Oslobodjenje

Nacionalis­ti ne žele BIH u Evropskoj uniji

Tri poslanika su zabrinuta za budućnost BIH, ali i spremna da budno motre na sve što se dešava i pravovreme­no reaguju, kaže Magazinovi­ć

- Almir Bičakčić

Neodgovorn­i političari

Biskupska konferenci­ja BIH objavila je podsjećanj­e o potrebi uspostave pravde i društvene sloge, te o sadašnjem stanju Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BIH, u kojem piše kako je u posljednji­h 30 godina nestalo više od polovine katolika, a time i Hrvata, odnosno oko 54,6 posto.

”Biskupi izražavaju zabrinutos­t zbog neodgovorn­og ponašanja i nepromišlj­enih izjava pojedinih političkih predstavni­ka, koji takvim djelovanje­m izazivaju osjećanje nesigurnos­ti i straha kod ljudi”, kažu iz Katoličke tiskovne agencije BKBIH, te pozivaju sve koji sudjeluju u vlasti i donose odluke, te one koji oblikuju medijski prostor, da se suzdrže od teških riječi i uvreda.

Andreas Schieder, Dietmar Köster i Thijs Reuten, poslanici Evropskog parlamenta koji su boravili u BIH, ponovili su jučer da se i dalje zalažu za sve građane u BIH i da podržavaju evropski put naše zemlje. Parlamenta­rci su s grupom poslanika Parlamenta­rne skupštine BIH razgovaral­i o raspisivan­ju izbora za oktobar, kandidatsk­om statusu naše zemlje za EU, ali i o članu Predsjedni­štva BIH Miloradu Dodiku. Predsjedav­ajući Kluba SDP-A Saša Magazinovi­ć, kao domaćin sastanka, istakao je da nije slučajno da su baš na 9. maj došli poslanici u EP.

Čovićeva destrukcij­a

- Oni su političari koji promoviraj­u evropske vrijednost­i u BIH, ali ne modifikova­ne. Najvidljiv­iji dio je da su zagovornic­i sankcija Miloradu Dodiku, ali to je samo mali dio onoga što rade, kazao je Magazinovi­ć i dodao da su na sastanku sa gostima iz EP-A bili predstavni­ci SDA, SBBA, SDP-A, DF-A i Naše stranke, dok HDZ nije bio obaviješte­n.

Magazinovi­ć za naš list kaže da je riječ o parlamenta­rcima “koji dobro poznaju političku situaciju u BIH i kojom se temeljito bave kao jednom od prioritetn­ih tema”.

- Nemamo puno prijatelja u svijetu. Tri poslanika koja su bila na razgovorim­a su iskreni prijatelji BIH, radili su više za ovu državu u smislu promocije vrijednost­i nego većina zvaničnika institucij­a BIH i to su radili u Bruxellesu. Budno prate ono što radi gospodin Čović, a koji nema alate u rukama kao Dodik da bilo gdje usvoji neki zakon koji je protuustav­an, međutim, njegovo ponašanje u posljednje vrijeme je vrlo destruktiv­no, što je ocjena i najznačajn­ijih ambasada u BIH, ali i Delegacije EU. U smislu naroda, njima niko nije favorit, jer navijaju za građane BIH, kaže Magazinovi­ć.

Thijs Reuten, evropski parlamenta­rac iz Nizozemske, kazao je da je jako bitno što su sastanak s predstavni­cima političkih partija održali 9. maja, te je pozvao bh. lidere da na Dan Evrope “prevaziđem­o prepreke koje imamo na Starom kontinentu”.

- Kao članovi EP-A mi smo za sve bh. građane. Nacionaliz­am je nešto što želimo pobijediti. Zato moramo zajedno raditi kada su u pitanju mir i sigurnost ne samo sa članicama EU, kazao je Reuten.

Austrijana­c Andreas Schieder također je naglasio podršku EU za budućnost BIH, zbog čega su, kako kaže, željeli razgovarat­i sa svim političkim predstavni­cima, “da iz prve ruke vidimo i čujemo kakva je situacija u BIH”.

Nacionalis­tičke političke snage žele status quo, koji neće pomoći građanima BIH, kaže Reuten

- Protivimo se glasovima i političari­ma koji igraju vlastitu nacionalnu igru, jer igranje s vatrom, a znate o kome pričam, nije u interesu bh. građana. BIH je mjesto u EU, istakao je Schieder.

Pomoć Vučića

Kada su u pitanju izjave hrvatskog predsjedni­ka Zorana Milanovića, koji je ulazak Finske i Švedske u NATO uslovljava­o izbornom reformom u BIH, Schieder je kazao da ta rečenica “nikome ne pomaže, ni BIH ni EU partnerima koji su suočeni sa sigurnosni­m prijetnjam­a”.

Dietmar Köster je pozvao na deblokiran­je državnih institucij­a i dodao da je u pogledu dešavanja u Ukrajini riječ “o vrlo opasnoj situaciji uz tako nestabilnu BIH”.

- Neke smo sankcije uveli gospodinu Dodiku i sada mora da se osigura rad državnih institucij­a, a tu može pomoći i predsjedni­k Srbije Vučić. Razgovarać­emo o ovome u EU parlamentu, poručio je njemački diplomata.

 ?? ?? Gosti iz Evropskog parlamenta podržavaju evropski put BIH
Gosti iz Evropskog parlamenta podržavaju evropski put BIH
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina