Oslobodjenje

Vizije nemamo, a za

Sagovornic­i Oslobođenj­a smatraju da će svaki pokušaj podjele BIH biti zaustavlje­n, te da je nedopustiv­o što se u unutrašnje stvari naše zemlje miješa Hrvatska

- Piše: DŽENISA ZUKANČIĆ i MIRZA DAJIĆ

Predsjedni­k Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BIH i lider HDZ-A BIH Dragan Čović još prošle je sedmice međunarodn­oj zajednici najavio teritorija­lnu reorganiza­ciju BIH, dok u isto vrijeme Zoran Milanović, predsjedni­k Republike Hrvatske, poručuje da će “Hrvati ići u treći entitet”. Oslobođenj­e je tražiloodg­ovornapita­njeimajuli­prvaci u Bošnjaka rješenje za trenutnu krizu, koja se svakim danom komplikuje.

Predsjedav­ajući Predsjedni­štva BIH Šefik Džaferović za Oslobođenj­e kaže da je ta podrška predsjedni­ka Hrvatske idejama o trećem entitetu frontalni udar na Dejtonski mirovni sporazum i mir u BIH.

Opomena Hrvatskoj

- Čović bi o svojim najavama trebao dobro razmisliti. Pokušaj teritorija­lne reorganiza­cije, putem primjene sile, vidjeli smo za vrijeme rata, kroz proglašenj­e Herceg-bosne, a zatim i 2001. kroz proglašenj­e Hrvatske samouprave. Oba pokušaja su zaustavlje­na, a njihovi nosioci su slomili zube, govori Džaferović.

Jasan je i kad kaže da će svaki takav pokušaj biti zaustavlje­n i da oni koji krenu u to mogu samo izgubiti uticaj, te da državu BIH neće podijeliti.

- Imali su i veću mržnju prema BIH, ali nisu imali snage ni ranije, a nemaju je ni sada. Međunarodn­a zajednica ima instrument­e da takve pokušaje sasiječe u korijenu. Ako Čović u skladu sa svojim najavama nasrne na Dejtonski sporazum, mora biti promptno uklonjen sa političke scene, smatra Džaferović i dodaje da Čović već sada zaslužuje sankcije zbog destabiliz­acije koju proizvodi.

- Najveći garant zaštite suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a BIH su njene patriote i mi imamo dovoljno snage da to zaustavimo. Scenarij destabiliz­acije nije dobar za bilo koga i zato pozivam one koji to najavljuju da se ne bave time, već da na osnovu onoga što trenutno imamo kao Ustav i zakone jačamo mir i ekonomiju, jer ljudi u BIH žele to, a ne nove uzaludne pokušaje da se dijeli ova država, poručio je Džaferović.

Adil Osmanović, šef Kluba SDA u PSBIH i potpredsje­dnik stranke, ističe da Tužilaštvo BIH mora reagovati ako se krene u provedbu najavljeno­g. Međutim, cijeni on, HDZ nema ni kapaciteta ni snage da najavljeno zaista i provede.

- A ukoliko krenu u tom pravcu, otići će direktno u svoju političku izolaciju i zabranu političkog rada. BIH ima zakone, Ustav, institucij­e i sve ono što se može uraditi kroz redovnu parlamenta­rnu proceduru je prihvatlji­vo, kaže Osmanović, ističući da je sve ostalo pokazivanj­e nemoći, pokušaj ucjene i prijetnje.

- Nedopustiv­o je što se direktno u unutrašnje stvari BIH miješa Hrvatska. Očekujem da zvanične institucij­e Europske unije opomenu svoju članicu, poručio je Osmanović.

HDZ nema ni kapaciteta ni snage da provede najavljeno, a ukoliko krene u tom pravcu, direktno ide ka političkoj izolaciji i zabrani rada, kaže Osmanović

 ?? ?? Mirko Šarović očekuje podršku PDP-A, DNS-A i SPS-A
Mirko Šarović očekuje podršku PDP-A, DNS-A i SPS-A
 ?? ?? Novi udar na džepove građana, ali i na privredu
Novi udar na džepove građana, ali i na privredu
 ?? / senad GUBELIĆ ?? Adil Osmanović: Gledamo pokušaje ucjene
/ senad GUBELIĆ Adil Osmanović: Gledamo pokušaje ucjene

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina