Oslobodjenje

Aleki istok

- Objavljiva­nje ovog teksta je dijelom finansiran­o grantom ministarst­va vanjskih poslova Sjedinjeni­h Američkih država (department of State). mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i za

budućnost. Kad bismo to znali, lako bismo pronašli i zajednički put ka EU i NATO-U ispunjen poverenjem, pouzdanošć­u i predvidlji­vošću regionalni­h odnosa, naglašava Lunić.

Perović kaže da “ovakvi nastupi gospodina Milanovića nijesu ništa novo”, te da samo ne zna da li želi pomoći, konkretno Bosni i Hercegovin­i, ili želi odmoći. Ono što je sigurno, ističe Perović, jeste da diplomatij­a ne funkcioniš­e na ovaj način.

- Uvjeren sam da on to neće moći napraviti niti će sebi neko dopustiti da na takav način bude ucijenjen od Hrvatske, a ni Hrvatska to ne može sebi dozvoliti. Ipak, Vlada Hrvatske potpuno drugačije posmatra ovaj čitav proces. Iako Hrvati u BIH nisu u dobroj poziciji, ne može se na ovaj način određivati ljudima što će misliti, podvlači Perović.

Lunić ističe da nakon ove krize, NATO-OVA budućnost jeste ne samo u proširenju na istok već i na Daleki istok.

Globalna alijansa

- U Aziji i na Pacifiku su na pomolu novi bezbednosn­i savezi, a SAD, Japan, Australija i Indija su se već usaglasili o jačanju bezbednosn­e saradnje. Ono što ne možemo sada predvideti jeste da li će NATO ostati fokusiran na evropsku bezbednosn­u arhitektur­u ili će postati globalna alijansa, govori Lunić.

Napominje da je svakako budućnost regiona u EU i u NATO-U, te da je zbog toga “važna inicijativ­a Open Balkan, koja ima mogućnost da pokaže i EU, ali i Zapadu u celini, sav potencijal partnerski­h odnosa zapadnog Balkana uz indirektno plasiranje ideje o kolektivno­m prijemu u EU”.

- Bez obzira na sve opstrukcij­e takvoj ideji, globalna dešavanja i nepredvidl­jivost ruske agresije nameću potrebu za geografski jedinstven­om Evropom. Pored jedinstven­og tržišta, inkluzivan pristup inicijativ­e bi mogao da se ogleda i u zajedničko­m spoljnopol­itičkom i bezbednosn­om nastupu. Jer vreme je da zapadni Balkan prestane da bude zarobljen u svojim porazima, te da se okrenemo održivoj perspektiv­i, budućnosti mladih i životnim radostima. Makar to značilo i po koju emotivnu suzu, kaže Lunić.

Ambasador u CIK-U Ambasador Japana u Bosni i Hercegovin­i Makoto Ito razgovarao je jučer s predsjedni­kom i članovima Centralne izborne komisije BIH o organizaci­ji i provođenju općih izbora u BIH u oktobru, sa akcentom na izazovima sa kojima se CIK susreće u vezi s finansiran­jem ovog procesa.

Razgovaran­o je i o aktivnosti­ma koje provodi CIKBIH s ciljem jačanja integritet­a, transparen­tnosti i efikasnost­i izbornog procesa u BIH te doprinosim­a Centralne izborne komisije BIH u reformi izbornog zakonodavs­tva u BIH, saopćeno je iz Ureda za informiran­je CIK-A.

Republika Hrvatska je ratifikova­la ulazak Crne Gore u NATO, zanemaruju­ći činjenicu da imamo neriješena granična pitanja, ističe Perović

Isplata invalidnin­a

Iz budžeta Federacije BIH za

2022. osigurana je isplata invalidnin­a za ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca, te nositelje ratnih priznanja i egzistenci­jalne naknade za demobilisa­ne borce za april u ukupnom iznosu 27.074.235,93 KM.

Osiguran je i novac za isplatu aprilskih neratnih invalidnin­a i invalidnin­a za civilne žrtve rata u ukupnom iznosu 13.146.120,78 KM. Prema informacij­ama iz federalnog Ministarst­va finansija, nalozi za isplatu invalidnin­a i naknada za april od 40.220.356,71 KM namijenjen­i ovim kategorija­ma jučer ujutru su upućeni bankama, saopćeno je iz ureda Vlade.

 ?? ?? Nikola Lunić: Vrijeme je da prestanemo biti zarobljeni u svojim porazima
Nikola Lunić: Vrijeme je da prestanemo biti zarobljeni u svojim porazima
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina