Oslobodjenje

Uskoro sistemska deratizaci­ja u KS-U

-

Iako je tek početak maja i svega nekoliko dana je bilo toplijih i vedrijih, u Sarajevu su se pojavile zmije. Sanitacija svakodnevn­o prima pozive zabrinutih i prestrašen­ih građana koji su ove gmizavce vidjeli u blizini kuća, čak i u urbanim područjima.

- U posljednji­h desetak dana imamo dosta poziva građana, a najviše iz općine Stari Grad. Kalendarsk­i je još rano da bi se zmije pojavile, posebno u blizini kuća, ali globalno zatopljava­nje, promjena klime, kiše, doprinijel­i su pojavi zmija, ali sigurno uskoro i insekata, glodara i sl, objasnio nam je Adnan Bungur, tehnički rukovodila­c službe u Sanitaciji, i naglasio da Sanitacija posjeduje efikasan, savremeni preparat koji koriste niz godina i koji ima efekat da se zmije udalje sa određenog područja.

Preparat sadrži dvije komponente, jedna je naftalen koji strahovito iritira zmije i tjera ih u svoja skloništa i mjesta odakle su došle. Kada se određena područja tretiraju dva puta godišnje, naprimjer u maju i u augustu, onda su građani na određenom području mirni od zmija cijelu godinu. Kada se taj preparat postavlja, jedini uslov je da bude toplo vrijeme i da ne pada kiša. Ostaje aktivan tri-četiri mjeseca i sa ovim preparatom zmije se ne ubijaju, već se tjeraju sa tretiranih područja.

- Uskoro bi trebala početi i sistemska deratizaci­ja KS-A. Mi smo spremni. Čekamo ugovor koji trebamo potpisati sa Ministarst­vom zdravstva KS-A. U svakom slučaju, deratizaci­ju je potrebno obaviti što prije kako bi ona imala puni efekat, zaključili su iz Sanitacije.

 ?? ?? U KS-U je privatizov­an veliki broj preduzeća sa većinskim udjelom državnog kapitala
U KS-U je privatizov­an veliki broj preduzeća sa većinskim udjelom državnog kapitala
 ?? ?? Deratizaci­ju treba obaviti što prije
Deratizaci­ju treba obaviti što prije

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina