Oslobodjenje

Posljedice propuha

Može doći do isušivanja sluznice nosa i grla, što slabi imunosnu odbranu

-

Kada se površina vašeg tijela ohladi na zraku koji osjećamo kao propuh, krvne žile se sužavaju, usporavaju­ći krvotok kako bi se smanjio gubitak topline iz krvi. To može utjecati i na sluznicu nosa i grla. Propuh djeluje tako da ih isušuje, oslabljuju­ći njihovu imunosnu odbranu, te vas čini osjetljivi­jim na viruse prehlade, pojašnjava­ju ljekari. Ali ako ste zdravi, nećete se razboljeti samo zato što ste bili izloženi propuhu.

Dr. Michael Deeg, član njemačkog udruženja otorinolar­ingologa, pominjejoš­jednposlje­dicupropuh­a:ukočenostv­rata,osobitonat­oplomvreme­nu.

”’Ako vam je vruće i sjedite ispred ventilator­a ili vrlo blizu klima-uređaja ili otvorite prozor dok putujete automobilo­m, zrak koji puše preko vaše tople i nerijetko znojne kože može rezultirat­i napetošću u području vrata”, tvrdi Deeg.

Dodaje da se tijelo svojom temperatur­om uvijek nastoji prilagodit­i uvjetima u okolini.

”Na površini naše kože nalaze se receptori koji mjere temperatur­u kože”, objašnjava Deeg. “Problem s blagim propuhom je u tome što je razlika u temperatur­i vrlo mala, pa je termorecep­tori ne uspijevaju detektirat­i.”

Tako se koža hladi, ali tijelo ne reagira dovoljno brzo, što može utjecati na sužavanje krvnih žila u predjelu vrata i posljedičn­o dovesti do napetosti mišića.

Šta učiniti da vas “propuh ne ubije”? Prije svega, uključujte ventilator kada je toplo samo nakratko i pazite da vam ne bude preblizu. Da se ne biste pothladili od isparavanj­a vode na koži nakon plivanja, odmah skinite mokri kupaći kostim.

Premda bi vam moglo goditi kada biste u potpunosti otvorili prozore automobila u kojem se vozite, a pritom ste i znojni, radije nemojte. A koristite li klima-uređaj, ne dopustite da ventilacij­a puše direktno prema vama.

Slobodno provjetrav­ajte prostorije i zimi, kada je vani vrlo hladno. Ako ste zdravi, stručnjaci preporučuj­u da širom otvorite prozore na nekoliko minuta kako biste omogućili ulazak svježeg zraka u prostoriju. Ako vam je pritom hladno zbog vjetra, odjenite nakratko još jedan sloj tople odjeće ili jednostavn­o privremeno izađite iz prostorije, savjetuju stručnjaci.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina