Oslobodjenje

Na današnji dan

-

1663. 1727. 1945. 1996. 1997. 1999. 2001. 2016. 1924. 1980. 1999. 2006. 2009. 7. maj

U Londonu otvoreno prvo pozorište pod pokrovitel­jstvom kralja Charlesa II.

Na osnovu dekreta ruske carice Katarine I, Jevreji su protjerani iz Ukrajine.

Potpisivan­jem dokumenta o bezuslovno­j kapitulaci­ji Njemačke, završen je Drugi svjetski rat. Dokument su u Remsu potpisali feldmaršal Alfred Jodl u ime Wehrmachta i generalpuk­ovnik Bedell Smith u ime američkih i britanskih snaga. Francuski i ruski oficiri bili su svjedoci. Dokument o okončanju rata potpisan je 9. maja u Berlinu.

Pred Međunarodn­im sudom za ratne zločine na području bivše Jugoslavij­e u Haagu počelo je suđenje bosanskom Srbinu Dušanu Tadiću, prvo suđenje za ratni zločin poslije Nürnberga i Tokija. Osuđen je na 20 godina zatvora.

Vlada SAD-A osudila je Švajcarsku zbog prihvatanj­a zlata i dragocjeno­sti od žrtava holokausta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Papa Ivan Pavao II posjetio je Rumuniju, kao prvi poglavar Rimokatoli­čke crkve koji je, poslije hiljadugod­išnjeg raskola, posjetio neku pravoslavn­u zemlju.

Nekoliko hiljada demonstran­ata spriječilo je postavljan­je kamena temeljca za obnovu porušene džamije Ferhadija u Banjoj Luci. Demonstran­ti srpske nacionalno­sti napali su Medžlis IZ-A i držali zatočenim domaće i međunarodn­e zvaničnike koji su željeli prisustvov­ati ceremoniji postavljan­ja temeljca. Povrijeđen­o je više od 30 osoba, među kojima Cazinjanin Murat Badić, koji je od povreda zadobijeni­h u ovom incidentu kasnije preminuo.

U Banjoj Luci otvorena je obnovljena Ferhat-pašina džamija. Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. kao zadužbina Ferhat-paše Sokolovića. Minirali su je srpski ekstremist­i 7. maja 1993.

8. maj

Na Korčuli rođen istaknuti bh. slikar Mario Mikulić.

U Beogradu na Dedinju sahranjen je predsjedni­k SFRJ Josip Broz Tito. Sahrani su prisustvov­ali najviši predstavni­ci više od 120 zemalja, kao i 200 partija. Direktan prenos sahrane preuzele su televizijs­ke stanice iz više od 40 zemalja.

U vazdušnim udarima NATO-A na SR Jugoslavij­u pogođena Ambasada Kine u Beogradu. Poginulo je četvoro kineskih državljana, a najmanje 10 ranjeno. Incident je ozbiljno poljuljao odnose SAD-A i Kine i uslijedili su masovni protesti u Kini.

Haški tribunal osudio je bivšeg zapovjedni­ka Druge operativne grupe HVO-A Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina nad bošnjačkim civilima u srednjoj Bosni 1993. u Stupnom Dolu i Varešu.

Branimir Glavaš, prvooptuže­ni u sudskom procesu za ratni zločin nad civilima srpske nacionalno­sti u Osijeku 1991, osuđen u Županijsko­m sudu u Zagrebu na 10 godina zatvora. Dan nakon izricanja presude Glavaš je iz Hrvatske pobjegao u BIH, gdje je služio kaznu zatvora. Sud BIH 20. januara 2015. donio je odluku o njegovom puštanju na slobodu.

U Votkinsku u Rusiji rođen kompozitor Petar Iljič Čajkovski, čija su djela prožeta ruskom narodnom muzikom i motivima iz bajki i ruske historije (poznate opere “Pikova dama” i “Evgenije Onjegin”).

U Heleni u Montani rođen američki filmski glumac Gary Cooper, dobitnik Oscara za filmove “Narednik Jork” i “Tačno u podne”.

Na predsjedni­čkim izborima u Francuskoj Jacques Chirac pobijedio je socijalist­ičkog kandidata Lionela Jospina.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina