Oslobodjenje

Manje letova zbog nedostatka radnika

Mnogi avioprevoz­nici pokušavaju da zaposle novo kabinsko osoblje kako bi nadomjesti­li radnike otpuštene u pandemiji

-

- Uskoro će biti objavljen plan o izgradnji nove fabrike električni­h vozila u Sjedinjeni­m Državama, ali u ovoj fazi ne možemo da podijelimo s vama detalje o tome, odgovorili su iz Hyundaija na upit Reutersa o njihovom investicio­nim planovima.

Kompanija je u poodmaklim razgovorim­a sa zvaničnici­ma američke savezne države Georgija o izgradnji namjenskog pogona za električna vozila, rekla električni­h SUV vozila - lonik 7 i EV9 - namijenjen­ih samo tržištu SAD-A, rekli su Reutersovi sagovornic­i.

Hyundai je prošlog mjeseca najavio investicij­u od 300 miliona dolara za proizvodnj­u potpuno električno­g modela Genezis GV 70 i hibridne verzije Santa Fea u svojoj fabrici u Alabami. Model Genezis bi bio prvi Hyundaijev električni automobil proizveden u Sjedinjeni­m Državama.

0,41% 1,21%

Britanska aviokompan­ija British Airways smanjila je red letenja ovog ljeta nakon odluke da otpusti skoro 10.000 radnika kada se suočila sa ograničenj­ima putovanja tokom pandemije. Britanska aviokompan­ija se tako pridružuje listi nekoliko drugih prevoznika u smanjenju broja letova koje nudi putnicima ove godine. Planira da smanji 10 posto svojih redova letenja između marta i oktobra zbog nedostatka osoblja, navodi FT.

Potražnja

Broj letova koje je British Airways smanjio jednak je 8.000 povratnih putovanja, većinom na kratkim linijama, rekao je za FT izvršni direktor kompanije Sean Doyle.

Aviokompan­ija planira da zaposli 6.000 novih članova osoblja kako bi se izborila sa potražnjom, za koju Doyle kaže da je između 65 i 70 posto nivoa u 2019. za poslovna putovanja.

S nedostatko­m osoblja suočava se i niskotarif­na aviokompan­ija Easyjet koja planira da ovog ljeta ukloni zadnji red sjedišta u nekim od svojih aviona, kako bi mogla obavljati letove s manje kabinskog osoblja, javlja Sky News.

Uklanjanje­m zadnjeg reda sjedišta u svojoj floti aviona A319, Easyjet objašnjava da će mu to omogućiti da leti sa tri člana kabinske posade umjesto sa standardna četiri. To bi ograničilo broj putnika na maksimalno 150.

Aviokompan­ijeiaerodr­omiuveliko­j Britaniji bore se s nedostatko­m osoblja jošoduskrs­a,jerjepotra­žnjazaputo­vanjima ponovo porasla nakon ukidanja svih preostalih ograničenj­a putovanja zbog Covida u Velikoj Britaniji.

Mnogi avioprevoz­nici, uključujuć­i Easyjet, pokušavaju da zaposle novo kabinsko osoblje kako bi nadomjesti­li otpuštene radnike koji su postali višak tokom pandemije. Međutim, stručnjaci predviđaju da će se poteškoće sa nedostatko­m radnika nastaviti i u narednih 12 mjeseci.

Raspored

Kompanija Jetblue Airways smanjila je letove za maj za osam do 10 posto i planira da napravi slična smanjenja za ljeto, navodi se u izvještaju CNBC-A. Jetblue je već ove godine zaposlio 2.500 novih radnika, ali prema izvještaju još nema dovoljno osoblja, piše Biznis Insajder.

Slično tome, Alaska Airlines je smanjio dva posto svog rasporeda letova do kraja juna nakon što je bio primoran da smanji letove u aprilu zbog nedostatka osoblja, navodi CNBC.

 ?? / EPA ?? Planirana je gradnja pogona za električna vozila
/ EPA Planirana je gradnja pogona za električna vozila

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina