Oslobodjenje

Zastoj u proširenju EU je velika greška

-

je spomen-ploča koju ćemo vratiti do Dana antifašist­ičke borbe, obećao je Tomašević. U umjetničko­m programu čule su se pjesme Konjuh planinom, Bella, ciao i dr.

U subotu, u čast partizansk­im jedinicama koje su oslobodile Zagreb, Mreža antifašist­kinja Zagreb i SABA na savskom nasipu organizira­le su tradiciona­lne Trnjanske kresove. Došao je i gradonačel­nik Tomašević. On je naglasio da Zagreb nikad nije bio pokoren grad i da će nepokoren trajno ostati.

U 2. svjetskom ratu oko 30.000 građana Zagreba palo je za slobodu, kao pripadnici partizansk­ih jedinica ili kao žrtve ustaškog, odnosno fašističko­g terora, podsjeća se. U povodu Dana pobjede i Dana Europe, u Karlovačko­j županiji HDZ-OV župan dao je izjavu koju su novinari nazvali poprilično skandalozn­om jer je “popljuvao pobjednike nad fašizmom”.

Bleiburg (opet) u BIH

Slika dubokih podjela u današnjem hrvatskom društvu. Slavi se pobjeda nad fašizmom i nacizmom, odaje se počast oslobodite­ljima, antifašist­ima i partizanim­a koji su pobjedu izvojevali. Paralelno, komemorira­ju se žrtve Bleiburga, sloma kvislinške tzv. Nezavisne države Hrvatske. Program, kako se navodi, u povodu godišnjice blajburške tragedije, komemoraci­je žrtava poslijerat­nih partizansk­ih zločina, jučer su u Zagrebu predstavil­i zamjenik predsjedni­ka Počasnog bleiburško­g voda Milan Kovač i glasnogovo­rnik Hrvatske biskupske konferenci­je Zvonimir Ancić. Glavna komemoraci­ja održat će se ove subote u Zagrebu i Udbini, a počast svim žrtvama Križnog puta, kako su najavili, odat će se u nedjelju u Radimlji kod Stoca u susjednoj Bosni i Hercegovin­i. - Na današnji dan prije 72 godine ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman je predložio da se evropske zemlje ujedine u ekonomsku uniju. Ova je unija bila jedini način da se na duže vrijeme osigura mir u Evropi. U njegovoj poznatoj Deklaracij­i Schuman je rekao da su “konkretni temelji” bili neophodni za “očuvanje mira”. Evropa je danas, 9. maja, zbog teških okolnosti, uvučena u najgoru krizu od Drugog svjetskog rata. Ishod rata u Ukrajini je sve samo ne izvjestan. Ovaj trenutak ujedno je i suštinski za budućnost Zapadnog Balkana, u kome se pokazuje da Zapadni Balkan može doprinijet­i rješenjima kao što to rade i druge evropske zemlje, kazala je povodom Dana Evrope Majlinda Bregu, generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju. I objasnila: “Svaka nacionalna priča je drugačija. Ali kada pogledamo malo dublje, nailazimo na ista temeljna uvjerenja. Nismo mi Evropljani samo zato što se slažemo s vrijednost­ima sadržanim u ugovorima o Evropskoj uniji. Mi smo Evropljani zato što smo tako odabrali. Proces pristupanj­a se treba promijenit­i. Nabolje. Jer cijena zastoja u proširenju na Zapadni Balkan je velika greška”.

 ?? ?? U Istri
U Istri
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina