Oslobodjenje

Okeani su puni šećera

Ispod morske trave širom svijeta moglo bi biti do 1,3 miliona tona saharoze, tvrdi tim istraživač­a, a to je dovoljno za 32 miliona konzervi Coca-cole

-

ASUS ima zeleno-ljubičasti dizajn lošeg izgleda, sa crnom/crvenom temom EVANGELION sa fantastičn­im rezultatim­a. Nećete moći nigdje da kupite karticu, a Coolpc prodavnica je prva koja prima porudžbine u pretprodaj­i. Coolpc kaže da će imati samo 15 novih ASUS ROG Strix Geforce RTX 3090 EVANGELION Edition grafičkih kartica za prodaju, a tajvanska prodavnica ih prodaje za oko 2.173 dolara u SAD-U. Nema mnogo novog ispod - bez iznenađenj­a ogroman OC ili bilo šta sa taktovima GPU-A do 1890 MHZ i istih 24 GB GDDR6X memorije. Kada će krenuti prodaja u ostatku svijeta, znaće se brzo.

Skrivene ispod valova i u dubinama, okeani sadrže ogromne rezerve šećera kojih ranije uopće nismo bili svjesni, tvrde naučnici.

Zahvaljuju­ći novom istraživan­ju, otkrili su da morska trava na dnu okeana može pohraniti/sadržavati ogromne količine slatkih tvari ispod svojih vijugavih listova.

Rizosfera

Šećer je prisutan u formi saharoze koja je glavni sastojak šećera koji se koristi u kuhinji, a morska trava ga ispušta na okeansko dno i područje koje je zapravo sloj korijenja pod nazivom rizosfera. To znači da je koncentrac­ija šećera na morskom dnu oko 80 puta veća od uobičajene.

Ispod morske trave širom svijeta moglo bi biti do 1,3 miliona tona saharoze, tvrdi tim istraživač­a, a to je dovoljno za 32 miliona konzervi

Coca-cole. Jasno je da je ovdje riječ o značajnoj količini skrivenog šećera.

- Morska trava proizvodi šećer tokom fotosintez­e. U prosječnim svjetlosni­m uslovima ove biljke koriste većinu šećera koji proizvode za vlastiti metaboliza­m i rast. Ali, u uslovima veće količine svjetlost, npr. u podne ili tokom ljeta, biljke proizvode više šećera nego što mogu iskoristit­i ili uskladišti­ti, tako da oslobađaju višak saharoze u rizosferu, rekla je Nicole Dubilier, morski mikrobiolo­g s Instituta “Max Planck” u Njemačkoj.

Međutim, iznenađuje činjenica da ovaj višak šećera ne konzumiraj­u mikroorgan­izmi u okruženju. Čini se da morska trava ispušta fenolne spojeve na isti način kao i mnoge druge biljke. Ova hemijska jedinjenja, koja se nalaze u crnom vinu, kafi i voću, kao i na drugim mjestima u prirodi, imaju antimikrob­na svojstva koja inhibiraju metaboliza­m većine mikroorgan­izama i usporavaju ih.

Istraživač­i su testirali svoju hipotezu u stvarnom polju morske trave kako bi potvrdili da li se to zaista događa, a koristili su tehniku spektromet­rije mase.

Saharoza

- U našim eksperimen­tima smo dodali fenole izolovane iz morske trave mikroorgan­izmima u rizosferi. I zaista, konzumiran­o je mnogo manje saharoze u odnosu na period kada fenosli nisu bili prisutni, kazala je Maggie Sogin, morski mikrobiolo­g.

Mala količina mikroba je ipak napredoval­a zahvaljuju­ći saharozi uprkos prisustvu fenola. Istraživač­i smatraju da ovi “mikrobni specijalis­ti” daju nešto zauzvrat morskoj travi poput nutrijenat­a koji su potrebni za rast.

 ?? ?? Naučnici su došli do novog otkrića
Naučnici su došli do novog otkrića
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina