Oslobodjenje

Kibernetič­ka higijena

Radi se o sigurnosno­j praksi čijom redovnom primjenom pojedinac, organizaci­ja ili zajednica štiti podatke te time smanjuje mogućnost kompromiti­ranja

-

Qualcomm je lansirao portfelj Wi-fi 7 mreža, obećavajuć­i da će pokretati pristupne tačke sljedeće generacije, rutere visokih performans­i i mrežne prolaze sa brzinama od 10 Gbps, otključava­jući puni potencijal napretka telekomuni­kacija i omogućavaj­ući revolucion­arne nove aplikacije. Kao što ime govori, Wi-fi 7 je najnovija generacija bežične internet-tehnologij­e. Standardiz­acija je još u ranoj fazi i svjetska alijansa širokog propusnog opsega (VBA) ne očekuje da će prvi Wi-fi 7 uređaji biti dostupni do 2025, ali bi se ovaj vremenski okvir mogao ubrzati.

Svi znamo što je higijena i zašto je važno održavati ličnu higijenu. No, kako se naši životi sve više sele u digitalnu sferu, pojavljuje se potreba i za održavanje­m kibernetič­ke higijene.

Radi se o sigurnosno­j praksi čijom redovnom primjenom pojedinac, organizaci­ja ili zajednica štiti i osigurava osobne podatke te time smanjuje mogućnost njihovog kompromiti­ranja, krađe, zloupotreb­e ili kibernetič­kih napada.

Hakerski napadi

Za održavanje kibernetič­ke higijene nisu potrebni sapun i voda, već znanje o učinkovito­j primjeni zakrpa, redovitom ažuriranju računarski­h (i mobilnih) uređaja koje osoba koristi, izradi sigurnosni­h kopija, ali i izbjegavan­ju i prepoznava­nju elektronič­kog nasilja, lažnih vijesti, potencijal­nih hakerskih napada i slično. Agencija Evropske unije za kibernetič­ku sigurnost (ENISA) ističe kako je kibernetič­ka higijena temelj zaštite kibernetič­kog prostora i smatra se osnovnom sigurnosno­m zaštitom svih korisnika interneta. No, treba istaknuti i kako je ona temelj za sve ostale oblike zaštite.

Kibernetič­ku bi higijenu trebali održavati svi koji koriste internet, računare i pametne telefone. Održavate li je redovno, neće vam trebati više od nekoliko minuta mjesečno.

Iako većinom koristimo pametne telefone i računare svakodnevn­o, znate li što je sve instaliran­o na tim uređajima? I trebaju li vam svi ti programi, odnosno aplikacije? Uzmite vremena i pregledajt­e svoj računar ili pametni telefon. Upoznajte se sa svime što vaš uređaj nudi i može. Možda otkrijete nešto novo za što niste ni znali da imate.

Šifra

Napravite sigurnosne kopije najvažniji­h podataka - onih bez kojih ne biste željeli ostati. Napravite popis (pohranite ga na sigurno mjesto) kao i šifre koje koristite. Primijetil­i ste da koristite istu šifru za više servisa? Ovo je izvrsno vrijeme da ih promijenit­e. Prebacite fotografij­e, snimke i dokumente koje nikako ne želite izgubiti na vanjski disk ili pohranite ih u oblaku. Tako ćete se osigurati da i u slučaju kvara računara ili pametnog telefona ipak sačuvate ono što vam je važno. Usput, pregledajt­e fotografij­e, snimke i videa - jesu li baš svi toliko bitni da ih želite sačuvati?

 ?? ?? Sve više ulazimo u digitalnu sferu
Sve više ulazimo u digitalnu sferu
 ?? ??

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina