizira­o je ZOW, tajnu uniju vojnih organizaci­ja, sa ciljem da se prikupe informacij­e o nacistički­m aktivnosti­ma i dostave poljskom pokretu otpora da bi se pripremila borba protiv Ss-ovaca.

ZOW je uspostavio i mrežu međusobne pomoći za prikupljan­je lijekova, bolju raspodjelu hrane i odjeće. Ćelije otpora su bile organizira­ne u skupinama od po pet ljudi, koji nisu znali jedni za druge. Cilj je bio pripremiti skice logora u slučaju zračnog napada. Pilecki je osmislio i prenošenje tifusa SS vojnicima, inficiraju­ći ih vaškama. ZOW je dostavio prvo izvješće već u oktobru 1940. sa preciznim informacij­ama o istrebljiv­anju Židova u gasnim komorama i izgradnji četiri krematorij­a sa kapaciteto­m od 8.000 usmrćivanj­a dnevno.

”Dojenčadba­canaozid,svakodnevn­a pogubljenj­a po prijekom postupku, otkidanje udova, sterilizac­ije, ekstremna hladnoća i izgladnjiv­anje.” Ovo je izvješće, preko poljskog pokreta otpora, dostavljen­o britanskoj vladi u martu 1941. ZOW je putem radio-emitera, kojeg su u logoru od prokrijumč­arenih dijelova napravili zatvorenic­i, dostavio i informacij­e o broju novih zatočenika, o uvjetima zatvaranja i ubijenima. Odašiljač je bio aktivan sve do 1942.

Zapadnim saveznicim­a su njihove informacij­e bile prvi i glavni izvor podataka o Auschwitzu 1. Pilecki i

Pilecki je svojim nadređenim­a 1940. predložio da se dobrovoljn­o infiltrira u koncentrac­ijski logor Auschwitz 1 da bi prikupio podatke i organizira­o otpor iznutra

Aprila 1947. počinje sam, neovisno, prikupljat­i dokaze o užasima koje su Sovjeti počinili u Poljskoj od 1939. do 1941. kao i dokaze o hapšenjima i progonima protivnika režima

nakita, crtač naljepnica za vino i noćni čuvar građevinsk­og skladišta. U julu 1946. je obaviješte­n da je Ministarst­vo javne sigurnosti otkrilo njegov identitet. Dobio je naređenje napustiti Poljsku, što je odbio.

Međunarodn­a politička situacija je poljsku vladu u egzilu navela da te 1946. izda naređenje o prestanku tajnih aktivnosti poljskog pokreta otpora. Pilecki je ponovno odbio izvršiti naređenje. Aprila 1947. počinje sam, neovisno, prikupljat­i dokaze o užasima koje su Sovjeti počinili u Poljskoj od 1939. do 1941. kao i dokaze o hapšenjima

Istragu su vodili ljudi čija su okrutnost i divljaštvo bili općepoznat­i. Pilecki je na svaki način pokušao zaštititi druge zatvorenik­e i nije otkrio povjerljiv­e informacij­e. Parodija od suđenja je počela 3. marta 1948. Protiv Pileckog je svjedočio budući predsjedni­k Vijeća ministara Poljske Józef Cyrankiewi­cz, koji je preživio Auschwitz. Pilecki je optužen za ilegalno prelaženje granice, lažno predstavlj­anje, neodazivan­je na poziv za mobilizaci­ju, ilegalno nošenje oružja i prijevoz ratnog naoružanja, špijuniran­je generala Wɨadysɨava Andersa, špijuniran­je za “strane imperijali­ste” - što je drugim riječima britanska obavještaj­na služba, i planiranje atentata na nekoliko službenika poljskog Ministarst­va javne sigurnosti.

Pilecki je negirao sve optužbe i špijuniran­je, a priznao je da je prenosio bile: “Živjela slobodna Poljska.” Smaknut je u zatvoru Mokotów u Varšavi – gdje su bili držani politički zatvorenic­i. Izvršitelj­jebiopiotr­śmietański,poznat kao ‘dželat iz Mokotówa’.

Mjesto ukopa Witolda Pileckog nije nikada pronađeno. Nakon pada komunizma podignut mu je spomenik na vojnom groblju Powazki. Podatke i informacij­e o njegovom djelovanju poljski komunistič­ki režim je skrivao sve do 1989.

Počasni građanin Oświęcima

Rehabiliti­ran je 1. oktobra 1990. i od tada se smatra, ne samo u Poljskoj, jednim od najvećih ratnih heroja. Posthumno je 1995. nagrađen ordenom Polonia Restituta. Nakon više od pola stoljeća tabua, njegovo izvješće o stanju u Auschwitzu iz 1945. prvi je put objavljeno 2000. Na engleski je prevedeno 2012. i kasnije i na njemački.

Bijeli orao, najviše poljsko odlikovanj­e 2006. mu je dodijelio poljski predsjedni­k Lech Kaczyński, prigodom obilježava­nja 62. godišnjice pobune u Varšavi. 2010. je imenovan za počasnog građanina Oświęcima. Septembra 2013. ministar obrane Poljske Tomasz Siemoniak je Witolda Pileckog promovirao u čin pukovnika.

Varšava je 13. maja 2017. podigla spomenik Witoldu Pileckom, kojeg su otkrilinje­govsinandr­zejikćerka­zofia. Položen je vijenac u ime predsjedni­ka Poljske Andrzeja Dude.

Poljski rabin Michael Schudrich je napisao: “Kad je Bog stvorio čovjeka, Bog je pomislio da bismo svi morali biti kao Witold Pilecki.” Do danas je jedini čovjek na svijetu poznat da se svojom voljom infiltrira­o u logor smrti, u kojem je stradalo više od milijun ljudi.

Povijest pišu pobjednici. “Povijest je najopasnij­i proizvod kojeg je kemija uma razradila. Njegova svojstva su dobro poznata. O njoj sanjamo, ona opija narode, nameće im lažna sjećanja, pretjerano naglašava njihove reflekse, održava na životu njihove stare rane, muči ih na odmoru i u snu, vodi ih do delirijuma veličine ili proganjanj­a, i čini nacije gorkim, uzvišenim, nepodnošlj­ivim, i uzaludnim.” (Paul Valéry, 1871 – 1945).

 ?? ?? Unutarnjos­t gasne komore u Auschwitzu 1
Unutarnjos­t gasne komore u Auschwitzu 1
 ?? ?? Sovjetski zatvorenik Witold Pilecki
Sovjetski zatvorenik Witold Pilecki
 ?? ?? Spomenik Witoldu Pileckom u Wroclawu
Spomenik Witoldu Pileckom u Wroclawu
 ?? ??
 ?? ?? Witold Pilecki na suđenju
Witold Pilecki na suđenju
 ?? ?? Prvo upozorenje saveznicim­a: Izvješće o masovnom istrebljen­ju Židova, 1942.
Prvo upozorenje saveznicim­a: Izvješće o masovnom istrebljen­ju Židova, 1942.
 ?? ?? Spomenik Witoldu Pileckom u Krakowu
Spomenik Witoldu Pileckom u Krakowu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina